Motto: Donald Trump este un om imperfect, care a sesizat perfect nevoile și dorințele poporului american. Însă căile alese de el pentru îndeplinirea lor sunt de multe ori neortodoxe și surprinzătoare (Martin S. Martin).
Rapoartele prezidențiale anuale despre “Starea Uniunii” sunt, în multe privințe, niște spectacole la care participă segmentul superior al grupului politic al vremii.
Însăși sala mare a camerei reprezentanților seamănă cu un teatru: balcoanele, plușul, covoarele.
În sală, deputații și senatorii se așează grupați, iar în timpul expunerii participă cu gesturi (ridicare în picioare, statul pe scaun ostentativ-morocănos), mimică și semnale sonore (ovații, aplauze, mârâială).
Membrii guvernului, ai tribunalului suprem și ai conducerii militare, așezați în primele rânduri, fac eforturi să păstreze expresii neutre, să nu interacționeze cu publicul și din când în când aplaudă rezervat.
Intrarea președintelui în sală, anunțată de heralzi (sergeant-at-arms), cu înaintarea lentă, punctată de strângeri de mână atent alese, are ceva din mersul princiar.
Nu degeaba a spus Thomas Jefferson că discursul despre starea uniunii, care este inclus în constituție, are ceva prea monarhic în el.
Cea de a doua expunere a stării uniunii, prezentată de Donald Trump pe 5 februarie 2019, a avut – mai mult ca alte rapoarte din aceeași categorie – trăsăturile și detaliile unui spectacol atent regizat.
Tradiția cere ca, după ce ajunge la tribună, președintele să fie prezentat publicului de liderul majorității din congres cu o formulă neschimbată “…It is my privilege and honour…”.
Donald Trump a snobat-o pe cea care este actuala speaker (iță) a congresului și reprezintă majoritatea democrată recâștigată anul trecut.
El a început să vorbească publicului fără să aștepte protocolara prezentare, gest prin care a vrut să micșoreze imaginea celei care i se opune cu încăpățânare intolerantă.
Cei care pregătesc evenimentul caută întotdeauna simboluri care influențează puternic auditoriul.
Trump a folosit două evenimente istorice legate de gloria țării: aniversarea a 50 de ani de la punerea oamenilor pe lună (cu Buzz Aldrin în sală) și a 75 de ani de la victoria în al doilea război mondial, pentru care a dat onorul la trei veterani și unui supraviețuitor de la lagărul Dachau, eliberat de trupele americane.
La rândul lor, democratele din congres, îmbrăcate în alb de sus până jos, au vrut să simbolizeze prin aceasta respectul pentru obținerea dreptului de vot pentru femei, ca urmare a eforturilor făcute de activistele militante (“sufragete”) de la începutul secolului trecut.
Sufragetele merită tot respectul pentru ceea ce au realizat în domeniul social, dar feministele din ziua de azi au puține lucruri comune cu ele.
Invitații plasați la balcon sunt și ei aleși după un plan. Prezentarea lor ajută sublinierea pasajelor celor mai semnificative din raport.
Anul acesta, cei care au pregătit discursul prezidențial au ales o fetiță de 10 ani, Grace Elin, care a sfârșit cu bine tratamentul pentru un cancer al creierului. Președintele a anunțat noi eforturi și alocarea unor sume mari din buget pentru vindecarea tuturor cazurilor de cancer ale copiilor.
El a mai anunțat intenția de a eradica în zece ani infecțiile cu virus SIDA.
Tot în domeniul medical,Trump a condamnat avorturile făcute la vârste de sarcină înaintate, când feți viabili sunt omorâți prin procedeele de extragere, mai degrabă infanticide decât întreruperi de sarcină. Politicienii democrați susțin organizațiile feministe care cer menținerea avorturilor până în preajma nașterilor la termen.
Vorbind despre refacerea economică din ultimii ani, soldată cu un număr record de noi slujbe (peste 5 milioane), de o scădere marcată a șomajului (3,8%), de o creștere marcată a exporturilor și de transformarea Statelor Unite dintr-o țară dependentă de importurile de petrol străin în cel mai mare exportator de petrol și gaze naturale din lume, Trump a spus:
Trăim un miracol economic. El nu poate fi întrerupt decât de războaie nebunești, de o politica greșită sau de investigații ridicole.
Aluzia este la investigațiile comisiei Mueller, care are în spate dorința multor oponenți politici de a-l pune sub acuzare, sau poate chiar de a-l demite pe Donald Trump.
Mulți analiști au prezis că, în discursul despre starea uniunii, Trump va avea o poziție combativă, va face afirmații care vor înrăutăți și mai mult climatul politic și va fi revendicativ, după neînțelegerile legate de finanțarea zidului de graniță.
