• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Echipa tehnică
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Echipa tehnică
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Marian Hrișcă. Astăzi, Constantin Rădulescu Motru și Friedrich Nietzsche.
Marian Hrișcă. Astăzi, Constantin Rădulescu Motru și Friedrich Nietzsche.
Home
Debate

Marian Hrișcă. Astăzi, Constantin Rădulescu Motru și Friedrich Nietzsche.

August 6th, 2018 [ Marian Hrișcă ] [ Marian Hrișcă ] Debate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest

CONTRIBUTOR

Metafizica este acea știință în care adevărurile, aceleași și aceleași, se modelează, se rearanjează într-o perpetuă înfățișare nouă, unitară.

Filosofia este instrumentul critic cel mai înalt de pătrundere în metafizică, care trage după sine lumea și o analizează cu mintea, cu psihicul, cu conștiința.

“Personalismul energetic” se întrupează din adevăruri și din extensia în plan uman a legilor care produc adevărurile.

Vocația – capacitatea unei ființe umane de a stăpâni procesul de cunoaștere prin intuiție, prin rațiune, prin experiment și de a direcționa energia către rezultate, către fundamentarea unei culturi.

Filozofia, din nou: singurul spațiu unde ființa umană este în centrul universului. În niciun alt tărâm, pe niciun alt continent- religios, artistic și științific – omul nu are întâietate. Este periferia, partea exterioară. Doar în spațiul filosofic omul este mijlocul și capătul. Este tot.

“Un om cu o cultură filosofică este presupus a fi înzestrat cu spirit critic în judecată și, în același timp, stăpân peste hotărârile voinței.” Constantin Rădulescu Motru

O frază în jurul căreia se rotesc filosofii lumii.

Lăsăm “spirtul critic” în voia minților strașnice și propun să luăm la rost ultimul aspect: “stăpân peste hotărârile voinței”.

Materia din care este formată viața are principii de funcționare și de autoreglare. Fie că sunt controlate într-o manieră activă, divină, fie că sunt implantate de la început în codurile vieții, ele sunt o certitudine. Aceste principii sunt expresia unor forțe ce ni se relevă ca o concluzie sub două aspecte: sunt insurmontabile, sunt vitale vieții. Pot fi supuse relativității, bineînțeles, dar nici nu putem spune că n-au relevanță.
Metoda cea mai la îndemână de a le testa soliditatea este devierea, experimentul în afara acestor legi. Și cine o cuprinde la modul absolut pământesc pe deviere ? Viciul. Sau păcatul. Sau slăbiciunea. Sau violența, ca recul al punerii în scenă a precedentelor. Violența nu este o metodă de analiză a devierii, un fapt în sine, cum este viciul, ci un reziduu al acestuia. Dar violența este tot o deviere, un salt din normalitate. Un recul al faptei săvârșite în afara legilor.

Nu descriem viciul dpdv al materiei din care este format, îi lăsăm acest drept religiei, care o face cu o mare dexteritate.

Îl putem, însă, descrie în consecințe. Viciul crează o energie nealimentată, nesusținută de legile vieții, care supune structurile materiale unor tensiuni cu potențial distructiv. Dacă n-ar fi așa, viciul ar produce noi legi care le-ar anula pe cele existente, le-ar răsturna și ar creea o cu totul altă materie. Sau, dacă ar fi posibil, în starea intermediară, ar menține funcționale două lumi vii aflate într-o contradicție structurală și ar dinamiza procesele.
Cum ar putea aceste adevăruri metafizice, lege și deviere, dacă ar avea aceeași forță de supraviețuire, să servească unui scop unitar, metafizica nu poate explica. Nici știința.
Religia poate.
Deci legea este viață, viciul este deviere către moarte.

Cum mai poate fi explicat viciul ca necesitate? Este mijloc de reglare și de regenerare a materiei vii printr-o apoptoză a celui nefolositor. Nu servești legilor vieții, ești programat să fii distrus.
În fapt, filosofia celui “stăpân peste hotărârile voinței” nu este una morală, este filosofia prezervării vieții prin înțelegerea legilor acesteia.
Acesta a fost Constantin Rădulescu Motru.

Friedrich Nietzsche
Susține aceleași chestii, însă exercițiul minții lui este atât de complex, că trebuie să citești și să recitești, să-l poți înțelege fără să pierzi din frumusețe.

