Hans Carossa, Jurnal Romanesc (1924): un pseudo-jurnal (de fapt un amestec de poem si meditatie filosofica) al doctorului militar Carossa (totodata o mare figura literara a Germanei interbelice, pus de Goebbels pe Gottbegnadeten-Liste) – trei luni pe frontul romanesc in primul razboi mondial.
„Unul dintre ofiteri remarca atunci ca batranul ar fi putut sa se rezume la a manca coltul de paine uscata fara sa se atinga de dezgustatoarea marmelada; dar remarca nu avu nici cel mai mic efect pentru ca toti inteleseseram ca batranul incercase in mod constient sa isi stapaneasca dezgustul si sa o faca intr-un fel evident noua; ca de fapt incercase in mod deliberat sa ne irite si sa ne rusineze. Totodata, in inimile noastre recunosteam ca o natie ai carei membri actioneaza in acest fel, va fi intotdeauna de necucerit.
Si totusi in acelasi timp simteam un resentiment impotriva acestui batranel – pe jumatate gluma umana, pe jumatate bataie de cap – care brusc demonstrase ceva care aducea foarte mult a maretie si caracter. Caci fiecare dintre noi crede orbeste in propria-i capacitate de neintrerupta evolutie si implinire spirituala dar ii place sa creada ca alti oameni, in special cei in varsta, sunt ramasi intepeniti intr-o formula osificata. Suntem asadar in mod launtric indignati ori de cate ori ni se dovedeste contrariu.
Si asfel ramaseram tacuti si ganditori in jurul canistrei cu marmelada, stanjeniti unii de altii, de propriile noastre prezente…”
(Fotografii: noz.de/Krieg im Osten: ”Rumänisches Tagebuch”; HT: Florina Neghina)