• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Martin S. Martin. Cele două valuri
Martin S. Martin. Cele două valuri
Home
ALTFEL

Martin S. Martin. Cele două valuri

October 30th, 2018 [ Martin S. Martin ] [ Martin S. Martin ] ALTFEL comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Alegerile din noiembrie 2018 au declanșat o competiție electorală de o neobișnuită intensitate și promit să întreacă recordurile de participare la vot. Fiecare dintre cele două partide dominante simte că rezultatul apropiatelor alegeri va modifica mersul țării și va influența radical șansele politicienilor de a-și duce la îndeplinire agendele de măsuri.

Fracțiunile electoratului fidele fiecăruia dintre cele două partide simt la fel de puternic cât de mare este miza apropiatelor alegeri.

 

Încă din timpul verii trecute, partidul democrat a anunțat că se prefigurează un val albastru (culoarea democraților), cu o mare de votanți care va readuce controlul majoritar în congres și va permite înfăptuirea dorințelor celor mai intense ale aripii de stânga a politicii americane: anularea reducerii taxelor, reinstalarea sistemului de sănătate Obamacare (poate chiar introducerea variantei “Medicare for all”, adică un sistem medical controlat în întregime de guvern), măsuri de egalizare a veniturilor și deschiderea granițelor cu garantarea sistemului de orașe sanctuar.

Pentru a asigura succesul la alegerile de “jumătate de mandat”, democrații au făcut eforturi foarte mari: au colectat sume record de donații, au organizat mitinguri electorale la care au vorbit personalități bine cunoscute, în frunte cu fostul președinte Barack Obama și au promovat campanii de presă susținute care au menținut vii cele mai mari nemulțumiri ale democraților devotați: alegerea lui Donald Trump, pierderea bătăliei pentru curtea supremă, măsurile de politică externă luate de administrația noului președinte și eșecul campaniei de investigare a președintelui, care nu a reușit să demonstreze acuzația că echipa Trump a complotat cu agenții ruși, cu ajutorul cărora ar fi câștigat alegerile.

 

Ca să câștige camera reprezentanților, democrații trebuie să păstreze toate locurile pe care le au și să adauge alte 24. Speranțele cele mai mari sunt legate de circa zece circumscripții electorale din California.

În San Francisco, urmare a unui referendum prin care s-a adoptat Propunerea N în anul 2016, rezidenții care nu au cetățenie americană pot vota pentru cei aleși în comitetele școlare. Dar tot în anul 2016 au fost multiple rapoarte despre fraudarea alegerilor în California, prin voturile celor cărora nu li s-au cerut dovezile de identitate și care pot fi tentați să voteze acum pentru mai mult decât comitetele școlare.

Pentru a deveni majoritari în senat, democrații trebuie să păstreze cele 47 de poziții pe care le au și să smulgă cel puțin două locuri de senator de la republicani.

Sunt competiții foarte strânse în statele Indiana, Florida, Arizona și Tennessee.

Prin tradiție, partidul președintelui în funcție este defavorizat la alegerile de jumătate de termen și electoratul lui este mai puțin motivat decât cel al opoziției.

De la războiul civil în toate ciclurile electorale de jumătate de termen partidul președintelui în funcție a pierdut majoritatea parlamentară.

Dar în ultimele luni două evenimente au electrizat suporterii republicanilor: felul în care au decurs audierile judecătorului Brett Kavanaugh, candidat pentru Curtea Supremă și valul de imigranți din America Centrală care se îndreaptă spre granița de sud a Statelor Unite.

Scandaloasa comportare a grupului democrat din comitetul juridic al senatului, care au folosit toate mijloacele de blocare a procesului de nominalizare al judecătorului Kavanaugh și a folosit acuzații nefondate și degradante, a indus în mintea multor alegători convingerea că actualul nucleu dur care controlează partidul democrat este dăunător și a deplasat partidul către o zonă de ambiguitate etică și morală discutabilă.

“Caravana” de imigranți originari în Honduras, Guatemala și El Salvador este al doilea eveniment de migrație organizată din acest an. Primul s-a petrecut în luna aprilie și pare să fi fost un fel de repetiție generală pentru ceea ce are loc acum.

Aceste două subiecte aprinse s-au adăugat principalului motiv al suporterilor republicani, refuzul de a se reîntoarce la o stagnare economică, așa cum a fost pe toată durata mandatului lui Obama și a intensificat intenția lor de a vota în noiembrie.

“Caravanele” de imigranți nu sunt deloc spontane; participanții sunt recrutați dintre cei mulți care, ajunși la limita de toleranță pentru sărăcia și violența care-i înconjoară, ar vrea să emigreze, dar nu au banii cu care să plătească traficanții de oameni (“coyotes”).

Lor li se dau ceva bani de către organizațiile implicate în organizarea migrațiilor, care îi asigură că vor primi pe drum hrană și apă, ceva asistență medicală și suport logistic. Deasemeni li se spune că, odată ce vor pune piciorul pe pământ american, ei vor fi acceptați definitiv.