Dacă Constantin Rădulescu Motru găsește locul ființei umane în centrul filosofiei, Nietzsche spune: chiar și cei mai critici filosofi, “ăștia buni”, și-au transformat teoriile în pături cu care-și acoperă convingerile. La orice filosof, oricât ar fi de puternic în a se depărta de sine, există o etapă numită “adventavit asinus pulcher et fortissimus”, cum ar veni: momentul măgarului frumos și puternic.

Iar exemplul dat este suficient de relevant să nu-l poți contrazice.
Epicur îi numea pe platonicieni dionysokolakes, lingușitori ai lui Dionysios, “anexe ale tiranului și lingăi”, dar sensul era și de “comedianți lipsiți de autenticitate”.

Epicur a fost un mare filozof moralist. Unul care încuraja plăcerile sufletului compuse din lipsa oricărei perturbări: ataraxia, starea de echilibru perfect, de imponderabilitate a sufletului în afara influențelor fizice.
Concluzia trasă de Nietzsche este următoarea: dacă “ăsta” și-a întemeiat toată opera pe baza ranchiunii pe care i-o purta lui Platon? Dacă s-a retras  în grădină și a scris cărțile doar ca să-și ascundă între rânduri ura față de Platon?
Ne-a luat câteva sute de ani să înțelegem și să-l privim pe Epicur cum se cade.
Ce spuneți? Am dreptate când susțin că adevărul ar trebui să fie numai în afara moralei? Dincolo de bine și de rău?

Acesta este Nietzsche, oricât l-ai disprețui, ceva te forțează să-i dai dreptate.

Mai mult, Nietzsche a distrus și a demontat sistemele filosofice din lume. Așa susține și Cioran: după Nietzsche nu mai poți scrie consistent, riști să pari ridicol.

Eu cred că este nedrept să-l percepem în felul acesta.
În opinia mea, Nietzsche n-a fost acel filosof al nimicului, al anulării. Când s-a apucat de o treabă, de o analiză, a avut in vedere multitudinea aspectelor vieții. N-a lăsat nimic necercetat. Nietzsche este exact personalitatea energetică a lui Constantin Rădulescu Motru, un amplificator violent al legilor și al deviaților lor. Un monstru al cărui creier, dacă n-ar fi avut valoare, n-ar fi supraviețuit. O capacitate care i-a atras pe gânditori în spațiul lui metafizic și i-a urât echidistant.
(Papini îl ia peste picior în Amurgul Filozofilor, putem să ne obișnuim, Giovanni Papini este un mare scriitor.)

Așa începe Dincolo de bine și de rău:
“Dacă presupunem că Adevărul este o femeie, nu-i oare întemeiată bănuiala că toţi filozofii, în măsura în care au fost dogmatici, s-au priceput prea puţin la femei? Că gravitatea înspăimântătoare şi insistenţa neîndemânatică pe care au manifestat-o până acum în urmărirea Adevărului au fost mijloace stângace şi necuviincioase de a cuceri o femeie?”

La urma urmei, de ce toate cele de mai sus? Sunt cuvinte alăturate care nu folosesc nimănui.
Dintr-un singur motiv: materia umană, neumană, cea vie, nevie, toate cele știute și neștiute sunt ce o complexitate extraordinară. Orice încercare de a le cuprinde, care nu îndeplinește niște minime standarde, care nu ține seama de opiniile marilor gânditori este ridicolă, ieftină, risipă de scris și nu folosește nimănui.
Lipsa talentului – și mai și.
E bine să știm unde ne situăm. Să nu mințim în aprecieri.

Din acest motiv. Ar mai fi unul: cel al exhibiției și al degringoladei narcisiace. Dar, de despre acesta, într-un alt episod.

  • Tags
  • adevăr
  • confort
  • critică
  • eseu
  • inconfort
  • metafizică
  • minciună

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest
Next article Cristian Pătrășconiu. Pentru DNA se caută Dăncilă II
Previous article Newsweek. Mihai Duță - Bilanțul prostiei agresive. Ne prăbușim
[ Marian Hrișcă ]

[ Marian Hrișcă ]

Studiile de medicină și literatura mi-au dezvoltat o curiozitate spontană, iar libertatea oferită de diletantism, cu atâta generozitate, îmi alimentează curajul să descriu formele concrete și abstracte ale vieții, modelate de intrigi, într-un interval bine definit de cele trei repere ale neputinței umane: sine, conștiință, teamă.

