• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Iuliu Maniu – destinul unui lider al studenților români din Budapesta
Iuliu Maniu – destinul unui lider al studenților români din Budapesta
Home
Istorie

Iuliu Maniu – destinul unui lider al studenților români din Budapesta

February 6th, 2021 Silvian Emanuel Man Silvian Emanuel Man Istorie comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Descendent al unei vechi familii nobiliare românești, Iuliu Maniu (1873-1953) și-a închinat din tinerețe viața cauzei naționale a românilor din Transilvania. În anii studenției sale la Budapesta, unde și-a continuat studiile în drept începute la Cluj, a fost președinte al Societății Academice „Petru Maior”, organizația studenților români din capitala Ungariei. Maniu spunea că organizațiile studențești erau „cetăți ale renașterii culturale, sociale și naționale ale unui popor condamnat la moarte de adversarii săi, dar care cu atât mai mult își arăta voința de a trăi și de a se afirma ca națiune independentă.”

Împreună cu colegii săi a protestat față de întemnițarea liderilor Mișcării Memorandiste, care fuseseră condamnați la închisoare pentru că au cerut pentru români drepturi egale cu cele ale populației maghiare, încetarea persecuțiilor și a încercărilor de maghiarizare. Toți studenții români semnatari au fost convocați la rectorat pentru a li se cere retragerea susținerii pentru memorandiști din retractarea semnăturii de pe memoriu. După cuvintele sale, tinerimea universitară română „ținea mai mult la înălțarea neamului său decât la orice altceva”.

Primul convocat a fost Iuliu Maniu care l-a confruntat pe rector: „Dreptul de a-mi manifesta convingerea nu mi-l puteți nici contesta, nici lua, Magnificența Voastră!” Văzând că mai mult îi îndârjește pe studenții români, rectorul a renunțat la a-i mai sancționa. Mai puțin pe Maniu, care fusese la un pas de la exmatriculare, fiind lăsat cu o restanță. În final, a trecut examenul cu „summa cum laude”.

Peste ani a adresat studențimii române următoarele cuvinte (în 1929): „Dragostea de carte și de învățătură, care mânase tinerimea română la studiile înalte într-un focar de cultură străină, nu-i adormea pentru niciun moment râvna de a lucra pentru cultura poporului românesc și a lupta, adesea cu mari sacrificii și în mijlocul unor mari persecuții, pentru libertatea politică a neamului românesc. Însă partea ce lua în toate mișcările culturale și naționale nu o făcea să uite datoria sa de a se înarma, în vremea tinereții, cu forțe pe care numai o cultură solidă și cunoștințe serioase le poate da pentru lupta grozavă ce trebuie s-o ducă individul, ca și națiunea, în scopul afirmării sale.”

În 1897 este cooptat în comitetul de conducere al Partidului Național Român din Transilvania, ajungând la numai 24 de ani unul dintre liderii mișcării naționale românești. În 1906 ajunge deputat în Dieta de la Budapesta, unde apără drepturile românilor cu mult curaj. În 1915 este încorporat cu forța în Armata Austro-Ungară, devenind ofițer de artilerie, însă poziția îi va folosi pentru a ajunge la finalul Primului Război Mondial comandantul regimentelor românești din fostul imperiu, având un rol fundamental în stabilirea ordinii în Viena și împiedicarea unei insurecții comuniste, precum și în stabilirea ordinii în Transilvania.Iuliu Maniu este unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918: „Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești!”

După Unire, ajunge președinte al Partidului Național Român din Transilvania care va fuziona în 1926 cu Partidul Țărănesc al lui Ion Mihalache, devenind Partidul Național Țărănesc (PNȚ), formațiune politică pe care o va conduce în perioada 1926-1933 și 1937-1947, fiind trei ori prim-ministru între 1928 și 1933, având un rol important în democratizarea vieții politice românești, fiind un oponent al exceselor liberalilor și al tendințelor totalitare ale regelui Carol al II-lea.

După ocuparea țării de către sovietici la 23 august 1944 a dus o luptă asiduă împotriva preluării puterii de către comuniști. Dacă alegerile din noiembrie 1946 nu ar fi fost fraudare cu sprijinul ocupației sovietice, PNȚ și Iuliu Maniu ar fi preluat guvernarea țării. Mii de tineri anticomuniști i-au susținut în acei ani pe Maniu și pe liderul liberal Gheorghe I. Brătianu, în speranța că pot opri ocuparea țării de către comuniști.

În urma înscenării de la Tămădău din iulie 1947, este arestat și condamnat la închisoare pe viață pentru „înaltă trădare”. La 74 de ani, făuritorul Unirii era ținut de comuniști în înfometare și bătăi. În închisoarea de la Sighet, în ultimul an de viață, ajunsese să fie mâncat de viermi de viu. A trecut la Domnul la 5 februarie 1953, la vârsta de 80 de ani.