Anul acesta, formarea primului nucleu de emigranți a început în luna septembrie în Honduras și a avut coordinator pe Bartolo Fuentes, fost avocat și lider al opoziției antiguvernamentale. În câteva săptămâni, s-au adunat circa trei mii de oameni, care au traversat Guatemala, apoi au intrat în Mexic și au început lungul drum de circa 1.200 de mile (circa 1.800 de km) către granița cu statul Texas, care ar fi cel mai apropiat punct de trecere.

Printre organizațiile care susțin acest fel de migrări ar fi Pueblo sin Fronteras, ACLU (Uniunea Americană pentru Libertăți Civile), grupuri activiste de stânga și Fundația pentru o Societate Deschisă (finanțată de George Soros), deși reprezentanții lor neagă orice amestec.

Caravana este un eveniment tragic, cu mii de oameni disperați, goniți de foame și pericolul de a-și pierde viața în țările. Numărul celor din grupul inițial a fost de circa 3.000, dar pe parcurs s-au adăugat noi participanți, între care sunt unii suspectați că ar fi oameni indezirabili sau periculoși (mexicani care au fost deportați după o intrare ilegală în USA, membri ai organizațiilor criminale ca M-13, traficanți de droguri, traficanți de oameni, teroriști originari din Orientul Mijlociu, oameni veniți din Asia cu scopul de a se strecura în USA). Se estimează că, pe măsură ce a avansat, caravana s-a mărit la peste 10.000 de participanți.

Cea mai mare parte a cetățenilor americani este în favoarea imigrației legale, dar condamnă imigrația ilegală care crește continuu, a creat enorme probleme economice în Statele Unite, afectează venitul cetățenilor americani, influențează piața muncii și nivelul taxelor pe venit, contribuie la delincvență și criminalitate și – nu în ultimul rând –  este o primejdie pentru sănătatea publică.

Din acest punct de vedere, “Caravana” devine un atu pentru partidul republican și susținătorii lor, care folosesc imaginile și informațiile despre valul de potențiali noi imigranți ilegali ca argument pentru blocarea acestui tip de imigrație și prevenirea altor evenimente similare. Ca și pentru motivarea și convingerea viitorilor votanți.

In timp ce atenția mediilor este centrată pe cei care au ajuns la circa 100 de mile de granița de sud a țării, au apărut informații despre formarea altei caravane în Honduras.

Se așteaptă ca anxietatea produsă de perspectiva unei invazii masive de imigranți (Nu vrem să ajungem ca Europa!) să motiveze un număr mare de alegători, care ar putea fi centrul unui val roșu (culoarea partidului republican).

Printr-o intervenție a administrației Trump, guvernul mexican a oferit azil și locuri de muncă participanților la caravană, cu scopul de a opri înaintarea lor. Refuzul a fost categoric și unanim: Ținta noastră este USA, nu Mexicul!

În consecință, guvernul Trump a deplasat unități militare de un efectiv de circa 1.800 de oameni la granița de sud, în special în statele Texas și California.

Cu numai o săptămână înaintea alegerilor, nu se poate face nici un pronostic logic: orice rezultat este posibil, iar strategii electorali dau șansa cea mai mare de a cuceri majoritatea parlamentară partidului democrat.

În câteva zile vom vedea cu ochii noștri care val se va dovedi mai înalt, cel albastru sau cel roșu și care eșafodaj de idei și planuri politice va fi spulberat de puhoiul electoral.

 

  • Tags
  • alegeri
  • SUA
  • val

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Andrei Vieru: Logica pretextelor și miticismul politic din Regat și Ardeal, în anul centenarului
Previous article Virgil Iordache. Responsabilitatea celor care au aflat
[ Martin S. Martin ]

[ Martin S. Martin ]

Related Posts

Alin Vara. Christus Victor O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  VI. Descendit ad inferos
April 21st, 2021

Alin Vara. Christus Victor O explorare a sensului morții lui Isus Hristos VI. Descendit ad inferos

Un naș cu inima cât un tren
April 12th, 2021

Un naș cu inima cât un tren

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul
April 5th, 2021

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Câteva fragmente din ,,Despre libertatea alegerii”, de Anselm de Canterbury Cultură

Câteva fragmente din ,,Despre libertatea alegerii”, de Anselm de Canterbury

Apr 22nd, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Storge Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Storge

Apr 22nd, 2021
Lampa memoriei – fragmente după John Ruskin Cultură

Lampa memoriei – fragmente după John Ruskin

Apr 21st, 2021
Pandemia Covid între știință și politică Debate

Pandemia Covid între știință și politică

Apr 21st, 2021
Alin Vara. Christus Victor O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  VI. Descendit ad inferos ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor O explorare a sensului morții lui Isus Hristos VI. Descendit ad inferos

Apr 21st, 2021
„De vita beata”, Seneca Cultură

„De vita beata”, Seneca

Apr 20th, 2021
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.