Related Posts

Lucian Croitoru. Atacul asupra BNR: de data aceasta este diferit
February 6th, 2019

Lucian Croitoru. Atacul asupra BNR: de data aceasta este diferit

Martin S. Martin. Starea Uniunii în anul 2019: zâzanie, intoleranță politică, blocaje
February 4th, 2019

Martin S. Martin. Starea Uniunii în anul 2019: zâzanie, intoleranță politică, blocaje

Newsweek. EVZ și România liberă, sateliții Sputnik. Diversiunea se extinde
January 31st, 2019

Newsweek. EVZ și România liberă, sateliții Sputnik. Diversiunea se extinde

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Tudorel Urian. Nebunia PSD-ALDE Opinii

Tudorel Urian. Nebunia PSD-ALDE

Feb 22nd, 2019
Ciprian Apetrei. Primavara placuta, doamnelor si domnilor! ALTFEL

Ciprian Apetrei. Primavara placuta, doamnelor si domnilor!

Feb 21st, 2019
Newsweek. Ramona Ursu. Mafioții au trecut de linia roșie. Ce facem, domnilor magistrați? Opinii

Newsweek. Ramona Ursu. Mafioții au trecut de linia roșie. Ce facem, domnilor magistrați?

Feb 21st, 2019
Adrian Niță. Despre frică și curaj în România anilor 2019-2020 Opinii

Adrian Niță. Despre frică și curaj în România anilor 2019-2020

Feb 21st, 2019
Martin S. Martin. Când statele dau în judecată președintele uniunii Opinii

Martin S. Martin. Când statele dau în judecată președintele uniunii

Feb 20th, 2019
Vladimir Tismaneanu. Pacatul originar Politică

Vladimir Tismaneanu. Pacatul originar

Feb 20th, 2019
Bogdan Călinescu. Vestele galbene din Franta sunt din ce in ce mai rosii ! Opinii

Bogdan Călinescu. Vestele galbene din Franta sunt din ce in ce mai rosii !

Feb 20th, 2019
Interesant, reconfortant, inteligent: Doua expozitii temporare la Muzeul National de Arta din Bucuresti Artă

Interesant, reconfortant, inteligent: Doua expozitii temporare la Muzeul National de Arta din Bucuresti

Feb 20th, 2019
Adrian Papahagi. Să se calculeze Opinii

Adrian Papahagi. Să se calculeze

Feb 20th, 2019
Melania Cincea. Cine îi trage cheiţa lui Sebastian Ghiţă? Opinii

Melania Cincea. Cine îi trage cheiţa lui Sebastian Ghiţă?

Feb 20th, 2019
Regimul Dragnea sau cum se distruge un stat de drept Politică

Regimul Dragnea sau cum se distruge un stat de drept

Feb 20th, 2019
Justina Irimia. O oglindă greu de sfărâmat ALTFEL

Justina Irimia. O oglindă greu de sfărâmat

Feb 19th, 2019
Melania Cincea. Interviu Maia Sandu: „Situația în Republica Moldova este din ce în ce mai gravă” Politică

Melania Cincea. Interviu Maia Sandu: „Situația în Republica Moldova este din ce în ce mai gravă”

Feb 19th, 2019
Robert G. Ciobanu: Când se va scrie istoria politică a zilelor noastre, vina va fi împărțită între hoți și proști Politică

Robert G. Ciobanu: Când se va scrie istoria politică a zilelor noastre, vina va fi împărțită între hoți și proști

Feb 19th, 2019
Alexandru Călinescu. Mârlani, escroci, impostori, ticăloşi Opinii

Alexandru Călinescu. Mârlani, escroci, impostori, ticăloşi

Feb 19th, 2019
Victor Ciorbea și Răcnetul Carpaților Opinii

Victor Ciorbea și Răcnetul Carpaților

Feb 18th, 2019
Daniel Uncu. Despre DNA - Două realități Opinii

Daniel Uncu. Despre DNA - Două realități

Feb 18th, 2019
Newsweek. Răzvan Chiruță. Vitamina D, cu d de la dictatură Opinii

Newsweek. Răzvan Chiruță. Vitamina D, cu d de la dictatură

Feb 18th, 2019
Cătălin Augustin Stoica: România continuă. Schimbare și adaptare în comunism și postcomunism (fragment) ALTFEL