Printre ultimele cuvinte ale lui Iuliu Maniu: „Nicio jertfă nu e prea mare când este pentru neam şi adevăr!”

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article D. P. Aligica: Ratatii, marginalii, depasitii si provincialii mei...
Previous article D.P. Aligica: Revolta Publicului, Reactiunea Elitelor si Marea Criza institutionala generata de Al Cincilea Val
Silvian Emanuel Man

Silvian Emanuel Man

Silvian-Emanuel Man (n. 1992) este doctorand în istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu o teză despre secularizarea averilor mănăstirești din Principatele Române în contextul raporturilor dintre Biserică și Stat din secolul al XIX, fiind licențiat în istorie și absolvent de drept, cu un master în istorie. În 2014 primit premiul „Studentul anului” în cercetare din partea Arhivelor Naţionale ale României. A fost bursier al Konrad Adenauer Stiftung (KAS) – Fundaţia Konrad Adenauer (2015-2019) și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu tema de cercetare Mişcări studenţeşti anticomuniste în România anilor 1944-1948 – bursa „Elisabeta Rizea” (2014-2015). Are peste 20 de participări la conferințe științifice internaționale și naționale și este membru al unor organizații științifice precum Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” (din martie 2015), Society for Romanian Studies (din ianuarie 2018) și International Orthodox Theological Association - IOTA (din aprilie 2018). În 2013 a fondat Liga Studenților (LS IAȘI), al cărei președinte a fost până în 2019, iar de atunci este președinte de onoare al organizației.

Related Posts

Titus Livius: „Se știe că adevărul este adesea greu lovit, însă niciodată înăbușit”
February 20th, 2021

Titus Livius: „Se știe că adevărul este adesea greu lovit, însă niciodată înăbușit”

Câteva citate din Cardinalul Iuliu Hossu
January 30th, 2021

Câteva citate din Cardinalul Iuliu Hossu

Roger Caillois este un ghid mai bun pentru înțelegerea fundației sacre a Vestului decât Giorgio Agamben
January 28th, 2021

Roger Caillois este un ghid mai bun pentru înțelegerea fundației sacre a Vestului decât Giorgio Agamben

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Când totul este permis Cultură

Când totul este permis

Feb 24th, 2021
Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon Cultură

Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon

Feb 23rd, 2021
Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare Economie

Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare

Feb 23rd, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3) Debate

Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3)

Feb 23rd, 2021
Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul” ALTFEL

Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul”

Feb 23rd, 2021
Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa Debate

Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa

Feb 23rd, 2021
Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare Debate

Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare

Feb 23rd, 2021
Călătoria cu trenul între privilegiu și economie Politică

Călătoria cu trenul între privilegiu și economie

Feb 21st, 2021
Omenirea: o poveste fără speranță? Societate

Omenirea: o poveste fără speranță?

Feb 21st, 2021
Despre nemurire și eternitate. O introducere Cultură

Despre nemurire și eternitate. O introducere

Feb 21st, 2021
Misterul auctorialității la Shakespeare și Cervantes Cultură

Misterul auctorialității la Shakespeare și Cervantes

Feb 20th, 2021
Titus Livius: „Se știe că adevărul este adesea greu lovit, însă niciodată înăbușit” Istorie

Titus Livius: „Se știe că adevărul este adesea greu lovit, însă niciodată înăbușit”

Feb 20th, 2021
Creația lui Wolfhart Pannenberg Filozofie

Creația lui Wolfhart Pannenberg

Feb 20th, 2021
„Cultura anulării” a fost recunoscută, pentru prima dată, drept un pericol la adresa societății liberale Debate

„Cultura anulării” a fost recunoscută, pentru prima dată, drept un pericol la adresa societății liberale

Feb 19th, 2021
Platformele de socializare sunt un obstacol în calea civilizației Debate

Platformele de socializare sunt un obstacol în calea civilizației

Feb 19th, 2021
Ernst Cassirer: „Comparat cu abundența de care dispunem noi, trecutul poate părea foarte sărac. Dar bogăția noastră de fapte nu este în mod necesar o bogăție de idei” Cultura

Ernst Cassirer: „Comparat cu abundența de care dispunem noi, trecutul poate părea foarte sărac. Dar bogăția noastră de fapte nu este în mod necesar o bogăție de idei”

Feb 19th, 2021
Thomas Kuhn și persistența mitului, magiei și a genealogiilor Cultură

Thomas Kuhn și persistența mitului, magiei și a genealogiilor

Feb 18th, 2021
Moștenirea protestantă a umanismului clasic: Melanchthon și Cicero Cultură

Moștenirea protestantă a umanismului clasic: Melanchthon și Cicero

Feb 17th, 2021
De ce literatura contează Cultură

De ce literatura contează

Feb 17th, 2021
Bogdan Glăvan. E dificil să faci predicții, mai ales despre viitor. Opinii

Bogdan Glăvan. E dificil să faci predicții, mai ales despre viitor.

