• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Foreign Policy: Un genocid se petrece chiar acum în Xinjiang/ Regimul de la Beijing se folosește de tehnologii sofisticate pentru a extermina populația Uiguri
Foreign Policy: Un genocid se petrece chiar acum în Xinjiang/ Regimul de la Beijing se folosește de tehnologii sofisticate pentru a extermina populația Uiguri
Home
Politică

Foreign Policy: Un genocid se petrece chiar acum în Xinjiang/ Regimul de la Beijing se folosește de tehnologii sofisticate pentru a extermina populația Uiguri

August 1st, 2020 Dragoș Mihai Nuță Dragoș Mihai Nuță Politică comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Un articol semnat de Rayhan Asat și Yonah Diamond pentru Foreign Policy

Două evenimente recente tulburătoare ar putea să deschidă în sfârșit ochii lumii către amploarea și oroarea atrocităților comise în provincia  chineză Xinjiang împotriva uigurilor, o minoritate etnică musulmană, majoritar seculară. Unul dintre acestea ar fi un raport care documentează sterilizarea sistematică a femeilor uigure, celălalt fiind episodul capturii de către vameșii americani a 13 tone de articole produse din păr uman care se suspectează că a fost recoltat cu forța de la uigurii deținuți în taberele de concentrare din China. Ambele evenimente crează paralele tulburătoare cu atrocitățile din trecut: sterilizarea forțată a minorităților, persoanelor cu handicap, grupurilor indigene, precum și imaginea munților de păr uman conservat la Auschwitz.

Convenția Genocidului, semnată și de China, definește genocidul ca pe ansamblul actelor specifice îndreptate împotriva membrilor unui grup cu intenția de a-l distruge integral sau parțial. Aceste acte pot include (a) uciderea; (b) provocarea de daune corporale sau mentale severe; (c) distrugerea; (d) impunerea măsurilor ce ar preveni reproducerea membrilor grupului; și (e) transferarea forțată a copiiilor grupului către alt grup. Oricare dintre aceste categorii poate defini genocidul. Dovezile covârșitoare despre campania deliberată și sistematică a guvernului chinez de a distruge poporul uigur o încadrează perfect în fiecare categorie.

Peste un milion de uiguri turcici sunt deținuți în tabere de concentrare, închisori și fabrici cu mână de lucru forțată în China. Deținuții sunt supuși la disciplină militară, reeducare psihologică și confesiuni forțate, fiind abuzați, torturați, violați și chiar uciși. Supraviețuitorii relatează că sunt supuși la electrocutări, tortură cu apă, bătăi repetate, poziții incomode și injecții cu substanțe necunoscute. Aceste tabere de detenție în masă sunt create să cauzeze daune fizice și psihologice severe și să distrugă mental poporul uigur. Repetatele ordine guvernamentale de a le „distruge genealogia, de a le distruge rădăcinile, de a le distruge legăturile și originile”, de a „aduna pe toți care trebuie adunați” și de a preveni în mod sistematic nașterile în rândul poporului uigur demonstrează o intenție clară de a elimina total acest grup etnic.

Ekpar Asat (fratele unuia dintre autorii acestui material) este un exemplu emblematic al modului în care uigurii sunt singularizați, indiferent de recunoașterea lor de către Partidul Comunist ca cetățeni chinezi model. Ca lider al comunității sale, Asat a fost lăudat de guvern pentru rolul lui de „forță pozitivă” al comunității și „creator de punți” între minoritățile etnice și guvernul local din Xinjiang. El a suferit însă aceeași soartă ca milioane de alți uiguri care au dispărut în tenebrele taberelor de concentrare în 2016, fiind deținut fără drept de a comunica pentru acuzația falsă de „incitare la ură etnică” pe o perioadă de 15 ani. Niciun document legal nu există despre cazul său.

