Anul acesta este anticipat cel mai mare număr de alegători din istoria țării: 156.000.000 (în anul 2016 au votat 139 de milioane, adică 55.7 din populația de vârstă 18 ani sau peste).
Până în prezent au votat 13 milioane, fie prin corespondență, fie prin vot anticipat. Numerele vor crește rapid, fiindcă în cele mai multe state s-au deschis, sau se vor deschide, centrele de votare anticipată. care vor funcționa până în ziua de 31 octombrie.
Pe lista celor mai importante subiecte pentru alegători domină pandemia și condiția economică.
Un moment nou, care va influența cu siguranță interesul alegătorilor, este audierea candidatei pentru postul vacant de la tribunalul suprem, judecătoarea Amy Coney Barrett, originară din statul Indiana.
După prima zi, în care toți membri comisiei juridice a senatului au făcut propriile comentarii, a urmat ieri o zi de întrebări directe, la care candidata s-a descurcat perfect, cu calm, competență și o abilitate neobișnuită de a evita capcanele și situațiile de a fi forțată la răspunsuri controversate.
Senatorii democrați fac toate eforturile posibile pentru a deraia numirea judecătoarei Barrett, dar – după cum merg lucrurile – aceasta se încreaptă spre un succes.
Principalele lucruri de care este criticată Amy Coney Barrett sunt două: criticile pe care le-a exprimat în cursuri și articole despre constituționalitatea sistemului de asigurare medicală poreclit Obamacare și posibilitatea ca, prin adăugarea ei la grupul de judecători conservatori, să se creeze condiția în care tribunalul suprem să anuleze legea Roe vs. Wade, prin care s-au legalizat avorturile în Statele Unite în anul 1973.
Azi va avea loc a doua zi de întrebări adresate candidatei, după care comisia judiciară trebuie să treacă la votul prin care numirea judecătoarei să fie înaintată senatului.
Dacă nu se completează locul vacant al tribunalului suprem, până la alegeri, tribunalul poate fi în situația de a nu putea arbitra o situație conflictuală, cum se anticipează că va fi aceea de la sfârșitul alegerilor.
Cu o decizie a curții supreme de 4:4, alegerile ajunse în stadiul de contestare, cum este foarte posibil să se întâmple în acest an, ar putea rămâne indecise pentru mult timp și ar putea genera tulburări sociale majore, într-o națiune mai divizată decât oricând și deja grevată de violențe și distrugeri care persistă de multe săptămâni.
Cu doar 20 de zile până la alegeri, dominația lui Joe Biden în majoritatea sondajelor de opinie continuă.
Trump conduce în Georgia cu doar 0,1%, în Virginia de Vest cu 14%, în Missouri cu 9% și în Louisiana cu 14%.
Media națională a sondajelor de opinie publicată de Real Clear Politics arată un avans al lui Joe Biden cu 9,8%. El mai conduce în Carolina de Nord (3,2%), Ohio (0,6%), Michigan (7,2%), Pennsylvania (7%), Wisconsin (6,3%), Arizona (2,7%) și Florida (2,9%).
Aceste cifre nu se corelează cu diferențele în nivelul de entuziasm al suporterilor, așa cum apare evident și din imginile luate de la mitingurile electorale din ultimele săptămâni ale celor doi candidați.