• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Martin S. Martin. Socialismul intră în Statele Unite pe ușa din față
Martin S. Martin. Socialismul intră în Statele Unite pe ușa din față
Home
Debate

Martin S. Martin. Socialismul intră în Statele Unite pe ușa din față

July 7th, 2018 [ Martin S. Martin ] [ Martin S. Martin ] Debate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

O mare surpriză a avut loc la alegerile preliminare democrate din districtul 14 New York pentru camera reprezentanților din congres, în ziua de 27 iunie a.c.: necunoscuta Alexandra Ocasio-Cortez, declarat socialistă, l-a învins pe veteranul democrat Joe Crowley cu un scor mare 57,5% față de 42,5%. Ea urmează să se înfrunte cu republicanul Anthony Pappas.

 

Crowley a intrat în alegerile din acest an plin de încredere și puțini au pus la îndoială victoria lui. Doar el era nu numai un democrat de prestigiu, prezent în congres din anul 2013, dar pentru mulți el era și omul cel mai potrivit să o înlocuiască în viitorul apropiat pe Nancy Pelosi în funcția de speaker al minorității democrate.

 

 

Nu este primul semn că socialismul intră în politica americană pe ușa din față: în alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, senatorul Bernie Sanders, care s-a declarat în campanie socialist fără nici un echivoc, a fost la un pas să o întreacă pe Hillary Clinton. Numai intervențiile comitetului național al partidului democrat, care a călcat statutul etic al alegerilor și a furnizat căi frauduluoase pentru a asigura succesul doamnei Clinton, a făcut-o pe aceasta să ajungă la nominalizare.

Iar sondajele de opinie au arătat cifrele surprinzătoare de popularitate ale socialismului în rândurile tineretului american care l-a susținut pe Sanders: 52%. Dintre aceștia puțini sunt cei care știu de fapt ce înseamnă socialismul

 

Ce fel de socialiști sunt acești politicieni americani de ultimă generație și ce fel de socialism este cel pentru care militează ei? Și de ce sunt ei înscriși în partidul democrat și candidează pe listele lui?

Este vorba de socialismul democratic, o variantă de revizionism față de tulpina marxism leninismului, care a fost încercat, în diverse epoci, în mai multe părți ale lumii. Așa au fost mișcarea de democratizare a comunismului din Cehoslovacia condusă de Alexander Dubcek, “socialismul gulaș” din Ungaria anilor ’70 și chiar perestroica lui Gorbaciov, fiecare din ele cu grade diferite de atașament față de marxismul clasic și de principiile de bază ale socialismului.

În esență, socialismul democratic dezvoltat în  USA în ultimele decenii este conceptul care promovează programul de modificare a sistemului economic și politic al țării folosind instituțiile democratice existente.

El menține scopul final al socialismului, proprietatea poporului muncitor asupra mijloacelor de producție, cu administrarea acestora de către reprezentanții poporului. Dar nu de la început și nu pe căi violente.

Prin modificări legislative consecvente și seriate, în viitorul stat socialist democrat american, dacă va exista, proprietatea poporului va fi extinsă la structurile economice, la capital, pământ și proprietăți.

Socialismul democratic vizează trecerea de la capitalism la socialism prin mijloace pașnice, prin reforme, nu prin revoluții.

Repartizarea veniturilor urmează să se facă de către organele de conducere conform contribuției fiecărui membru al societății. Veniturile vor proveni din producție și din sistemul de taxare, care va fi astfel structurat ca să asigure egalitatea de venit a tuturor membrilor societății.

Asigurararea medicală, învățământul de toate formele și asigurările sociale vor fi toate gratuite și universale.

Socialiștii democrați resping ideea partidului unic și a dictaturii proletariatului.

Pentru socialiștii democrați americani, sistemul politic actual cu două partide dominante, trebuie înlocuit cu un sistem multipartinic.

Deasemeni, în timp ce ei propun planificarea economiei de către reprezentanții poporului muncitor însărcinați cu producția, ei se opun planificării centralizate, discreditată de experiența țărilor socialiste organizate după modelul sovietic.

În prezent mulți cetățeni sunt incomplet informați despre socialiștii democrați, mulți confundă mișcarea lor cu socialismul clasic, sau cu filozofia politică a social democrației.

Tradiția socialismul în Statele Unite este veche și începe în secolul XX timpuriu cu cel mai proeminent reprezentant al său Eugene V. Debbs, candidat prezidențial de mai multe ori.

Figuri proeminente ale vieții publice și ale politicii americane au fost susținători ai ideologiei socialiste, așa cum au fost politicienii W.E.B. Dubois, A. Philip Randolph, Florence Kelly, John Dewey, “Big Bill” Haywood, Norman Thomas, savantul Albert Eisntein, scriitorii Jack London, Upton Sinclair și Katherine Lee Bates, cântărețul Paul Robeson, pastorul campion al luptei pentru drepturile civile Martin Luther King și mulți alții.

