• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Gabriel Purcăruș: Un minut pe zi
Gabriel Purcăruș: Un minut pe zi
Home
Societate

Gabriel Purcăruș: Un minut pe zi

January 2nd, 2021 Redactia Marginalia Redactia Marginalia Societate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Un comentariu de Gabriel Purcăruș postat inițial pe Blogovici

Este iarăşi 1 ianuarie.

Cu fața buhăită, cu cearcăne la ochi, cu greutatea dincolo de limite, dependent puțin de alcool și cam mult de internet, cu o viață dezordonată, cu visele copilăriei uitate de mult, Ionel apucă o bucată de hârtie și o cariocă groasă găsită pe jos și începe să scrie…

E din nou vremea „rezoluţiilor” de Anul nou. Vise, dorinţe, promisiuni. Angajamente ferme pe care le va îndeplini în următoarele 365 de zile. Ionel scrie de zor, concentrat. Apoi lipește hârtia cu scotch pe frigider și o privește cu speranță… Le mai scrie odată cu litere mari pe o tablă, cu cretă. Să fie sigur că nu le uită!

Nu contează că lista seamănă izbitor de mult cu cea de anul trecut. Desigur, atunci a fost altceva, cirscumstanțele nu au permis… a fost pandemia, criza economică, a fost divorțul, a fost vecinul, a fost guvernul… Însă anul ăsta va fi altfel!

Sarcinile pe care şi le impune sunt herculeene. Să meargă la sala de sport de 3 ori pe săptămână. Să scrie cartea de aventuri la care visează încă din adolescenţă. Iată, părul se albeşte, vederea îi slăbeşte, degetele îi tremură pe tastatură – și el nici măcar nu a început-o! Apoi, să piardă cele 20 de kilograme care îi fac respirația greoaie. Să citească cele 60 de cărţi pe care le-a cumpărat în ultimii 2 ani şi nu a apucat decât să le frunzărească. Să pornească odată afacerea aia care nu îl lasă să doarmă noaptea. Să vorbească mai frumos cu copiii, cu vecinii, cu fosta soție, cu părinţii…

Primele trei săptămâni ale anului trec repede. Hârtia de pe frigider începe să se dezlipească atârnând într-o parte şi îl priveşte acum chiorâş, un pic mustrător. Ca să nu se simtă total vinovat începe să facă nişte ajustări. Să mai taie din numărul de cărţi de citit. Nu o să fie 60, dar e bine şi 30. Şi nu 20 de kile pierdute, merg şi 10…

Pe la mijlocul lui februarie, rezoluţiile de Anul Nou au fost deja uitate. Tocmai a terminat de mâncat o cutie întreagă de bomboane de Sfântul Valentin. Se trezește la miezul zilei și se lipește de computer, mănâncă pe fugă, pleacă la serviciul în schimbul doi pe care îl urăște, se întoarce la computer noaptea târziu de unde nu pleacă până la ziuă. Tabla cu vise a fost deja ştearsă, hârtia de pe frigider a căzut demult şi a ajuns probabil pe sub pat sau în coşul cu reciclabile… Cărţile sunt abia atinse, abonamentul la sala de gimnastică l-a rătăcit prin buzunarul interior de la costumul purtat în seara de revelion, iar de scris cartea aceea sau de început afacerea vieţii, nici vorbă: internetul, jobul şi rutina zilnică i-au supt deja toată energia. Vechile obiceiuri s-au întors, anul asta nu e cu nimic mai bun decât cel trecut. Iar dacă îi apare vreo remușcare, o înăbușă rapid: în fond, merge și așa. Se resemnează: asta e viața lui. Așa a fost să fie. Poate la anul va fi altfel.

Nu. La anul totul o va lua de la capăt.

Nu-i asa că vă recunoașteți un pic în acest tablou?

