• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Martin S. Martin. Compromisul în politica americană
Martin S. Martin. Compromisul în politica americană
Home
Opinii

Martin S. Martin. Compromisul în politica americană

January 21st, 2019 [ Martin S. Martin ] [ Martin S. Martin ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Motto: Nu trebuie să negociem din frică, dar nici nu trebuie să ne fie frică să negociem – John Fitzgerald Kennedy

 

Pentru mulți, compromisul este și trebuie să fie o componentă constantă a politicii dintr-o democrație.

Invariabil, în climatul politic de tip democratic există mai multe opinii într-un subiect, de unde și frecventele controverse sau chiar confruntări politice.

Spre deosebire de “liniștea” din statele cu regimuri autoritare, în care părerile deosebite de vocea unică atotștiutoare sunt suprimate, arena politică din democrații este gălăgioasă, grație legii unanim acceptate a dreptului de exprimare liberă.

Compromisul politic este în primul rând o formă de respect. Prin recunoașterea faptului că adversarul politic are dreptul la o părere diferită de a ta și la un scop politic altul decât al tău, plasezi oponentul într-o poziție de egalitate.

Este greșit să te aștepți ca numai planul tău să reușească și să țintești îndeplinirea lui în proporție de 100%.

Prin încheierea unei negocieri prin care obții 30% din ce ai fi vrut, găsești că ai înaintat cu 30% față de poziția în care erai când negocierea nu începuse încă a spus un politician experimentat.

În al doilea rând compromisul aduce politicienilor pragmatici câștigul considerabil al salvării relației. Evitarea rigidităților și al ostilității politice îți va da șansa de a avea mâine un partener de discuție bine inenționat, când o altă problemă va trebui rezolvată.

Amy Gutmann și Dennis Thompson, doi universitari care predau științele politice la universitatea Princeton și respectiv Harvard, consideră rezistența la compromis a unor politicieni ca o incapacitate de a renunța la pozițiile categorice și atitudinile dușmănoase din timpul campaniilor electorale prin care au fost aleși.

Perpetuarea ideilor și poziților din campanie (permanentizarea campaniei), în dauna acceptării responsabilităților de guvernare, este un semn de imaturitate politică și de neînțelegere a principiilor democrației americane. Cei doi consideră refuzul de compromisuri ale unor astfel de politicieni rezultatul unei stări mintale negative, incompatibilă cu realizările.

Pe lângă lipsa de rezultate care derivă dintr-o astfel de strategie politică, mai apar și alte consecințe ca instaurarea unui climat dușmănos și suspicios și ratarea unor ocazii favorabile pentru propriul partid.

Instrumentul de tip compromis politic nu este comparabil cu situațiile de compromis moral din viețile individuale sau din carierele artistice și nu are conotația negativă a unor cedări față de principiile de corectitudine și de valoare.

Mai degrabă, prin compromis politic trebuie înțeles efortul bine intenționat de a face ca lucrurile să se întâmple, refuzând stagnarea ineficace din contrazicerile fără sfârșit.

Pentru că un politician de succes trebuie să facă lucrurile să se întâmple, nu numai să le enunțe.

Un mare diplomat a spus că politica este arta de a face posibil ceea ce este necesar (Charles Maurice de Talleyrand).

Politician de mare finețe și încununat de multe succese, republicanul Ronald Reagan a avut, pentru cea mai mare parte a mandatelor sale de președinte, un congres majoritar democrat, cu care a cooperat foarte bine și cu ajutorul căruia a transformat în realitate numeroase inițiative politice.

Vorbind, cu bine cunoscutul lui umor calm, despre inevitabilitatea de a accepta compromisuri, Reagan a spus: Nimeni nu trebuie să se aștepte să ia felia întreagă. Azi am să iau de la tine jumătate din felie, dar am să vin din nou mâine pentru cealaltă jumătate.