Cătălin Augustin Stoica: România continuă. Schimbare și adaptare în comunism și postcomunism (fragment)

Feb 18th, 2019
Mircea Mihăieș. Întreit avertisment Opinii

Mircea Mihăieș. Întreit avertisment

Feb 18th, 2019
Insula morților de Rahmaninov inspirată de tablourile lui Böcklin Artă

Insula morților de Rahmaninov inspirată de tablourile lui Böcklin

Feb 17th, 2019
Adrian Papahagi. În lumea lor strâmbă Opinii

Adrian Papahagi. În lumea lor strâmbă

Feb 16th, 2019
Virgil Iordache. Mafia filorusă românească supune Uniunea Europeană unui test de stres Opinii

Virgil Iordache. Mafia filorusă românească supune Uniunea Europeană unui test de stres

Feb 16th, 2019
Martin S. Martin: Un compromis care a adus victoria la limită a ambelor tabere politice este urmat de o nouă furtună: starea de urgență națională Opinii

Martin S. Martin: Un compromis care a adus victoria la limită a ambelor tabere politice este urmat de o nouă furtună: starea de urgență națională

Feb 16th, 2019
Tudorel Urian O ticăloșie românească Opinii

Tudorel Urian O ticăloșie românească

Feb 15th, 2019
Uncategorized

Fun Facts About Airconditioning

Feb 14th, 2019
Imaginația inimii. Eseu despre îndrăgostire ALTFEL

Imaginația inimii. Eseu despre îndrăgostire

Feb 14th, 2019
Melania Cincea. Securitatea naţională, jucată de Liviu Dragnea la ruletă (rusească) Opinii

Melania Cincea. Securitatea naţională, jucată de Liviu Dragnea la ruletă (rusească)

Feb 13th, 2019
Bogdan Calinescu: Parinte 1 si Parinte 2 Focus

Bogdan Calinescu: Parinte 1 si Parinte 2

Feb 13th, 2019
Adrian Niță. Iohannis, Olguța și nevoia de responsabilitate Opinii

Adrian Niță. Iohannis, Olguța și nevoia de responsabilitate

Feb 11th, 2019
Cristian Pătrășconiu. Klaus Iohannis, în mantaua lui Ronald Reagan ALTFEL

Cristian Pătrășconiu. Klaus Iohannis, în mantaua lui Ronald Reagan

Feb 11th, 2019
Justina Irimia. Havel și Vaněk Cultura

Justina Irimia. Havel și Vaněk

Feb 11th, 2019
Ioan T. Morar. Elogiul Zidului Opinii

Ioan T. Morar. Elogiul Zidului

Feb 11th, 2019
Adrian Papahagi: Povara libertății Cultura

Adrian Papahagi: Povara libertății

Feb 11th, 2019
Robert G. Ciobanu: Istoria ca știință a naturii umane servește exercițiului de gândire politică Filozofie politică

Robert G. Ciobanu: Istoria ca știință a naturii umane servește exercițiului de gândire politică

Feb 10th, 2019
Kakaia PSD? Opinii

Kakaia PSD?

Feb 10th, 2019
Melania Cincea. Interviu Vasile Popovici: „Timișoara Capitală Culturală Europeană e un proiect mort, în formula lui actuală” Opinii

Melania Cincea. Interviu Vasile Popovici: „Timișoara Capitală Culturală Europeană e un proiect mort, în formula lui actuală”

Feb 9th, 2019
Adrian Papahagi. Dreapta, libertatea, demnitatea Opinii

Adrian Papahagi. Dreapta, libertatea, demnitatea

Feb 9th, 2019
Virgil Iordache. Despre “knowledge based society” ALTFEL

Virgil Iordache. Despre “knowledge based society”

Feb 9th, 2019
Mircea Cărtărescu - interviu în Newsweek Opinii

Mircea Cărtărescu - interviu în Newsweek

Feb 9th, 2019
(video) Thierry Wolton la UVT - TV ALTFEL

(video) Thierry Wolton la UVT - TV

Feb 9th, 2019
Adrian Papahagi. Bucurați-vă și nu vă temeți! ALTFEL

Adrian Papahagi. Bucurați-vă și nu vă temeți!

Feb 8th, 2019
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.