În 2017, guvernul local din Xinjiang a demarat o brutală „Campanie specială pentru controlul încălcărilor contraceptive”, combinată cu directive locale specifice. Până în 2019, guvernul local a plănuit să supună peste 80% din femeile aflate la vârsta reproducerii din sudul regiunii Xinjiang la implantarea forțată de dispozitive contraceptive intrauterine (sterilete) și la sterilizare medicală. Țelul este de a obține „zero încălcări ale directivelor contraceptive”. Documentele guvernamentale dezvăluie existența unei campanii de sterilizare feminină în masă finanțată de stat, ce a realizat sute de mii de sterilizări în 2019 și 2020, trecând cu mult peste rata per-capita a sterilizărilor forțate la care au fost supuse femeile din restul Chinei în timpul anterioarei politici de un singur copil.

Pentru implementarea acestor politici, guvernul din Xinjiang a folosit investigații pe scară largă pentru a depista femeile aflate la vărsta reproducerii, obligându-le la sterilizare forțată pentru a evita deportarea în taberele de concentrare. Odată deținute, femeile sunt supuse la injecții și avorturi forțate, fiindu-le administrate substanțe necunoscute.

Statisticile arată că prin aceste măsuri, guvernul chinez își realizează obiectivele privind contracepția.

Între 2015 și 2018, sporul demografic din inima ținutului uigurilor s-a prăbușit cu 84 de procente. Documentele oficiale arată că în timp ce rata sterilizărilor este în scădere în restul Chinei, aceasta este într-o creștere continuă în Xinjiang, finanțarea pentru aceste programe contraceptive fiind și ea în creștere. Procentajul femeilor infertile sau văduvite a crescut într-un district al provinciei cu 124 și respectiv 117 procente între 2017 și 2018. În 2018, 80% din implantările de sterilet din China au fost efectuate în Xinjiang, deși populația regiunii alcătuiește 1,8% din populația Chinei. Aceste dispozitive contraceptive intrauterine pot fi îndepărtate doar în mod chirurgical și cu aprobarea statului, orice abatere fiind pedepsită cu închisoarea. În Kashgar, doar 3% din femeile căsătorite aflate la vârsta reproducerii au născut în 2019, iar ultimele raporturi demografice anuale au început să omită datele despre natalitatea din Xinjiang pentru a mușamaliza dimensiunea distrugerii, guvernul închizându-și total platforma online după aceste revelații. Scara și natura acestor măsuri face evidentă dorința de a limita nașterile în rândul uigurilor.

Prin faptul că bărbații uiguri sunt deținuți și femeile sterilizate, guvernul chinez a pus bazele distrugerii fizice a poporului uigur. Cel puțin 500.000 de copii uiguri au fost separați de familiile lor, fiind crescuți de stat în așa-numite „adăposturi pentru copii”.

Acest genocid este cu atât mai periculos datorită gradului său ridicat de sofisticare tehnologică care permite eficientizarea procesului de eradicare a unui popor și mușamalizarea acestuia în fața comunității internaționale. Uigurii suferă sub cel mai avansat stat polițienesc al lumii, fiind supuși la controale și restricții extensive asupra fiecărui aspect al vieților lor: religios, familial, cultural sau social. Pentru a facilita supravegherea, regiunea Xinjiang operează sub un sistem de administrare în unități: orașele și satele sunt împărțite în carouri de câte 500 de oameni, fiecare din ele având o secție de poliție care monitorizează îndeaproape locuitorii prin scanarea regulată a actelor, fețelor, mostrelor ADN sau prin monitorizarea telefoanelor, metode suplimentate de un sistem automatizat numit Platforma de Operațiuni Comune Integrate. Acest sistem folosește algoritmi de învățare automată pentru a aduna date personale prin intermediul supravegherii video, telefoanelor și a altor date private pentru a genera liste de persoane ce trebuie deținute. Peste un milion de ochi chinezi scrutează viețile uigure din interior, abolind intimitatea față de privirile guvernamentale.