Spre surpriza multora, președintele a avut un stil conciliator, a pledat pentru unitate și cooperare, compromis și urmărirea binelui comun:
Sunt aici pentru a lucra, împreună cu voi, pentru a realiza progrese istorice. Să guvernăm nu ca două partide, ci ca o națiune.
Putem ridica punți peste vechile separări, putem vindeca rănile trecutului, putem forma noi coaliții șiputem lansa promisiunile extraordinare pentru viitorul Americii.
Avem de ales între măreție sau stagnare, între rezultate sau rezistență,
între viziune sau răzbunare, între progrese de necrezut și distrugeri fără sens.
În această noapte, eu vă chem la măreție.
Problema securizării granițelor nu a fost uitată:
Vă cer să apărați periculoasa noastră ganiță de sud, ca o dovadă a dragostei și devotamentului pentru cetățeni și țară.
Trump a prezentat auditoriului pe tânăra Debra Bissell, ai cărei părinți au fost asasinați de un imigrant ilegal și pe Părinții Îngerilor, cetățeni americani ai căror copii și-au pierdut viața luată de criminalii ilegali.
El a insistat din nou asupra pericolele legate de imigrația ilegală: periclitarea economiei, traficul de persoane, comerțul ilegal de droguri, penetrarea teroriștilor pe teritoriul american.
Din sfera politicii externe, președintele a menționat perspectiva acordului cu Corea de Nord, intenția de a retrage majoritatea trupelor din Orientul Mijlociu (Națiunile mari nu poartă războaie fără sfârșit) și progresele în negocierile cu China, de la care se așteaptă să creeze avantaje noi pentru Statele Unite.
Un efect puternic a avut afirmația prin care președintele a respins categoric idea socialismului, propusă din ce în ce mai insistent de politicienii democrați adepți a “democrației socialiste” și ai “justiției sociale”.
Suntem alarmați de noile voci care cer adoptarea socialismului în țara noastră.
America a fost fondată pe libertate și independență, nu pe guverne care oprimă, pe dominație și control.
Noi suntem născuți liberi și vom rămâne liberi.
În această seară vă cer să reafirmăm hotărârea noastră de a nu permite ca America să devină vreodată socialistă.
Subliniind marile realizări ale poporului american în țară și în lume, Trump a îndemnat politicienii de azi să se unească și să colaboreze pentru o politică de realizări și succese:
Gândiți-vă la această sală în care legiuitorii au votat să desființeze sclavia, să construiască șoselele și căile noastre ferate, să învingă fascismul, să facă respectate drepturile civile și să pună la pământ imperiul diavolului.
Putem alege să continuăm zgândăreala politică, sau să declarăm cu mândrie că suntem acei Americani care fac lucruri de necrezut, care sfidează imposibillul și care cuceresc necunoscutul.
Acesta este momentul de a reaprinde imaginația, de a alege cel mai înalt pisc și de a căuta cea mai strălucitoare stea.
În ziua care a urmat, indicele Nielsen a arătat că cei care au urmărit discursul președintelui au fost cu 10% mai numeroși decât în trecut.
Sondajul de opinie CBS/You Gov a dat pentru cei care au fost de acord cu expunerea procentajul global de 76% , care a fost defalcat pe orientările politice: 92% la republicani, 30% la democrați și incredibilul procent de 82% la independenți.
Cea mai constantă tribună anti-Trump, postul de televiziune CNN a raportat că 59% dintre spectatori au avut “o impresie foarte pozitivă” la raportul despre starea uniunii.
Se înțelege că aceste cifre nu vor fi găsite în relatările multor ziare și televiziuni, “încremenite” în ostilitatea față de amatorul care a învins-o pe Hilary Clinton.
Dar pentru oricine care are acces la astfel de rezultate apare limpede că între programul, acțiunile și realizările administrației Trump și națiune este o relație de încredere.
Ea trece peste limitele personale ale omului Trump, peste coafura neobișnuită, peste erorile de reacție la critică, peste dificultățile de a coopera cu un individ impulsiv și peste gafele repetate.
Pentru că publicul vede ceva care, până acum, a scăpat mediei și grupurilor politice ostile: imperfectul președinte Trump chiar crede în destinul de a reface mersul istoric al Statelor Unite, acționează cu toată energia și perseverența în acest scop și înregistrează succese vizibile în arii de mare dificultate.
Și din acestea se va forma fundalul care îi poate da șansa realegerii în anul 2020.
Între altele, ultimul raport despre starea națiunii a fost și un mesaj electoral timpuriu.