Imperial College London a renunțat la motto-ul său latinesc vechi de 112 ani după ce mai mulți studenți s-au plâns de legăturile sale cu trecutul colonial, informează Evening Standard
Universitatea, plasată recent pe locul 8 mondial într-un clasament, a afirmat că această schimbare ar „sprijini o comunitate diversă și inclusivă”.
Protestele globale ale organizației Black Lives Matter au pus din ce în ce mai multă presiune asupra universităților, cerându-le acestora să își conștientizeze moștenirea istorică.
Motto-ul „scientia imperii decus et tutamen”, înscris încă din 1908 pe stema universității, s-ar se traduce „cunoașterea științifică, gloria supremă și apărătoarea imperiului”.
Universitatea a afirmat că în viitor va folosi o stemă roșie, albastră și aurie modificată pentru a exclude motto-ul din diplomele de absolvire, echipamentele sportive ale echipei universității și alte materiale.
„Cunoaștem faptul că acest motto evocă o moștenire istorică înrădăcinată în puterea colonială și în oprimare,” a afirmat universitatea. „Alegem să nu negăm această istorie dar nici nu dorim să mai fim definiți de ea.”
Profesoara Alice Gast, vice-cancelar al universității, a informat personalul că „mulți dintre ei i s-au adresat în legătură cu motto-ul și prezența sa pe emblema universității.” Ea a promis ulterior formarea unui grup de lucru pentru „examinarea istoriei și moștenirii Colegiului”.
În mod similar și Universitatea Bristol, membră la rândul ei în grupul Russell, a anunțat că își reconsideră logo-ul în urma protestelor anti-rasiste create de uciderea lui George Floyd, un bărbat afro-american care se afla în custodia poliției Statelor Unite.
Stema Universității Bristol conține emblemele heraldice ale lui Edward Colston, Henry Overton Wills III și a familiei Fry, figuri proeminente ale Imperiului Britanic.
În 7 Iunie, o statuie a lui Colston, comerciant de sclavi în secolul al XVII-lea, a fost doborâtă și aruncată în portul Bristol de protestari, urmată de atacarea de către activiști a zeci de alte monumente din țără.
Universitatea Bristol a dezvăluit, de asemenea, că s-a „angajat să reconsidere” numele emblematicei clădiri Wills Memorial, acțiune care a venit ca o repornire a unei campanii studențești de redenumire a clădirii, lucru pe care universitatea îl refuzase în 2017.
Wills, care s-a născut în 1828, a fost un lider al industriei tutunului și un filantrop care a donat echivalentul a aproximativ 10,5 milioane de lire universității dintr-o avere pe care activiștii o consideră însă „pătată” de implicarea sa în comerțul cu sclavi.
Anul trecut, Universitatea Bristol a angajat-o pe profesoara Olivette Otele, expertă în chestiunea sclaviei, pentru a determina dacă este necesară o apologie pentru legăturile instituției cu Imperiul Britanic.
Profesorul Hugh Brady, vice-cancelarul universității a afirmat: „Suntem conștienți că campania Black Lives Matter a amplificat preocupările existente legate de istoria universității și de chestiunea schimbării denumirii clădirii Wills Memorial și a altor imobile care poartă numele unor familii implicate în comerțul cu sclavi.”
Sute de protestatari au luat cu asalt Colegiul Oriel de la Oxford săptămâna trecută, cerând doborârea unei statui a lui Cecil Rhodes, imperialistul Victorian, lucru pe care Colegiul nu l-a permis.
Pe 15 Iunie Universitatea și-a luat angajamentul să își „decolonizeze” programele de studii.
Peste 14.000 de oameni au scris o petiție adresată King’s College din Londra prin care cer schimbarea denumirii unuia dintre campusurile sale de lângă London Bridge, campus care poartă numele lui Thomas Guy, filantrop și comerciant cu sclavi din secolul 18, a cărui statuie va fi îndepărtată din campus în urma acordului campusului și a Spitalului St. Thomas din zonă.
La rândul ei, și Universitatea Liverpool a fost criticată după ce a căzut de acord săptămâna trecută să schimbe denumirea unui cămin, numit după William Gladstone, care a servit ca prim-ministru de patru ori, în urma plângerilor studenților în legătură cu conexiunile tatălui lui Gladstone cu comerțul de sclavi.
Articol original: Imperial College London ditches Latin motto from logo over British Empire links