Guvernul american este parțial înțepenit de o lună de zile din cauza unui conflict pentru care nu s-a găsit rezolvare.

Președintele Trump refuză să semneze bugetul pe anul 2019 dacă nu conține aprobarea unui fond de 5,7 de miliarde de dolari, necesar zidului de separare de la granița de sud și numește situația din zonele unde imigranți ilegali traversează în masă frontiera cu Mexicul o criză umanitară și de securitate națională.

Adversarii săi politici, membrii democrați ai congresului, se opun construirii unui zid de etanșeizare a graniței de sud și îl numesc “imoral și ineficace”.

Ei cer ridicarea imediată a blocajului guvernamental și consideră, fără să promită, posibile negocieri cu Casa Albă, numai după reluarea activității guvernului la nivelul de 100%.

Promisiuni asemănătoare făcute în trecut au rămas nerespectate.

În după amiaza zilei de 19 ianuarie a.c., președintele a prezentat oferta unui compromis prin care acceptă prelungirea cu trei ani a statutului de rezidenți americani pentru două categorii de cetățeni străini: cei numiți “Dreamers”, care sunt adulți proveniți din copiii aduși pe teritoriul american ilegal cu ani în urmă și tolerați până acum în baza actului DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), semnat de președintele Obama, și cei din grupul TPS (Temporary Protected Status).

Prima categorie numără 700.000 de oameni, cea de a doua 300.000.

În schimbul acestei promisiuni, criticată de republicanii cei mai conservatori ca find de fapt o acceptare a aministiei pentru imigrația ilegală, este cerută suma de finanțare a zidului de graniță.

Compromisul oferit de președinte a fost prompt refuzat de democrații din congres, strâns controlați de speakera camerei reprezentanților Nancy Pelosi și de senatorul Chuck Schumer, fără ca să fie prezentată nici o altă alternativă sau sugestie.

Așa se face că nu există încă șansa unei rezolvări a blocării parțiale a activității guvernamentale, că circa 800.000 de salariați federali nu primesc salariile și că un număr de agenții și departamente nu se pot întoarce la activitatea normală după o lună de întrerupere.

Prin prezentarea acestui ultim proiect de compromis sub forma unui discurs de la Casa Albă, Donald Trump s-a adresat direct națiunii, scurtcircuitând media.

Majoritatea poporului american vrea să se consolideze granițele, vrea să fie suprimată imigrația ilegală și vrea ca imigrația legală să fie sprijinită cu toate mijloacele și să permită intrarea în țară a cetățenilor străini educați în domenii de vârf, dornici de muncă și care doresc să se integreze națiunii americane.

De care țara are nevoie, cu atât mai mult cu cât relansarea economică a creat o mare cerere de forță calificată de muncă.

  • Tags
  • compromis
  • Politica
  • SUA

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Virgil Iordache. Cerul și marea unui creștin universitar – Adrian Albu
Previous article Marian Zulean. Paralele inegale
[ Martin S. Martin ]

[ Martin S. Martin ]

Related Posts

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Pandemie, isterie şi politica prudenţei
March 31st, 2021

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Câteva fragmente din ,,Despre libertatea alegerii”, de Anselm de Canterbury Cultură

Câteva fragmente din ,,Despre libertatea alegerii”, de Anselm de Canterbury

Apr 22nd, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Storge Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Storge

Apr 22nd, 2021
Lampa memoriei – fragmente după John Ruskin Cultură

Lampa memoriei – fragmente după John Ruskin

Apr 21st, 2021
Pandemia Covid între știință și politică Debate

Pandemia Covid între știință și politică

Apr 21st, 2021
Alin Vara. Christus Victor O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  VI. Descendit ad inferos ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor O explorare a sensului morții lui Isus Hristos VI. Descendit ad inferos

Apr 21st, 2021
„De vita beata”, Seneca Cultură

„De vita beata”, Seneca

Apr 20th, 2021
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.