Dar vechii socialiști au preconizat promovarea la conducere a politicienilor prezentați publicului și aleși ca membrii ai unui partid socialist ca atare. Insuccesul de a atinge acest scop în decenii, ca și lipsa prestigiului pe care îl are cuvântul socialism în lumea americană contemporană, i-au orientat pe socialiști spre alte soluții.

În anul 1973, Michael Harrington a înființat Comitetul Organizator al Socialismului Democratic, al cărui nume a fost schimbat în 1983 în Socialiștii Democrați ai Americii (DSA), când comitetul s-a unit cu Noua Mișcare Americană (NMA).

Acestei organizații, care avea 6.000 de membri în anul 2015 și a ajuns la peste 43.000 în acest an, îi aparțin și Alexandra Ocasio-Cortez și Bernie Sanders.

Mai puțin cunoscut publicului este faptul că în întreaga țară sunt deja 35 de membri DSA aleși în funcții publice și că dacă noii candidați aflați pe listele de alegeri democrate din diferite state vor avea succes în noiembrie 2018, numărul socialiștilor democrați aleși primari, membri ai consiliilor școlare, sau municipale, deputați și senatori federali sau de stat va trece de 100.

Organizația Socialiștii Democrați ai Americii are peste 200 de filiale și influența ei crește cu rapiditate în organizațiile partidului democrat din diferite state și în miezul corpului central al partidului democrat însuși.

Tom Perez, chairmanul comitetului național al partidului democrat american, a declarat acum câteva zile:  socialștii democrați sunt noul model al candidaților noștri.

Democrații își pun speranțe că agățarea adjectivului democratic va face ideologia socialistă mai tolerată în lumea americană.

După ce a fost nominalizată, Alexandra Ocasio-Cortez a spus că electoratul socialiștilor democrați constă în clasa muncitoare și în pătura de săraci a populației.

Socialiștii de azi nu mai definesc capitaliștii ca principalii dușmani de clasă și precizează că adversarii lor sunt bogații. În Statele Unite, țara marilor performanțe care au rezultat în îmbogățire rapidă, alteori invidiată și respectată, avuția a devenit o vină, un păcat.

Nu numai modificarea din interior a partidului democrat poate fi anticipată, dar și faptul că ponderea socialismului în lumea politică americană, în prezent doar în stadiul embrionar, va crește.

Iar deschiderea ușii către instituțiile legislative și către posturile executive ale țării, este făcută de cel mai vechi partid politic din lume, partidul democrat al Statelor Unite, care primește cu entuziasm candidații socialiști democrați pe listele sale electorale.

Dar pentru mulți sceptici, socialismul democratic nu este altceva decât o variantă a comunismului, care plănuiește – într-un proces cu mai multe etape – crearea unei societăți cu egalitate deplină a membrilor, cu proprietatea comună asupra a tot ce există și cu un guvern supradimensionat și care decide totul. Care se numește comunism, orice deghizare cosmetică i s-ar face.

Așa se face că în condițiile secolului XXI, partidul democrat american, care a respins întotdeauna orice identificare cu socialismul, promovează azi – prin socialiștii de modă nouă – comunismul.

Cât succes vor avea democrații și noii lor aliați, socialiștii democrați,

să convingă cetățenii americani că vor fi mai fericiți dacă cedează dreptul de proprietate, acceptă egalizarea societății și susțin nevoia unui guvern care controlează viața tuturor?

Fiindcă Părinții Fondatori au înțeles clar că libertatea nu este compatibilă cu egalitatea și că între drepturile fundamentale ale oamenilor  intră  șansa  de a-și căuta propria lor fericire.

La dovezile aduse de experiența istorică a utopiei comuniste se adaugă vorbele sceptice ale multor înțelepți printre care și Milton Friedman: când toți posedă ceva, nimeni nu posedă nimic și nimeni nu simte obligația de a menține sau îmbunătăți acel ceva care este proprietatea comună. Sau: dacă ai da guvernului federal administrarea deșertului Saharei, în cinci ani ar fi o mare criză de nisip.

 

 

 

 

  • Tags
  • Karl Marx
  • marxism
  • socialism
  • socialism democratic
  • SUA

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Cristian Pătrășconiu. Inteligența debordantă a dlui Liviu Pop
Previous article Marian Hrișcă. Lipsa inginerilor
[ Martin S. Martin ]

[ Martin S. Martin ]

Related Posts

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse
April 15th, 2021

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale
April 15th, 2021

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă
April 13th, 2021

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell Cultură

Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell

Mar 31st, 2021
Este renașterea cazuisticii despre cazuistică? Filozofie

Este renașterea cazuisticii despre cazuistică?

Mar 31st, 2021
Pandemie, isterie şi politica prudenţei Opinii

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Mar 31st, 2021
Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020 ALTFEL

Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020

Mar 31st, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.