La numai câteva luni de la inaugurare, cel de al 45-lea președinte american spulberase recordul de a fi dat în judecată de cetățeni, organizații sau state și înregistrase peste 130 de procese deschise împotriva lui în diferite tribunale federale.
Aproape toți președinții americani au fost atacați pe cale juridică, uneori pentru introducerea de măsuri controversate, sau care au afectat pe unii, alteori pentru motive minore, subiective și motivate de partizanat politic.
Inafara cazurilor care sunt acceptate pentru evaluare juridică, tribunalele mai primesc alte sute de cazuri care, fiind dincolo de limita acceptabilă a frivolității, nu ajung să fie dezbătute.
Americanilor le plac procesele și ușurința cu care un dezacord sau o nemulțumire personală devine motiv de acțiuni legale este surprinzătoare.
Tendința de apela la judecătorii federali pentru rezolvarea diferendelor de natură politică a continuat și – la doi ani de la începerea mandatului prezidențial – Trump este acum acuzat de 16 state americane că a încălcat constituția americană când a decretat starea de urgență națională, pentru a face posibilă finanțarea zidului separator de la granița de sud.
Procesul, cunoscut sub numele de California și ceilalți versus President Trump a fost înscris la tribunalul federal al celui de al 9-lea circuit (arie) de justiție, cu sediul la San Francisco.
Acest circuit este cel mai mare dintre cele 13 circuite care acoperă Statele Unite, are 29 de judecători și este cunoscut pentru sentințele lui foarte adesea motivate de ideologia liberală.
Toate cele 16 state participante la proces (California, New York, Colorado, Connecticut, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, New Mexico, Nevada, New Jersey, Oregon, Virginia) au procurori generali democrați și 15 din ele au guvernatori democrați.
Acțiunea juridică este condusă de procurorul general al statului California Xavier Becerra.
Nici unul dintre statele acuzatoare nu are graniță cu Mexicul.
Prin tradiție, președinții americani au imunitate față de procesele care ar clama revendicări civile generate de actele guvernamentale.
Dar nu au imunitate pentru acuzații civile nelegate de deciziile lor politice și nici pentru motivele înscrise în articolele de punere sub acuzare de către congres: trădare, mită și abateri majore de comportament.
În timp ce președintele Trump consideră că la granița de sud există o criză umanitară și de securitate, în numele căreia a delcrat starea de urgență națională, politicienii democrați contestă existența crizei și acuză administrația Trump de comiterea unui abuz de putere, de risipirea nemotivată a unor sume mari de bani pentru construirea zidului și de folosirea armatei pentru pază și lucrări de construcție.
Pentru elucidare, cifrele oficiale arată că toate statele americane cheltuiesc mari sume de bani din cauza imigrației ilegale, în fruntea listei fiind California, cu peste 20 de miliarde de dolari pe an folosiți pentru asistența socială, educație, sănătate, cheltuielile de judecată, personalul destinat acțiunilor de pază și cheltuielile penitenciarelor cauzate de imigranții ilegali.
Totalul de cheltuieli anuale al Statelor Unite pentru imigrația ilegală este de peste 200 de miliarde de dolari pe an (nbcnews.com 28 decembrie 2018).
Congresul federal a aprobat 1,37 de miliarde pentru ridicarea zidului de la granița de sud și admnistrația caută ca, utilizând procedura de urgență națională, să redirecționeze pentru această acțiune alte circa 6 miliarde, bani care au fost deja aprobați de congres.
Aceste argumente vor fi, cu siguranță, auzite la dezbaterile legate de procesul dintre cele 16 state și guvern.
Cel mai logic prognostic este că judecata de la tribunalul circuitului 9 nu va ajunge la o concluzie finală și procesul va înainta la curtea supremă.
Va fi un test istoric pentru forul judiciar suprem al uniunii statelor americane.
Cu intenția de obiectivitate și scuturând pletora de comentarii părtinitoare din media, putem spune că – indiferent de rezultatul final al procesului – ce este pus în discuție sub acuzarea statelor revoltate nu este nici grija față de cheltuielile mari, nici preocuparea pentru neconstituționalitatea legii pentru urgențele naționale și nici veridicitatea acuzației de abuz de putere.
Este de fapt conflictul dintre suporterii granițelor deschise și ai regimului bizar de sanctuare și cei care vor ca țara să aibă granițe controlate și un proces de imigrație legală ordonat și sigur.
Este un conflict ideologic care divizează națiunea americană.
Și de care depinde, printre altele, viitorul ei.