• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Martin S. Martin: Los Alamitos
Martin S. Martin: Los Alamitos
Home
Politică

Martin S. Martin: Los Alamitos

May 20th, 2018 [ Martin S. Martin ] [ Martin S. Martin ] Politică comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

În California, la sud de Los Angeles, este un mic oraș cu numele Los Alamitos (Plopișorii), cu o populație de numai 11.000 de locuitori. El face parte din comitatul Orange, ca și uriașul său vecin.

Așezarea a apărut după alipirea Californiei la Statele Unite, la sfârșitul secolului XIX, ca urmare a răspândirii culturii și prelucrării sfeclei de zahăr, care cerea un număr mare de lucrători.

Astăzi, cei mai importanți angajatori din oraș sunt centrul medical, școlile, comerțul și serviciile. Mulți dintre locuitori lucrează în Anaheim și Los Angeles, unde fac naveta în mai puțin de o jumătate de oră.

 

Orașul a urcat brusc pe scena notorietății naționale pe data de 19 martie 2018, când consiliul municipal a votat cu 4:1 respingerea legilor statului care favorizează imigrația ilegală și limitează sau exclude colaborarea cu autoritățile federale de justiție și imigrație, prin așa numitele măsuri și legi de tip sanctuar.

 

Consiliul orașului consideră că este imposibil să onoreze jurământul de suport și apărare a constituției americane în condițiile în care statul California acționează ca un stat sanctuar a spus purtătorul de cuvânt al autorității locale.

În mod specific, consilierii orașului Los Alamitos au citat Legea pentru valorile californiene (SB-54), Legea Californiei pentru protecția muncitorilor ilegali (HB-450) și Legea pentru inspecția și revizia facilităților federale de detenție (AB-103), votate de congresul statului, cu intenția clară de a proteja imigranții ilegali, ferindu-i de deportare și de arestare, chiar și pe cei condamnați pentru delicte penale.

Acestea sunt exact cele trei legi californiene la care s-a referit Departamentul de Justiție când le-a numit anticonstituționale și legi care se opun politicii și normelor de imigrare ale autorităților federale și a dat în judecată statul California, cu mai puțin de o lună în urmă.

Guvernul Trump a amenințat statele și orașele americane care se opun aplicării legilor federale pentru imigrație și justiție cu suspendarea ajutoarelor economice, dar multe din ele au decis să persiste în boicotarea acțiunilor făcute de guvernul țării.

În special guvernatorul statului California Jerry Brown și procurorul general al statului Xavier Becerra au făcut comentarii ostile și provocatoare, neținând seama de faptul că, prin constituția americană, legile federale au ascendent asupra celor emise sau aplicate de statele individuale.

Activiști și organizații de extremă stângă, puțin responsabili sau poate chiar voit agresivi, au vorbit de secesiunea statului din uniune și au încercat să lanseze o campanie de suport numită CalExit. Aceasta s-a stins fără să reușească să atragă mulți californieni în proiectul lor nebunesc.


(Distribuția zonelor sanctuar în orașele (roșu), comitatele (galben) și statele (verde) americane. Se remarcă frecvența acestor zone în zonele de nordest și vest ale țării.

La câteva zile după anunțul făcut de consiliul municipal al orașului Los Alamitos, alte orașe californiene și-au anunțat intenția de a se alinia cu politica guvernului federal și de a se opune legislației californiene despre care mulți spun că protejează străinii ilegali în dauna propriilor cetățeni.

Intre aceste orașe sunt Buena Park, Huntington Beach, Yorba Linda, Mission Viejo și altele.

În ziua de 28 martie, întreg comitatul Orange (populație 3,2 milioane, cel mai mare venit individual și pe familie din țară, produs anual brut peste 220 de miliarde de dolari) s-a declarat „antisanctuar” prin votul de 3:0 al comitetului de supervizori al teritoriului.

Mai mult, 12 state americane, în frunte cu Texasul, ca și alte orașe au depus la tribunalele federale moțiuni denumite scrisori ale prietenilor tribunalelor (amicus curiae brief), care sunt documente de suport ale unei anumite acțiuni juridice, în care partea care depune documentul nu este implicată, dar aduce fapte și informații suplimentare în suportul cauzei dezbătute, în acest caz acțiunea împotriva abuzului făcut de statul California. Prin aceste documente, numeroase state și orașe declară sprijin pentru punerea sub acuzare a statului California de către ministerul de justiție al uniunii americane.

Termenul juridic de sanctuar are o origine foarte veche. În Israelul antic, șase orașe (Golan, Ramoth, Bosor, Kedesh, Schehem și Hebron) aveau rolul de a adăposti pe cei care erau în pericol de a fi uciși ca răzbunare, pentru un omor nedovedit încă drept criminal sau intenționat. Până la completarea judecății, cei urmăriți găseau adăpost în cetățile protectoare și astfel se evitau actele violente asupra celor care ar fi putut fi nevinovați.

