Acum un an spuneam ca se stie prea putin ca avem in tara pe cineva care s-a intamplat sa fie apropiat de Zbigniew Brzezinski si care in general este (in zona dubla a studiilor de securitate si cea a stiintelor administrative si de politici publice) cineva care chiar stie ce spune si care chiar este ancorat in reteaua internationala a specialistilor de profil. Era pe vremea cand stingerea din viata a lui Zbigniew Brzezinski crease o mare agitatie. Evident ca “the usual suspects” luasera fata.
Numele acestui coleg care se intampla sa fie si un bun prieten este Marian Zulean, profesor pe la Universitatea Bucuresti. Discret, ca de obicei, a trebuit sa fie impins in fata: “Ce faci? Iar astepti ca astia sa identifice si valorifice o resursa reala? Nu se va intampla. Expertii de securitate binecunoscuti vor acoperi chiar si in acest caz mass media si prime time-ul cu vorbaria lor despre Brzezinski “. Vedeti, Zulean chiar avea o indreptatire sa vorbeasca, in acel caz, ca si in atatea altele in care a fost si este deliberat marginalizat: Zulean a lucrat (ca intern) cu Zbigniew Brzezinski in cadrul US-Romania Action Commission, in 1999; a fost mai apoi chiar Brzezisnki Scholar, in 2004, si Brzezisnki a scris chiar un endorsement la o carte coordonata de Zulean , in 2007. (vezi interviul aici pe LaPunkt.ro)
De ce aceasta atitudine la Zulean? Nu e vorba de lipsa de curaj sau de capaciate si tenacitate de a da lupte publice. Din contra. Omul e chiar curajos. A fost unul din principalii producatori de argumente tehnice privind ceea ce se intampla la ASSN, argumente ce au dus la votul privind desfiintarea ASSN, preluand calculul indicilor h de aici. Pur si simplu e dintre oamenii aia cu simtul datoriei si cu asteptarea ca meritul este recunosut mai devreme sau mai tarziu. (Defect profesional: in tinerete a fost parasutist in trupele speciale, cele care sunt aruncate de armata in spatele trupelor inamice, pe teritoriu inamic, pentru tot felul de operatiuni interesante si utile).
Azi predă cursuri de politici publice, politica de securitate naţională și sociologie militară. A obţinut un master la Universitatea din Pittsburgh, doctorat în sociologie la Universitatea Bucureşti şi a fost Fulbright Fellow la Departamentul de Sociologie al Universităţii din Maryland. Face parte din board-ul editorial al Annual Review of Political and Military Sociology. În perioada 2001-2008 a fost expert în cadrul Administraţiei Prezidenţiale la departamentele: Relaţii Internaţionale şi Securitate Naţională. Ofiţer în rezervă, specializarea cercetare.
Intre publicatiile sale se numara: Strategiile de securitate națională (Tritonic, 2015), Politica de securitate naţională (Ed. Polirom, 2007); “From National, Through Regional, To Universal… The Security Sector Reform in Romania” co-autor, în Global Determinants of Defense Reform: Defense and Democracy in a Globalized World, Ed. T. Bruneau and H. Trinkunas, (Palgrave, 2007). “The military in post-communist countries in transition”, în G. Caforio (ed.), Social Sciences and the Military (Routledge, 2007); “Civil-Military Cultural Gap in Romania”, în G. Caforio & G. Kummel (eds), Military Missions and their Implications Reconsidered: The Aftermath of September 11th (Elsevier, 2005).
Imi face o deosebita placere sa anunt ca Marian Zulean se alatura Marginalia si sa ii urez bine ai venit!