Mă pregăteam să scriu despre ireala şi ridicola invitaţie a Gretei Thunberg în faţa deputaţilor francezi (spre cinstea lor, unii dintre aleşi nu au acceptat acest circ şi au absentat), cînd dau peste un excelent text al filosofului francez Michel Onfray pe blogul lui, sub titlul Greta la science (Greta ştiinţa). Caracterizarea adolescentei suedeze este fără cusur: “Această tînără fată arborează o faţă de cyborg care nu cunoaşte emoţia (…) Ce suflet locuieşte în acest corp fără carne? Ne e greu să ştim…”
Textul este exemplar şi de necontrazis, practicînd o incizie exactă în buboiul ideologic din care a răsărit Greta Thurnberg:
“Ce tip de inteligenţă are acest cyborg? Nu ştim…Ceea ce citeşte ea, în loc să vorbească liber, nu este scris de o tînără fată de vîrsta ei. Pana autorului miroase a tehnologie. Vocea sa poartă textele altora, care nu apar. Ce altceva este un cyborg, dacă nu produsul unor actori invizibili? Această inteligenţă este cu adevărat artificială, în sens etimologic: este un artificiu, altfel spus , un produs manufacturat. Problema este să ştim de către cine. Or, răspunsul e simplu: e îndeajuns să ne punem o altă întrebare: cine profită de această crimă? Răspunsul se găseşte, probabil într-unul dintre dosarele Grupului de Experţi Interguvernamentali pentru Evoluţia Climatului –biblia acestei gîndiri siliconate. Ce zice acest corp care este un anticorp, această carne care nu are materie, acest suflet care face grevă la şcoală, această inteligenţă “ventrilocată”? Zice exact ceea ce adulţii justei gîndiri progresiste debitează de decenii”.
Şi încă un pasaj strălucit din analiza lui Michel Onfray:
“Acest cyborg post-capitalist vorbeşte, de fapt, în numele Ştoinţei. Dar, de la înălţimea celor şaisprezece ani ai săi, ce ştie ea despre astrofizică, despre ciclurie cosmice, despre furtunile solare şi ciclurile lor, atîtea informaţii care sînt relevate de ştiinţă, dar la care nici ea, nici ai săi nu fac niciodată referinţă cînd este vorba despre încălzirea globală- un adevăr incontestabil: nu trebuie să ne îndoim de acest fapt, ci de cauzele pe care unii i le atribuie”.
După cum merg lucrurile, nu e exclus să o vedem pe Greta Thunberg laureată a premiului Nobel pentru Pace. Distincţie care şi-a tocit bine din prestigiu de cînd a fost acordată, printre alţii, lui Obama (înainte de a declanşa nişte conflicte modiale armate) şi lui Yasser Arafat, un terorist recunoscut. Dar comitetul Nobelului pentru Pace nu e cu nimic mai breaz decît deputaţii francezi care s-au uitat la micul cyborg suedez ca la o stea (a Nordului) ce va aduce răcoare pe Terra supraîncălzită.
Înainte de probabilul Nobel, poate ar fi bine ca echipa care o păpuşereşte pe Greta să o aducă din nou la şcoală, că dă exemplu prost pentru copiii mai puţin ecologişti. Şi, un alt sfat, să o pună să-şi taie cozile alea, pentru că, e ştiut, un păr mai scurt se usucă mai repede şi, astfel, utilizarea uscătorului se reduce. Aşa că se economiseşte curent electric.
Gesturi mici pentru o cauză oricum cam mare pentru umerii înţepeniţi în proiect ai Gretei.
.