Feb 17th, 2021
Alexandru Călinescu. Ce mai zice lumea ALTFEL

Alexandru Călinescu. Ce mai zice lumea

Feb 17th, 2021
Adrian Papahagi: Gânduri răzlețe despre libertate, toleranță și corupție Opinii

Adrian Papahagi: Gânduri răzlețe despre libertate, toleranță și corupție

Feb 17th, 2021
Câteva fragmente din „Jurnalul de la Păltiniș”, de Gabriel Liiceanu Cultură

Câteva fragmente din „Jurnalul de la Păltiniș”, de Gabriel Liiceanu

Feb 17th, 2021
Virgil Iordache. Note pe marginea întâlnirii Patriarh – Președinte Debate

Virgil Iordache. Note pe marginea întâlnirii Patriarh – Președinte

Feb 17th, 2021
Viitorul este deja aici Debate

Viitorul este deja aici

Feb 16th, 2021
Bogdan Glăvan. Spălarea pe creier în sistemul socialist de educatie Opinii

Bogdan Glăvan. Spălarea pe creier în sistemul socialist de educatie

Feb 16th, 2021
„Unei veverițe de la Kyle-Na-No", de William Butler Yeats Literatură

„Unei veverițe de la Kyle-Na-No", de William Butler Yeats

Feb 15th, 2021
Lucian Croitoru. O explicație simplă pentru fenomenul GameStop Debate

Lucian Croitoru. O explicație simplă pentru fenomenul GameStop

Feb 15th, 2021
Teodor Baconschi. Ce întrerupe rutina mentală? ALTFEL

Teodor Baconschi. Ce întrerupe rutina mentală?

Feb 15th, 2021
Daniel Uncu. Un deznodamant asteptat: decredibilizarea ireversibila a democratilor americani Opinii

Daniel Uncu. Un deznodamant asteptat: decredibilizarea ireversibila a democratilor americani

Feb 15th, 2021
Câteva fragmente din „Viața în adevăr”, de Václav Havel Cultură

Câteva fragmente din „Viața în adevăr”, de Václav Havel

Feb 15th, 2021
Bogdan Glăvan. De ce e bună privatizarea? Debate

Bogdan Glăvan. De ce e bună privatizarea?

Feb 15th, 2021
Alexandru Lăzescu. Avertismentele lui Lavrov şi „lebedele negre” geopolitice Opinii

Alexandru Lăzescu. Avertismentele lui Lavrov şi „lebedele negre” geopolitice

Feb 15th, 2021
Virgil Iordache. Facem ce am fi putut face de la început. Dar am fi putut ? Debate

Virgil Iordache. Facem ce am fi putut face de la început. Dar am fi putut ?

Feb 15th, 2021
Teodor Baconschi. Izolarea și social-media Opinii

Teodor Baconschi. Izolarea și social-media

Feb 14th, 2021
Lucian Croitoru. Creșterea opțională a vârstei de pensionare: o decizie necesară pentru buget și corectă pentru oameni Opinii

Lucian Croitoru. Creșterea opțională a vârstei de pensionare: o decizie necesară pentru buget și corectă pentru oameni

Feb 14th, 2021
C. Pătrășconiu. Interviu Thierry Wolton: Comunismul, intelectualii de stânga și negaționismul Debate

C. Pătrășconiu. Interviu Thierry Wolton: Comunismul, intelectualii de stânga și negaționismul

Feb 14th, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul arhipelag (2) Opinii

Mircea Mihăieș. Eternul arhipelag (2)

Feb 14th, 2021
Matei Vişniec in dialog cu Andrei Şerban la RFI: Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice formate în universități Artă

Matei Vişniec in dialog cu Andrei Şerban la RFI: Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice formate în universități

Feb 14th, 2021
Teodor Baconschi. ”Diviziunea geopolitică a muncii” Opinii

Teodor Baconschi. ”Diviziunea geopolitică a muncii”

Feb 14th, 2021
Alexandru Călinescu. De la Proust la „minunata lume nouă” Opinii

Alexandru Călinescu. De la Proust la „minunata lume nouă”

Feb 13th, 2021
Cristinel Trandafir - prefață: Ludwig von Mises - Haosul planificat Societate

Cristinel Trandafir - prefață: Ludwig von Mises - Haosul planificat

Feb 13th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.