De ce voința omului nu e oare suficientă pentru a produce schimbările dorite? De ce „lucrurile pe care vreau să le fac, nu le fac, iar cele pe care le urăsc, iată ce fac!” aşa cum se lamenta acum vreo 2000 de ani apostolul Pavel?

În primul rând, pentru că firea umană iubeşte confortul. Iar obiceiul, fie el bun sau prost, este a doua natură, în timp ce schimbarea este duşmanul de moarte al comodităţii. Lista aceea de pe frigider ne solicită intrarea pe un teren necunoscut. Necesită efort de adaptare şi asumare de riscuri. E mult mai simplu să deschidem televizorul sau computerul și să consumăm pasiv ce ni se oferă, decât să studiem, să scriem sau să lucrăm la un proiect căruia nu i se întrezărește sfârșitul. Ne plac recompensele imediate, vrem să fim răsplătiți rapid pentru efort.

În plus, voinţei noastre plăpânde i se opune enorma putere a legii inerţiei. Voinţa noastră oboseşte repede. Inerţia, ca şi gravitaţia, nu oboseşte niciodată. E ca statul într-un picior – la început e banal, peste un minut începe să fie incomod, peste 10 minute doare, iar peste 20 minute ori suntem în pat, ori chemăm ambulanţa! Nici o voinţă umană nu poate bate o lege a naturii. Lupta este inegală: este praştia contra diviziei de tancuri. Vom reuşi oare să ne trezim zilnic dimineaţa cu o oră mai devreme ca să mergem la sala de sport, când afară sunt minus 20 grade şi zăpada cât casa? Pe cine încercăm să prostim?

Poate că tactica trebuie schimbată. În loc să încercăm să întărim puterea voinţei, plătind antrenori la sala de sport, citind cărţi de automotivare care să ne dea răbdarea de a le citi pe celelalte, ei bine! – am putea folosi natura de partea noastră. If you can’t beat them, join them. Dacă tot nu poţi să o baţi, măcar să te aliezi cu ea.

Ne plângem că nu facem destulă mișcare? Am putea să ne instalăm biroul de acasă cât mai departe de toaletă, dacă se poate la un alt etaj. Acum natura lucrează în favoarea noastră, pentru că va trebui să ne deplasăm mai des.

Pierdem prea mult timp pe Facebook? Ne putem stabili opţiunile de intrare pe cont astfel încât să introducem numele de utilizator şi parola de fiecare dată. Asta ne dă timpul necesar de a gândi, ne eliberează de reflexele nefaste. Dintr-o dată, schimbările devin posibile, pentru că nu mai apelează la puterea voinţei. O simplă modificare de sistem produce rezultate imediate.

Și pentru sarcini mai dificile, precum cititul, scrisul, afacerile, există soluţii.

Psihologul american Robert Maurer povesteşte în volumul sau „Kaizen – un mic pas care poate să îţi schimbe viaţa” despre cazul Ioanei (nu aceea pe care o cunoaşteţi!), o femeie supraponderală, permanent obosită, divorţată, mamă a trei copii. Munceşte mult şi acasă şi la servici. Activitatea sa este 99% sedentară, se află la un pas de declanșarea unor boli grave. Soluţia simplă și puțin costisitoare pe care i-o recomandă medicul este exercițiul fizic – un abonament la sala de gimnastică ar fi exact ce-i lipseşte. Numai de s-ar putea ține de asta! Ioana nu are decât 30 de minute libere pe zi, și le folosește privind serialul ei preferat la televizor. Să îi ceri să iasă din casă tocmai atunci, să renunţe la singurul ei moment de plăcere pentru a se deplasa la sala de sport pare o misiune imposibilă. Totuşi, doctorului îi vine ideea salvatoare: îi cere să meargă pe loc, un minut pe zi, în faţa televizorului, în timp ce se uită la serial. Eventual în pauzele de publicitate. Femeia surâde la idee. Asta da, aşa ceva se poate! După o săptămână, doctorul îi măreşte „doza” de mers pe loc la 5 minute, iar mai târziu ajunge să privească tot serialul mişcându-se. Trei luni mai târziu, serialul s-a terminat, iar Ioana se antrenează cu entuziasm 30 de minute pe zi, mai întâi plimbându-se energic în jurul casei și apoi alergând prin parc. Dacă ideea de schimbare bruscă de la început o paralizase, schimbarea efectuată cu paşi mici i-a adus rezultate şi satisfacţie. Creierul ei, inițial rezistent la schimbări, a fost „păcălit” cu succes!

