In termeni de expozitii temporare, mult mai la indemina decat o deplasare la Rotterdam pentru asa ceva, si infinit mai interesant, este ce se intimpla la Muzeul National de Arta din Bucuresti. Printre altele, doua expozitii trimitind la spatii culturale complet diferite – una acoperind trei secole de portretistica europeana si alta dedicata gravurilor “stilp” japoneze din cadrul mai amplu al artei ukiyo-e – sunt ambele deschise pina la sfirsitul lui martie:

image description

image description
Ambele expun lucrari de o calitate nebanuita (nebanuita inclusiv in sensul ca este posibil sa surprinda varietatea de lucrari de calitate din colectia muzeului care pot sustine tematica expozitiilor). Si ambele sunt minutios construite tematic pentru a te ajuta sa le privesti intelligent in cheia propusa.
Ne trimit cu mintea la un articol NYT scris in 1987 (!) de un critic de arta american. Ratacit la Bucuresti, in frigul la propiu si la figurat al epocii, acesta descoperea cu mirare calitatea uneori absolut surpinzatoare (alteori nu) a unor lucrari din colectia permanenta a MNAR-ului…
https://www.nytimes.com/1987/10/04/travel/bucharest-between-two-worlds.html
Dar aici, in cele doua expozitii amintite, este vorba de lucrari care nu fac neaparat parte din colectia permanenta si care pot fi vazute doar cu ocazia unor expozitii tematice pe care MNAR-ul a inceput sa le organizeze din ce in ce mai imaginativ. Pe scurt, mergeti si bucurati-va!
P.S. Un amanunt: este reconfortant sa stii ca in tara a carei elita arata azi acum asa cum arata exista specialisti in restaurare de ukiyo-e care, spre folosul si bucuria noastra, chiar profeseaza.