Motto: (despre avorturi)…punctul meu de vedere este acela că nu există nimic scris în constituție despre subiect. Este lăsat cu totul în sarcina democrației.
Antonin Scalia† , fost judecător la Curtea Supremă.
Vineri 10 mai 2019, Brian Kemp, guvernatorul statului Georgia, a semnat legea care interzice efectuarea unui avort după momentul în care se pot decela bătăile inimii fetale. Aceasta se întâmplă când vârsta sarcinii ajunge la șase-șapte săptămâni.
În Mississippi și Kentucky, “legea bătăilor de inimă” fusese deja votată și în alte cinci state, Florida, Missouri, Ohio, Tennessee și Texas, proiectul de lege se dezbate în congresele locale, cu mari șanse de a fi votat.
Pentru mai multe decenii, avorturile au fost un subiect major al disputelor politice din Statele Unite și continuă să fie, pe măsură ce noi elemente se adaugă la vechile controverse și argumente.
Până în anul 1973, avorturile erau ilegale în toate statele americane. Ele se practicau în mod ascuns, adeseori femeile nu găseau soluții pentru sarcinile nedorite și erau numeroși practicanți ai întreruperilor de sarcină care nu aveau pregătire medicală.
Complicațiile și riscurile erau considerabile.
Dar nu trebuie înțeles că situația din Statele Unite era în vreun fel comparabilă cea din România anilor 1965-1990.
Nu existau procurori, forțe de poliție și servicii secrete care să ancheteze și să aresteze femeile, nu se dădeau pedepse cu încarcerare medicilor și mijlocitorilor, nu au fost valuri de mortalitate în rândul femeilor tinere care fuseseră îmbolnăvite de avorturile septice, așa cum s-a întâmplat în România.
O mișcare puternică în favoarea legalizării întreruperilor de sarcină a fost declanșată după ce societatea americană a trecut prin “revoluția sexuală” din anii ’60, inițiată de mișcările hippie.
În anul 1973, unul din cazurile ajunse la Curtea Supremă (Roe vs Wade) a fost decis în favoarea legalizării avorturilor cu o majoritate de 7:2.
Dar Curtea Supremă a precizat că avorturile nu trebuie permise după etapa de viabilitate a fătului (23-24 de săptămâni de sarcină, adică luna a 6-a).
Acest lucru a fost anulat în anul 1992 pe cale legală (decizia Curții Supreme în cazul Planned Parenthood vs Casey), după care avorturile de vârstă înaintată de sarcină, mergând până la ultimele zile ale gestației, au fost din ce în ce mai des practicate.
Ca urmare, în anii care s-au scurs de la faimoasa decizie Roe vs Wade s-au pierdut circa 59 de milioane de vieți americane, prin întreruperea sarcinilor.
Prin progresul medicinii s-a ajuns la condiția că întreruperile de sarcină pot fi făcute în siguranță pentru mame până la vârste de sarcină avansate, în trimestrul al treilea și chiar la doar câteva zile distanță de data nașterii.
Legat de acest subiect, publicul larg nu știe câteva lucruri, pe care media continuă să i le ascundă.
Primul este că pentru a extrage un făt de luna a opta sau a noua din uter se practică uciderea prin mijloace farmaceutice a fătului în uter și apoi fragmentarea lui pentru o extragere mai facilă.
Al doilea este acela că cea mai importantă sursă de organe umane pentru cercetări medicale și pentru transplant este cea legată de avorturile de sarcină avansată. Veniturile realizate de instituțiile medicale implicate este mare și costul vânzării de organe crește când fătul extras, după ucidere, este de vârstă avansată.
Sunt și situații perfect corecte de extragere din uter a unor feți de vârstă avansată, așa cum sunt cazurile de moarte intrauterină a fătului, sau depistarea unor malformații incompatibile cu supraviețuirea (de exemplu anencefalia, feți fără extremitatea cefalică).
Celebrul neurochirurg Ben Carson, membru al guvernului Trump, a spus că avorturile de vârstă avansată sunt brutale, barbare și produc mari suferințe feților, a căror sensibilitate este normală și comparabilă cu aceea a copiilor născuți.
Iar cea mai mare parte a acestor feți, ajunși la vârsta de sarcină de 6-9 luni, sunt perfect viabili.
În aceste cazuri, numele corect al procedeului medical nu este avort, ci infanticid intrauterin.
Introducerea legii bătăilor de inimă, a cărei popularitate crește rapid, aduce noi elemente în vechiul conflict dintre partizanii și oponenții avorturilor, care divizează națiunea.
Dar un mare câștig, care se poate deja anticipa, este restabilirea unui echilibru între dreptul femeilor de a decide păstrarea sau întreruperea sarcinii (la vârste mici de sarcină, de 2-3 luni) și dreptul la viață al feților de vârstă avansată.
Criteriul decisiv, fericit ales, este intrarea în activitate a micilor inimi fetale, care devin apărătorii ființelor încă nenăscute.