Plecând de la aceste tradiții, mai multe orașe americane s-au declarat „orașe sanctuar” și au acordat asistență socială și protecție împotriva autorităților federale de imigrație unor străini, chiar dacă aceștia fuseseră condamnați de lege. Numai că numele și intenția unor acte corect intenționate, cum erau formele de protecție ale unor oameni posibil nevinovați din antichitate, nu au multe în comun cu legile extrem liberale ale autorităților californiene, care impun cetățenilor statului cheltuieli suplimentare (imigranții ilegali primesc ajutor social și toate formele de educație și asigurare medicală) și ascund deliberat oameni cu trecut criminal.

Prin politica orașelor sanctuar americane, care au trecut de numărul de 250 și care sunt localizate în special pe coasta de vest și în nordestul Statelor Unite, s-a creat un conflict între guvernul federal și autoritățile locale.

Prin constituția americană, legile și măsurile care reglementează imigrația în Statele Unite sunt sub autoritatea guvernului federal, nu al statelor. Nesupunerea față de lege și măsurile de obstrucție a agenților de imigrație pe teritoriul lor au făcut ca statele care favorizează imigrația ilegală să fie într-o poziție de neconstituționalitate. California este în fruntea acestor state.

Șeful poliției din comitatul Orange a anunțat că pune la dispoziția autorităților federale listele de imigranți ilegali deținuți în penitenciarele lor, încălcând astfel legea californiană care îi interzice să o facă. El a spus că, procedând după cerințele legilor californiene, ofițerii de poliție simt că sunt puși să facă un lucru greșit.

Adjunctul lui a declarat presei că, prin aplicarea legilor californiene și eliberarea imigranților ilegali care ar trebui condamnați și deportați, poliția statului periclitează comunitățile și cetățenii statului.

Minusculul „David” reprezentat de orașul Los Alamitos a declanșat, prin gestul lui curajos, o adevărată furtună antisanctuar, care se răspândește rapid în „Goliathul” californian (cel mai populat stat american – 39,5 milioane de locuitori -, statul cu cea mai mare producție economică, care îl face a 6-a putere economică a lumii).

Dar mai mult, Los Alamitenii au schimbat percepția despre California generată și întreținută de media, aceea că statul este omogen liberal și adept al politicii granițelor deschise.

Se dovedește că nu numai cei care sunt declarat favorabili partidului republican, dar și cei mai mulți independenți și un segment considerabil al electoratului democrat se poziționează de partea echipei guvernamentale, care cere controlul granițelor și rezolvarea imigrației ilegale cu sprijinirea celei legale.   

 

 

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Ludwig von Mises - Mentalitatea anticapitalistă
Previous article Carte. Matei VIȘNIEC - Ultimele zile ale Occidentului
[ Martin S. Martin ]

[ Martin S. Martin ]

Related Posts

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”
March 28th, 2021

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”

Reflecții cu privire la nesupunerea civică în vremea pandemiei
March 16th, 2021

Reflecții cu privire la nesupunerea civică în vremea pandemiei

Noua lege a blasfemiei din Scoția
March 7th, 2021

Noua lege a blasfemiei din Scoția

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell Cultură

Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell

Mar 31st, 2021
Este renașterea cazuisticii despre cazuistică? Filozofie

Este renașterea cazuisticii despre cazuistică?

Mar 31st, 2021
Pandemie, isterie şi politica prudenţei Opinii

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Mar 31st, 2021
Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020 ALTFEL

Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020

Mar 31st, 2021
Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă Artă

Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă

Mar 30th, 2021
Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice Debate

Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice

Mar 30th, 2021
Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse Literatură

Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse

Mar 29th, 2021
Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor Debate

Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor

Mar 29th, 2021
Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul ALTFEL

Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul

Mar 29th, 2021
Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism Opinii

Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism

Mar 29th, 2021
Daniel Uncu. Asaltul ideologic oficial asupra cuvintelor Debate

Daniel Uncu. Asaltul ideologic oficial asupra cuvintelor

Mar 29th, 2021
Dalina Bădescu: Anastasia Stoiciu - Memoria artei contemporane Artă

Dalina Bădescu: Anastasia Stoiciu - Memoria artei contemporane

Mar 28th, 2021
Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane” Cultură

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”

Mar 28th, 2021
Despre demnitatea burghezilor: de ce economia nu reușește să explice lumea modernă Economie

Despre demnitatea burghezilor: de ce economia nu reușește să explice lumea modernă

Mar 28th, 2021
Wolfhart Pannenberg intervievat de Richard John Neuhaus: Occidentul creștin? Cultură

Wolfhart Pannenberg intervievat de Richard John Neuhaus: Occidentul creștin?

Mar 28th, 2021
Marcela Tusca: Unirea Basarabiei cu România; Durlești, un sat din suburbia Chișinăului Focus

Marcela Tusca: Unirea Basarabiei cu România; Durlești, un sat din suburbia Chișinăului

Mar 27th, 2021
Mahomed șters din noua traducere în neerlandeză a „Divinei Comedii” Cultură

Mahomed șters din noua traducere în neerlandeză a „Divinei Comedii”

Mar 26th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.