• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Martin S. Martin. Cal-3 Votul pentru fragmentarea statului California
Martin S. Martin. Cal-3  Votul pentru fragmentarea statului California
Home
Istoria ideilor

Martin S. Martin. Cal-3 Votul pentru fragmentarea statului California

July 23rd, 2018 [ Martin S. Martin ] [ Martin S. Martin ] Istoria ideilor comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

După cel de al doilea război mondial, California a trecut de mai multe ori prin agitația creată de diferite proiecte de schimbare a geografiei  statului. Ele pleacă de la faptul că, în diferite momente și pentru motive de nemulțumire schimbătoare, anumite grupuri de populație au ajuns să creadă că soluționarea problemelor lor ar putea veni dintr-o modificare radicală a structurii țării.

Penultimul act de independență radicală a venit imediat după alegerea președintelui Donald Trump și a constat în surprinzătorul plan de secesiune a Californiei din uniunea statelor americane, plan botezat Calexit.

Ideea nu a fost susținută de mulți și a dispărut la câteva luni de la începerea colectării de semnături de la susținători.

Un destin mai consistent are ultimul plan, numit Cal-3 pentru motivul că vrea separarea statului în trei segmente, inegale ca suprafață, dar comparabile ca număr de locuitori: California (o regiune mică, dar care include suprapopulatul oraș Los Angeles), California de Nord (cu San Francisco și Sacramento) și California de Sud (care ar include Fresno și San Diego).

De la goana după aur din anul 1848, porecla dată statului California a fost aceea de statul aurului și ea a fost oficializată în anul 1968. Dar și mai neobișnuită este povestea numelui. Unii dintre primii europeni care au explorat zona au fost Diego de Becerra și Fortun Ximenez, trimiși în expediție de Hernan Cortez în anul 1533. Ei s-au înșelat crezând că regiunea este o insulă și – impresionați de frumusețile naturale – au numit-o după o insulă mirifică, un adevărat paradis terestru, din romanul cavaleresc medieval Aventurile lui Esplandian, scris de Garci Rodriguez de Montalvo și publicat în Spania în 1510. Domeniu al reginei Calafia, insula din poveste se numea regatul Californiei.

Pentru secole, California a rămas puțin populată. În secolul XVII, când coloniile engleze de pe coasta de est se dezvoltau cu rapiditate, pe teritoriul Californiei majoritatea așezărilor de europeni au fost misiunile izolate ale călugărilor spanioli catolici, centrate pe o mânăstire, de unde frecvența numelor date orașelor după nume de sfinți: San Francisco, Santa Ana, Santa Monica, Santa Clarita, San Luis Obispo, San Diego, San Jose, San Bernardino, etc.

De la Spania, regiunea a fost luată de regatul mexican, devenit independent, în anul 1822,

În anul 1847, ca urmare a a armistițiului cu care s-a sfârșit războiul americano-mexican, California a devenit teritoriu USA, iar în anul 1850 s-a alipit, ca cel de al 31-lea stat, uniunii americane.

De la sfârșitul secolului XIX și până în zilele noastre dezvoltarea Californiei a fost continuă și impresionantă și ea a ajuns să fie al treilea stat american ca mărime, primul ca populație (39,5 milioane de locuitori), primul ca putere economică și producție agricolă și primul ca tehnologie.

Pe lista economiilor lumii, California ocupă locul șase.

Dar venitul mediu pe cap de locuitor plasează California doar pe locul # 9 între statele uniunii.

În ultimele decenii, cel mai populat stat american se confruntă cu noi și importante probleme.

Una din ele este reducerea surselor de apă, alta creșterea costului vieții și – mai nou – creșterea numărului de oameni ai străzii, care a atins recorduri și pentru care California s-a pricopsit cu o poreclă nouă “homeless state” (Numărul total al oamenilor fără domiciliu din California a depășit 135.000 și a înregistrat o creștere de 14% în anii 2016-7: Agenția națională pentru case și urbanizare). 25% din populația oamenilor fără locuință din USA trăiesc în California.

Criminalitatea este în creștere, iar ridicarea taxelor la nivele foarte mari (taxele pe venit mai mare de $ 250.000 pe an sunt de 30,3 -64,2%, iar taxele comerciale sunt 10%) a determinat un exod de populație.

Imigrația ilegală în USA a atins cifra de cel puțin 11,2 milioane (Pew Reaserch Center) și 59% dintre aceștia se află în șase state: California, Texas, Illinois, Florida, New York și New Jersey. Străinii fără documente care se află în California se cifrează la circa 2 milioane și granița de sud a statului este una dintre cele mai intens traversate de imigranții ilegali proveniți din America Centrală, Mexic și Asia.

