De la afacerea Watergate, din anul 1972, care a dus la demisia președintelui Richard Nixon, orice mare scandal este botezat cu un nume care conține sufixul “gate”.
Așa au fost “Irangate” pentru administrația Reagan, “Monicagate” și “Travelgate” pentru Bill Clinton, “Emailgate” pentru Hillary Clinton și “Deflagate” pentru echipa de futbol american New England Patriots, care a dezumflat mingile la finala din anul 2015. Și alte câteva sute.
Imediat după alegerea președintelui Donald Trump în noiembrie 2016, adversarii săi politici – în dorința de a găsi o explicație acceptabilă pentru înfrângerea doamnei Hillary Clinton, favorita sondajelor de opinie până în ultima clipă – au lansat o teorie: Trump nu a câștigat pe drept, alegerile au fost furate prin amestecul autorităților ruse, echipa electorală a candidatului republican a avut contacte cu rușii pe toată durata campaniei și a pus la cale o conspirație care echivalează cu trădarea: Russiagate.
Sprijinită masiv de media, această explicație sofisticată a unei înfrângeri electorale a prins, iar congresul american a votat deschiderea unei anchete conduse de un consilier special al Departamentului de Justiție, fostul director al FBI Robert Mueller.
Din mai 2017 până acum câteva săptămâni echipa lui Mueller (15 procurori, 15 avocați, numeroși secretari și asistenți legali, zeci de mii de ore de investigație, 30 de milioane de dolari cost, un raport final de peste 3.000 de pagini) a investigat acuzațiile și a emis concluzia: nu a fost nici o conspirație între echipa electorală Trump și ruși, nu există dovezi că Donald Trump, în calitate de candidat și ulterior de președinte, ar fi încercat să obstrucționeze procesul juridic.
Profund nemulțumiți de rezultat, politicienii democrați, care contau pe o confirmare a conspirației, de la care s-ar fi putut trece la punerea sau acuzare, sau chiar demiterea președintelui, au chemat pentru audieri pe procurorul general William Barr.
Acesta a răspuns calm la toate întrebările adresate lui pe durata a două zile, iar în ultima zi a audierilor a lansat o bombă: în campania pentru alegerea președintelui din anul 2016 echipa Trump a fost spionată, nu este sigur și dorește să lămurească definitiv dacă supravegherea (umană și electronică) a echipei electorale Trump a fost autorizată sau nu, a declanșat formarea unei comisii de anchetă care va investiga activitatea serviciilor de informații americane, care s-au amestecat în competiția politică, încălcând constituția și statutul lor de funcționare.
Anchetele continuă, dar numele se schimbă de la Russiagate la Spygate.