În discursul lui ținut în direct la mai multe televiziuni, pe 13 aprilie a.c (în care a.c înseamnă anul coronavirusului), președintele Macron le-a spus francezilor multe banalități, printre care a strecurat și ideea dragă stîngii europene (& mondiale), că doar nu dă de la ea, să se ierte datoriile țărilor africane.
Sigur, intenția de a-i ajuta pe cei săraci e nobilă. Numai că, adesea, datoriile țărilor africane nu le fac cei săraci și banii care vin în ajutor, dați pe datorie, nu ajung la ei. Ci, adesea, la o mafie politico-financiară care sprijină tot felul de dictatori. Și invers
Cu doar două luni în urma acestui discurs, pe 10 februarie 2020, Curtea de apel din Paris a confirmat pedeapsa de trei ani (cu suspendare) și 30 (treizeci) de milioane de euro amendă pentru un dandy african, Teodoro Nguema Obiang Mangue, cunoscut sub numele de Teodorin Obiang. Funcția actuală a acestuia este de vicepreședinte al Guinieii Ecuatoriale, președintele țării fiind Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, tatăl său. (Deține funcția din 3 august 1979. Ultima dată a fost reales cu o covîrșitoare majoritate, 93,5%, în aprilie 2016.).
“Prințișorul “ Teodorin este unul dintre marii cheltuitori ai lumii. Domeniul lui din Malibu, California, valorează 23 de milioane de euro. Vila din Cape Town e modestă, a costat doar 4 milioane. În schimb, palatul pe care-l are pe Avenue Foch măsoară 4000 de metri patrați, pe cinci etaje. Doar decorarea noii achiziții (din 2004) a costat 11 milioane de euro. Acum proprietatea pariziană e estimată la 45 de milioane (după alte surse, dublu). Televizorul din salon, comandă specială, a costat 100.000 de euro, conform săptămînalului le Nouvel Observateur.
Colecția de mașini a lui Teodorin este, evident, impresionantă, 18 vehicule, în valoare de aproape 8 milioane euro; doar în garajul din Paris, patru Bentley, două Rolls Phantom, două Ferrari, trei Porsche, două Bugatti și doar un singur Maserati. Cînd s-a scos la vînzare colecția de ară a lui Yves saint Laurent, Teodorin Obiang a scos din buzunar suma de 18,3 milioane euro. Ca un amănunt, robinetele din această reședință pariziană sînt chiar din aur! Cei apropiați dosarului susțin că vicepreședintele Obiang a transformat reședința sa din Paris într-un centru de desfrîu, cu droguri, prostituate și băuturi extrem de scumpe.
Justiția franceză, așa tolerantă cum e ea în astfel de cazuri, a luptat ani de zile pentru a-l acuza pe vicepreședintele african pentru corupție. În vremea asta, din cînd în cînd, Teodorin mai trecea și pe acasă, de unde se întorcea cu valize de bani pe care le cheltuia în voie. (Cei care nu sînt obișnuiți cu viața cotidiană franceză trebuie să știe că, mai nou, nu poți plăti cu sume mari cash nici impozite, nici taxe, pentru ca nu cumva să se spele banii! Taxa pentru înmatricularea unei mașini, 345 euro, a trebuit să o plătesc prin bancă, de pildă)
Guineea Ecuatorială este una dintre țările mici ale Africii. Populația ei este în jur de un milion de locuitori. Probabil că are niște datorii contractate în complicitate cu “bunii samariteni” occidentali. Macron ar vrea să le ierte.
Cînd ar fi mult mai simplu să i se confiște toate bunurile “prințișorului” și din banii ăștia să se achite o parte din datoriile țării sale. Pentru că, viața ne-a demonstrat că, și la nivel individual, și la nivel de țară, dacă ți se iartă datoriile primul gînd este să faci altele.