În plus, California este în fruntea celorlalte state în ce privește protecția și asistența imigranților ilegali, de unde altă poreclă, acea de “stat sanctuar”. Măsurile de protecție a imigranților ilegali împotriva agențiilor federale de control a imigrației, ca și ușurința de a primi carnet de conducere  și ajutoare sociale, sunt un magnet pentru cei care vor să intre în Statele Unite, traversând granița de sud.

Harta proiectului Cal-3 și a celor trei state care ar rezulta din împărțirea Californiei

Cal-3 a fost inițiată și este susținută de miliardarul Tim Draper, unul din magnații îmbogățiți în Silicon Valley. El nu este la prima încercare: în anul 2014 a organizat și finanțat o altă încercare de fragmentare a Californiei în șase părți, care a eșuat.

Dar proiectul Cal-3, spre deosebire de încercările care l-au precedat, a avut succes să strângă peste 600.000 de semnături de la aderenți la idee. Cum după constituție, pentru a organiza un referendum în California, sunt necesare minimum 365.880 de semnături, începând cu luna iunie a.c. s-a confirmat că populația va vota acest proiect la alegerile din noiembrie 2018.

Care sunt motivele pentru care ideea apare atractivă multora? Sunt numeroase, controversate și unele apar chiar nerealiste.

Dar două argumente se detașează de restul

Primul este de ordin material.

Locuitorii din partea de nord a Californiei au venitul cel mai mare: peste 63.000 de dolari pe cap de locuitor. Aceasta se datorează în primul rând aglomerării în zona Silicon Valley a giganților tehnologiei moderne, a companiilor de medii sociale și a industriei și cercetării de vârf.

Numai Elveția are un venit mediu mai mare decât au californienii din nordul statului, dar dacă separarea s-ar produce ei ar deveni de departe cei mai bogați oameni din lume.

Al doilea motiv este politic. De decenii, politica statului California este dominată de democrați, mulți din ei din aripa cea mai de stânga a partidului. Supremația lor menține taxele ridicate, pentru a acoperi cheltuielile sociale, deasemeni a creat multora nemulțumiri legate de deteriorarea infrastructurii, de scăderea calității învățământului și de facilitarea imigrației ilegale.

Împărțirea preconizată de adepții lui Draper ar limita la California de pe coasta Pacificului, care s-ar întinde de la comitatele Los Angeles până la Monterey, cea mai mare parte a electoratului democrat californian.

Problemele unei sciziuni a Californiei ar afecta toate statele americane, în mai multe privințe, dintre care una majoră ar fi creerea de patru noi membri ai senatului țării.

Dacă acest proiect ar fi votat de majoritatea populației, el ar trebui aprobat de congresul american și de președinte. Este foarte puțin probabil că acest lucru se va întâmpla, dar nu este nici imposibil.

Până atunci, o inițiativă de blocare a referendumului pentru Cal-3 a fost inițiată de Curtea Supremă a statului California, care îsi pregătește argumentația legală pentru atacarea cu succes a neobișnuite propuneri.

În noiembrie 2018, poporul american va vota pentru noile mandate ale tuturor celor 435 de delegați ai congresului, pentru 36 dintre cei 100 de senatori și pentru 14 dintre cei 50 de guvernatori.

Atenția asupra apropiatelor alegeri este deja intensă, cu voturile preliminare în pregătire și cu înțelegerea că – la fel cu toate alegerile de jumătate de termen al mandatului prezidențial – ele vor fi un test important pentru Donald Trump.

În plus, alegerile din acest an vin și cu referendumul californian de care depinde viitorul celui mai populat stat american, dar și o posibilă modificare a hărții naționale.

 

 

 

 

 

  • Tags
  • CAL 3
  • California
  • fragmentare
  • Politica
  • SUA

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Adrian Papahagi: Valorile și principiile dreptei
Previous article Ioan Stanomir. Rezistenţa şi promisiunile de la Alba-Iulia
[ Martin S. Martin ]

[ Martin S. Martin ]

Related Posts

Gânduri despre metodologia teologică a lui Wolfhart Pannenberg
March 18th, 2021

Gânduri despre metodologia teologică a lui Wolfhart Pannenberg

Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate
March 3rd, 2021

Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....
January 23rd, 2021

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell Cultură

Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell

Mar 31st, 2021
Este renașterea cazuisticii despre cazuistică? Filozofie

Este renașterea cazuisticii despre cazuistică?

Mar 31st, 2021
Pandemie, isterie şi politica prudenţei Opinii

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Mar 31st, 2021
Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020 ALTFEL

Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020

Mar 31st, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.