• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Marian Zulean. Bugetul apărării: am un leu şi vreu să-l beu?
Marian Zulean. Bugetul apărării: am un leu şi vreu să-l beu?
Home
Societate

Marian Zulean. Bugetul apărării: am un leu şi vreu să-l beu?

July 2nd, 2018 [ Marian Zulean ] [ Marian Zulean ] Politică, Societate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Săptămâna trecută s-a desfășurat la București cea mai mare conferință a Societății de Studii Românești, cu peste 450 de participanți din 27 de țări. O masă rotundă din cadrul acestei conferințe, pe tema securității, a adus în discuție bugetul apărării şi al serviciilor de informații. Ce-i cu această „legendă” a alocării a 2% din PIB pentru apărare, întreba cineva din public?

Pentru a răspunde acestei întrebări trebuie să fac un scurt istoric al angajamentelor României, pentru admiterea în NATO. În cadrul NATO există o tensiune mai veche pe tema „dividendului păcii”, americanii acuzându-i pe europeni că se bucură de pace datorită cheltuielilor de apărare făcute de americani. Așa că, au fost puse condiții candidaților să își ia angajamentul că vor plăti o contribuție semnificativă la bugetul NATO, dacă vor fi admise. În acel context, România s-a angajat că va aloca 2,38% din PIB pentru următorii ani, angajament care nu a fost respectat niciodată până acum.

O directivă internă de planificare a NATO propunea alocarea a 2%/ PIB şi creșterea achizițiilor de echipament cu peste 20%. Ea a fost parafată la nivel înalt în 2014, la Summit-ul din Țara Galilor. Țările europene, însă, au cam ignorat această înțelegere astfel că, în 2017, abia 4 țări membre au depășit alocarea a 2% din PIB . România a încercat să realizeze acest obiectiv (există o decizia a CSAT, din 2014, şi un Acord al partidelor, din 2015) dar tot nu a reușit până acum decât alocarea a 1,8 % din PIB. În schimb, alocările pentru cumpărarea de armament au depășit așteptările, România fiind pe primul loc în NATO, în 2017, la creşterea (în procente) a sumei alocate achiziţiilor de armament. Televiziunile românești îl prezintă pe ministrul Fifor şi pe alți reprezentanți ai Guvernului cum se plimbă prin lume ca la mall şi fac promisiuni de achiziție în toate direcțiile.

Acum de ce să fim cârcotași, doar ne-a lăudat intenția atât preşedintele Donald Trump cât şi emisarul său, Wess Mitchell? Să vă dau câteva motive.

În primul rând, discuţia despre bugetul apărării se va afla pe agenda Summit-ului NATO din 11-12 iulie a.c. Deja presa internaţională semnalează existenţa unei scrisori a lui Donald Trump, prin care le solicită liderilor europeni respectarea angajamentelor. Se va negocia dur iar Rusia abia aşteaptă să-şi folosească Sputnik-ul şi trolii, pentru a slăbi Alianţa.

În al doilea rând, s-a intrat într-o etapă a confruntărilor globale, iar bugetul trebuie să reflecte această situaţie. Într-un articol de pe Contributors arătam că analiştii militari semnalează această schimbare de paradigmă. Astfel, Thomas-Durell Young consideră că, oricare ar fi fost motivul de extindere a NATO este momentul să scăpăm de false complimente și să admitem că avem un context radical schimbat, în special după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Cerându-le doar să aloce 2% din PIB pentru apărare nu este o politică de apărare, spunea Young.

Deşi salut creşterea bugetul apărării consider că sunt câteva chestiuni la care cred că trebuie să reflectăm. Graficul de mai jos prezintă structura cheltuielilor de apărare, conform cifrelor NATO.

Structura cheltuielilor de apărare ale României 2006-2017 (% din bugetul apărării)

Sursa: http://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49198.htm               

Observăm cum cheltuielile de personal (cu salariile şi pensile) scad dramatic faţă de anul 2012, când ele reprezentau peste 80% din budget, iar cheltuielile pentru achiziţii de echipament devin prioritare. Problema este că asistăm la o frenezie a politicienilor ce fac oferte în toate direcţiile, apoi se răzgândesc. Ba cumpărăm corvete de la olandezi, ba le construim noi! Ba cumpărăm elicoptere Bell, ba luăm Airbus! Pare că “binomul” Dragnea- Fifor vrea să-şi negocieze mai degrabă libertatea decât să întărească capabilităţile de apărare ale României. Pe site-ul Departamentului pentru Armamente, Programul pentru înzestrare arată mai mult a “shopping list”. Astfel, achiziţiile anunţate par o cârpeală a lipsurilor de decenii iar unele achiziţii vor fi operaţionale abia prin 2024 sau 2025.

Cea mai dramatică situaţie se găseşte la anonimul capitol bugetar: “Altele”. Aici sunt cuprinse cheltuielile operaţionale, de pregătire şi de cercetare iar alocarea la acest capitol a scăzut sub 10%. Dacă mai luăm în calcul pensionarea în masă a militarilor de elită, datorită schimbărilor regimului pensiilor militare anunţate de Lia Olguţa Vasilescu sau scăderea atractivităţii meseriei de soldat profesionist putem spune că armata este într-o stare de cod portocaliu. Cel puţin aşa se vede dintr-o analiză succintă a bugetului apărării. Dacă prioritatea achiziţiilor de armament se impune dar îşi produce efecte pe termen lung (2025) atunci trebuie negociate şi garanţii suplimentare de securitate iar achiziţiile să se facă cu un ochi către creşterea capacităţilor operaţionale, pe termen scurt. Ce scenariu luăm în calcul în cazul că “negocierea” dintre Trump şi europeni va duce la destrămarea NATO?

“Frontul” este la graniţa României, paradigma de securitate s-a schimbat, confruntarea marilor puteri este explicită iar noi pare că am luat ajutorul social şi mergem la cârciumă.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Adrian Papahagi. Cum poate fi învins PSD
Previous article Tudorel Urian. Toate au o limită
[ Marian Zulean ]

[ Marian Zulean ]

Dr. Marian ZULEAN este profesor abilitat la Universitatea din Bucureşti și coordonator al Secției de științe sociale a Institutului de Cercetări al Universității din București-ICUB. Face parte din board-ul editorial al Annual Review of Political and Military Sociology. A obţinut un master MPIA (Universitatea din Pittsburgh), doctorat în sociologie (Universitatea din Bucureşti) şi a fost bursier postdoctoral Fulbright (Universitatea din Maryland). Interesale sale de cercetare se încadrează în domeniile: sociologia militare, analiza politicilor publice, relațiile civil-militare și studii de securitate.

Related Posts

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?
January 25th, 2021

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Alexandru Călinescu: Artele la control
January 25th, 2021

Alexandru Călinescu: Artele la control

Despre schimbare doar de dragul schimbării
January 24th, 2021

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane... Cultură

Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane...

Jan 21st, 2021
Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila! Istoria ideilor

Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila!

Jan 21st, 2021
O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu Cultura

O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu

Jan 20th, 2021
Despre Sinele ca poveste: Suntem noi oare numai propriile noastre povești? Filozofie

Despre Sinele ca poveste: Suntem noi oare numai propriile noastre povești?

Jan 20th, 2021
Timpuri potrivnice Cultura

Timpuri potrivnice

Jan 20th, 2021
Mircea Mihăieș. Rasismul cultural Opinii

Mircea Mihăieș. Rasismul cultural

Jan 20th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.