Aseară am văzut, pe un canal tv francez, un documentar dedicat unui doctor din Vanuatu, Mark Turbull, care zboară în condiții improvizate ca să acorde asistență medicală unei populații indigene răspîndite pe mai multe insule. Documentarul se ocupa mai mult de partea cu avionul, de cum zboară doctorul fără dirijori de trafic, pe și de pe piste cu iarbă, fără nicio dotare tehnică, cum își repară avionul sigur.
Mark Turbull este cetățean australian, alb, heterosexual, creștin, adică exact “vinovatul de serviciu” în tulburările așa-zis anti-rasiste. A ajuns în Vanuatu însoțind niște misionari (mare parte din ei albi și, desigur, creștini) și a decis să rămînă acolo ca să acorde îngrijiri medicale localnicilor. La început merrgea între insule cu o ambarcațiune, dar asta lua mult timp și, adesea, ajutorul medical venea cînd nu se mai putea face nimic. Aflînd de strădaniile doctorului, un american (alb, creștin, heteosexual) i-a oferit avionul lui, un monomotor cu elice. Doctorul a învățat să-l piloteze, să-l întrețină și să-l repare acolo, la fața locului, în arhipelagul Vanuatu, în nord, în zona insulelor Banks.
De atunci zboară neîncetat. Înainte de a porni avionul, se roagă. Și are de ce, avionul este vechi, vremea schimbătoare, orientarea în aer e asigurată doar de aparatura de bord și de intuiție.
Prin strădania organizației umanitar-religioase pe care o reprezintă, doctorul Mark a reușit să costruiască un hangar și un spital, lîngă, cu o dotare minimală. Aici reușește să aibă grije de cîțiva bolnavi internați, să opereze, să consulte pe cei de pe insulă. Cînd e vorba de alte insule, desigur, urcă în avion și, ajuns la destinație, pansează răni, scoate dinți, asistă la naștere sau chiar operază, pe loc, acolo, pe pămînt, uneori cu anestezie generală. Localnicii îl iubesc foare mult pe doctor, una dintre căpeteniile comunității spunînd că, înainte de sosirea lui, oamenii se îmbolnăveau și, cel mai adesea, mureau. Doctorul Mark a salvat multe vieți și a asistat la nașterea multora de acolo. Fără să fie plătit, se înțelege, toată munca lui este benevolă. Practic, s-a stabilit de tot pe insulă, iar soția lui a deschis o școală pentru copiii locului. Tot benevol.
Vanuatu este o țară săracă. Majoritatea infrastructurii datează din 1981, cînd Noile Hebride au ieșit de sub tutela franco-britanică și și-au declarat independența sub numele Vanuatu. E o țară întinsă pe zeci de insule, destul de îndepărtate de Port-Villa, capitala.
Singurul cîștig pe care-l obțin băștinașii (cei de care se ocupă doctroul Mark) este cel din vînzarea nucilor de cocos pentru ulei. Ceea ce înseamnă foarte puțin. E drept, natura e generoasă, fructele și legumele cresc din abundență, iar pescuitul completează o bună parte a alimentației.
Doctorul Mark Turbull, aviator de nevoie, este doar unul din miile de exemple de albi care sar în ajutorul populațiilor de culoare, fără să urmărească altă satisfacție decît aceea că, în calitate de creștin, și-a ajutat aproapele, indiferent de cît de departe e acesta.