Guvernul chinez menține cel mai invaziv sistem de supraveghere în masă din lume și neagă în mod repetat accesul comunității internaționale la acesta – din această cauză ne rămâne să speculăm despre natura, amploarea și viteza genocidului și să luăm măsuri până când nu este prea târziu.

Recunoașterea sau refuzul de a numi ce se întamplă „genocid” va deveni o chestiune de viață și de moarte. Până când oficialii Statelor Unite au reușit să termine de dezbătut aplicabilitatea termenului la evenimentele din Rwanda, peste un milion de etnici tutsi fuseseră deja măcelăriți. Un document guvernamental scris de un oficial al Biroului Secretarului Apărării, datat la 1 mai 1994, apogeul genocidului, opina că „acceptarea (situației) ca genocid ar obliga guvernul SUA să acționeze”. Patru ani mai târziu, președintele Bill Clinton a reflectat în fața supraviețuitorilor rwandieni la eșecul istoric al administrației sale și s-a angajat ca „Niciodată să nu mai ezităm în fața evidențelor.”

Odată cu emiterea Actului Politicii Drepturilor Uigurilor, guvernul american a început să facă pași în direcția evitării unei noi catastrofe umanitare, urmând un apel din partea a 78 de membri ai Congresului american pentru impunerea de sancțiuni Magnitsky asupra a patru oficiali chinezi și a unei entități însărcinate cu întreținerea sistemului Orwellian de supraveghere și cu extinderea taberelor de detenție din Xinjiang. Guvernul Statelor Unite trebuie să declare în mod oficial situația ca fiind genocid – o mișcare care nu va fi dificilă, având în vedere că purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, a declarat că „ce s-a întâmplat cu poporul uigur… este potențial cea mai gravă crimă împotriva umanității de la Holocaust.”

O declarație formală care să recunoască situația ca genocid nu este doar profund simbolică ci și o acțiune care ar motiva restul comunității internaționale să se alăture unui efort organizat de a pune capăt genocidului din Xinjiang. O astfel de declarație ar putea de asemenea să motiveze populația să boicoteze cele peste 80 de branduri internaționale care profită de pe urma acestui genocid, întârind forța uneltelor legale existente de a sancționa companiile care profită de pe urma sclaviei moderne folosite în lanțurile lor chineze de aprovizionare și obligând companiile să se abțină de la a culege roadele genocidului și să se angajeze să se aprovizioneze în mod etic.

În lumea noastră interconectată, eșecul de a recunoaște genocidul atunci când el este evident devine complicitate.

 

Articol original: The World’s Most Technologically Sophisticated Genocide Is Happening in Xinjiang

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article The Wall Street Journal: Tema despăgubirilor pentru sclavia americanilor negri reintră pe agenda Congresului american
Previous article National Review: Revoluționarii de azi nu sunt ca înaintașii lor din anii '60. Sunt mult mai periculoși
Dragoș Mihai Nuță

Dragoș Mihai Nuță

Absolvent de Relații Internaționale și Studii Europene al Universității din Craiova, voluntar la nivel național al proiectului de salvgardare a patrimoniului construit, Ambulanța pentru Monumente, membru al filialei locale Oltenia Vest. E pasionat de cercetarea, valorificarea și restaurarea patrimoniului construit, de istoria artei, studii clasice și meșteșuguri. În timpul liber e pictor și fotograf amator, ciclist împătimit și turist curios.

Related Posts

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”
March 28th, 2021

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”

Reflecții cu privire la nesupunerea civică în vremea pandemiei
March 16th, 2021

Reflecții cu privire la nesupunerea civică în vremea pandemiei

Noua lege a blasfemiei din Scoția
March 7th, 2021

Noua lege a blasfemiei din Scoția

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
„De vita beata”, Seneca Cultură

„De vita beata”, Seneca

Apr 20th, 2021
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.