Citesc şi sînt suprins de un reportaj (din ultimul număr pe august al săptămînalului Le Figaro Magazine ) dedicat uneia dintre cele mai mici comunităţi etnice şi religioase: “Bunii Samariteni” (chiar acesta e titlul reportajului, semnat de Vincent Jolly).
Pentru cei care au deschis Biblia mai tîrziu sau deloc, reamintesc pilda Samariteanului Milostiv, spusă de Isus unuia care-l întreba ce trebuie să facă pentru a ajunge în Împărăţia Cerurilor (pe larg, în Evanghelia lui Luca 10:25-37 ) Pe scurt, aici: un călător “cade între tîlhari” şi este jefuit şi bătut, lăsat aproape fără viaţă pe marginea drumului. Trec pe lîngă el mai mulţi oameni dar niciunul nu se opreşte să-i acorde un ajutor. Şansa sărmanului om este un samaritean (din Samaria) care trecea pe acolo. El se opreşte, îi îcordă primul ajutor, îi toarnă untdelemn şi vin pe răni şi-l duce la cel mai apropiat han. Plăteşte hangiului pentru găzduirea şi îngrijirea necunoscutului jefuit şi-i promite că va reveni şi va plăti şi diferenţa dacă e nevoie. Isus spune că aşa ar trebui să fim toţi, ca Milostivul Samaritean ca să merităm o viaţă veşnică.
(Benyamim Tzedaka, învăţătorul de azi al Samaritenilor)
Mai există astăzi samariteni? Da, există, cu acte în regulă, în Teritoriile Palestiniene, în apropiere de Muntele Garizim (considerat sfînt de către aceştia), în satul Kiriat Luza. Sînt, în total, în toată lumea, 810 samariteni. O mică parte locuieşte în Israel, într-o suburbie a Tel Aviv-ului. Reportajul pe care-l evoc începe cu povestea unui tînăr care a fost oprit de o patrulă israeliană la un punct de trecere a frontierei. Au crezut că e palestinian. dar cum vorbea şi ivrit, cu accent arăbesc, tînărul a devenit suspect. I s-au cerut actele. le avea la el doar pe cele palestiniene. Citindu-i numele, cei din patrulă au devenit şi mai bănuitori. pe tînăr îl cheamă Abdallah Wassif Cohen. Cel mai arăbesc prenume din lume şi cel mai evreiesc nume de familie! Samaritenii nu sînt arabi (deşi, din fotografiile publicate, după port, aşa ar părea), dar nu sînt nici evrei, cu toate că învăţăturile şi le iau din Torah. Cum locuiesc în teritoriile palestiniene, au cărţi de identitate arăbeşti. Pentru că sînt recunoscuţi ca “neamuri” de autorităţile evreieşti, au şi acte de identitate ale statului Israel. La care se adaugă paşapoarte iordaniene. În această situaţie au foarte mare mobilitate şi pot călături în întreaga Ţară Sfîntă.
Mai e un amănunt “lumesc” interesant. În religia samaritenilor alcoolul nu este interzis. Aşa că au voie să consume băuturi interzise celorlalţi din teritoriile palestiniene. Vincent Jolly, autorul reportajului, relatează ca la magazinul principal din Kiriat Luza (nu departe de sinagoga locală), vin adesea maşini din restul regiunii şi pleacă, discret, cu alcool în portbajaj. Numele magazinului e sugestiv Bunul Samaritean!
La începutul secolului 20 acest mic trib istoric era pe cale de dispariţie, cu doar o sută de locuitori. Endogamia făcea ravagii şi învăţaţii samariteni au deschis comunitatea spre lume, au permis căsătoriile mixte, cu condiţia convertirii, evident. De aceea, subliniază reporterul, poţi fi surprins de cei cîţiva copii blonzi şi cu ochi albaştri din Kiriat Luza: se datorează celor cîtorva ucrainence care s-au căsătorit, după converire, cu samariteni şi au rămas în comunitate.
Nu vă voi povesti tot reportajul, foarte interesant, ci mă voi opri la un personaj al lui, “Învăţătorul” Samaritenilor, Benyamim Tzedaka, lider spiritual şi, într-un fel, autorul statutului special pe care-l are neamul său, astăzi. Istoric, dirijor de cor, păstrător al tradiţiilor şi învăţăturilor (au ca text fundamental Torah cea dată lui Moise, fără profeţii ulteriori), teolog, Benny Tzedaka a făcut studiile universitare în Israel şi armata la Aviaţia israeliană. A fondat şi conduce, în continuare, Institutul Biblic de Studii Samaritene. Este fluent în ebraică, arabă şi engleză, conferenţiază în Israel şi în lume despre neamul său. Îi găsiţi cărţile pe Amazon.
Un exemplu despre cum un popor mic, foarte mic, poate răzbate în lume, poate înfrunta încercări, atunci cînd are un lider destoinic. Mai multe detalii despre samariteni puteţi găsi pe site-ul acestei comunităţi stranii care vine din istorie cărînd cu ea o tradiţie extraordinară: Israelite Samaritan Information Institute.