A ne propune să citim 50 sau 100 de cărți pe an este o sarcină anevoioasă, mai ales dacă în precedentul an abia am citit două, trei sau deloc. Iar rezultatul e mereu același, listele de cărți necitite se acumulează, iar sentimentul că ne pierdem viața cu fleacuri ne apasă pe suflet cu greutatea păcatelor lumii.

Dar dacă ne-am propune să citim numai o pagină pe zi? Hei, oricine poate face asta! La toaletă, în tren, în tramvai. Vi se pare ușor, nu-i așa? În fond, citim zilnic pe internet tot felul de prostii care nu ne fac viața cu nimic mai bună! După o pagină, poți să te oprești și te poți bucura deja de reușită! Sau, dacă vrei, poți să mai continui încă un pic. Când îți propui să faci puțin, rezultatul este ușor de atins, iar satisfacția împlinirii obiectivului mult mai rapidă. Procedând astfel, la sfârșitul anului, vei fi ajuns să fi citit “numai” vreo 15-20 de cărți, dar vei fi mulțumit. Să recunoaștem, este mult mai bine decât să ne propunem 60 și să citim numai trei, și acelea scrâșnind din dinți!

La fel putem proceda cu orice alt proiect. Să scriem doar o jumătate de pagină pe zi. Să dăm în fiecare zi un telefon celor dragi. Așa e ușor. Da, plecarea de pe loc este dificilă. Forţa de frecare statică este greu de învins. De aceea, proiectele mari trebuie „păcălite”, demontându-le în bucățele mici. Dar odată ce bulgărele de zăpadă începe să se rostogolească la vale, creşterea lui va fi greu de oprit. Inerţia, aceeaşi forţă a naturii care se opunea atunci când doream să ne urnim din loc, tot ea se va opune şi la oprire! Obiceiul cel bun înlocuieşte astfel pe cel rău.

Ideea nu este deloc nouă. Lao Tze scria acum 2500 de ani: „Un drum de o mie de mile începe cu primul pas”. Profetul biblic Zaharia ne sfătuiește să nu dispreţuim începuturile modeste, iar Iisus ne aminteşte că cel ce este credincios în lucrurile mici va fi şi în cele mari!

Goana modernă după succes rapid ne-a făcut să neglijăm înțelepciunea trecutului…

Este 2 ianuarie…

Ionel sare din pat. Ia lista scrisă aseară, cea plină de proicte grele și o rupe în bucăți. Apoi își pune bluza de training pe el, își ia o carte și iese afară. Azi, numai azi, va face ceva ce îi place, măcar un minut! O să vadă el ce va fi mâine. Ajunge zilei necazul ei.

Gabriel Purcăruș este absolvent al Facultății de Fizică, Universitatea din București, și Meterologie Universite du Quebec a Montreal. Este fost candidat conservator pentru parlamentul Canadei, om de afaceri și scriitor. A publicat volumul Corectopia. Actualmente locuiește în Spania.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Câteva fragmente din Emmanuel Lévinas, Totalitate și infinit
Previous article Noul Gnosticism
Redactia Marginalia

Redactia Marginalia

Related Posts

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”
March 28th, 2021

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”

Câteva gânduri despre moda contemporană
March 25th, 2021

Câteva gânduri despre moda contemporană

Studenții lui Allan Bloom
March 21st, 2021

Studenții lui Allan Bloom

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.