Yuhal Noah Harari a fost în România, în luna aprilie. La conferința sa de la Sala Palatului au asistat peste 4.000 de oameni.
Singurul interviu publicat în presa românească (până acum) cu Harari a apărut în numărul de la jumătatea lunii iunie a prestigioasei reviste ”Dilema Veche”.
Iată mai jos un mic fragment din interviul pe care Matei Martin i l-a luat unuia dintre cei mai în vogă istorici ai momentului din întreaga lume:
Chestiunea cu adevărat importantă e flexibilitatea politică a regimului. Poți ajunge la paralizie chiar și într-un regim democratic dacă diferitele partide nu pot lucra împreună și dacă nu pot ajunge la compromis. Și, pe de altă parte, unele regimuri autocratice, cum ar fi cel din China, de pildă, au demonstrat un grad remarcabil de flexibilitate mai ales în plan economic. E puțin probabil că va continua pe viitor în felul ăsta. Chiar dacă uneori pot genera blocaje, pe termen lung sistemele democratice se pot reforma – acesta fiind marele lor avantaj. Democrațiile pot depista slăbiciunile și se pot transforma în mod pașnic. În schimb, regimurile autocratice pot evolua foarte bine vreme de un deceniu sau două, inclusiv generînd performanțe economice; faptul că anumite decizii pot fi adoptate autoritar și foarte rapid reprezintă, pe termen scurt, un avantaj.