În anii în care au loc alegeri prezidențiale în Statele Unite, se desfășoară mai întâi alegerile preliminare, destinate să selecteze candidatul oficial al fiecărui partid.
Ele încep cu preliminariile din statul Iowa.
Motiv de mândrie pentru ioweni.
Ca și alegerile generale, cele preliminare prezidențiale sunt alegeri indirecte. Ele nu aleg candidatul, ci desemnează numărul de delegați care vor merge la convenția națională a fiecărui partid și vor confirma nominalizarea candidatului ales.
Anul acesta partidul republican nu va avea alegeri preliminare, fiindcă ocupantul Casei Albe a ales să candideze pentru al doilea mandat.
Statul Iowa, cu o populație de 3.155.000 de locuitori (90,6% albi și 72,3% creștini) este localizat în nordul ariei denumită Midwest, între râurile Mississippi și Missouri.
Preliminariile din acest stat sunt privite ca un indicator al poziției candidaților în grupul alegătorilor albi.
După completarea alegerilor preliminare, statul Iowa va trimite la convenția națională a partidului democrat 41 de delegați, împărțiți între candidații care primesc cel puțin 15% din voturi.
Alegerile preliminare din Iowa au două particularități: sunt alegeri închise (adică nu sunt permise decât celor care sunt înregistrați ca membri ai partidelor republican și democrat) și se fac prin metoda caucusurilor.
Caucusul este adunarea cetățenilor care seamănă cu un sfat comunal. Alegătorii vin la locul întâlnirii, unde are loc mai întâi o dezbatere pe tema candidaților dintre care trebuie selecționat unul.
Discuțiile sunt informate, adeseori contradictorii și frecvent pasionate.
Participanții laudă sau critică politicienii care candidează și mulți dintre cei prezenți sfârșesc prin a-și modifică opțiunea cu care veniseră la adunare.
În final are loc un vot și fiecare caucus se încheie cu desemnarea unui singur candidat.
Rezultatul este comunicat comitetului care centralizează toate deciziile sutelor de caucusuri (1.678).
La alegerile precedente, în primele ore după încheierea caucusurilor se afla câștigătorul statului Iowa.
Nu și anul acesta.
Luni 3 februarie 2020 s-au desfășurat caucusurile și la ora șapte seara (ora locală) s-au închis ușile.
Toate ziarele și televiziunile au început emisiunile de comentarii, așteptând ca – din clipă în clipă – să apară rezultatele: comentarii, analize, prognosticuri…
Dar rezultatele nu au apărut nici într-o oră, nici în două, nici în mai multe.
La peste 15 ore de la terminarea votului nici un rezultat nu este comunicat.
Pe lângă haosul creat de situație, au apărut suspiciuni: ceva se măsluiește, a fost introdus un sistem nou menit să ajusteze rezultatele…
Democrații au început în 2019 campania electorală cu 20 de candidați, apoi au căzut 3 și au apărut alți 4-5. Pe urmă s-au mai retras câțiva candidați cunoscuți ca senatorii Kamala Harris și Cory Booker și fostul membru al guvernului Obama, Julian Castro, dar au părut alte nume noi.
Ultimul înscris este miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al orașului New York.
In prezent, lista candidaților democrați cuprinde 11 de nume “viabile” și 16 nume de candidați puțin cunoscuți, fără nici o șansă de a fi aleși, dar care vor figura pe listele de votare.
În ajunul alegerilor preliminare din Iowa, sondajele de opinie naționale plasau pe primele locuri pe Joe Biden (27,2%), Bernie Sanders (23,5%), Elisabeth Warren (15%), Michael Bloomberg (8%) și Pete Buttigieg (6,7%), dar ordinea din Iowa era Sanders -23,8%, Biden- 20,2%, Buttigieg- 15,8%, Warren- 14,6% și senatoarea Amy Klobuchar- 9,6%.
Se știe că în sânul consiliului național al partidului democrat Bernie Sanders nu este iubit și poziția lui de lider a stârnit multă neliniște.
Așa a fost și la alegerile din 2016, când conducerea democrată a apelat la mijloace subterane (alocarea așa zișilor “supradelegați”, dezbateri trucate) ca să o favorizeze pe Hillary Clinton.
Pentru mulți, ce se petrece în Iowa nu este numai o incompetență organizatorică de mari proporții, ci și eșecul unui mecanism sofisticat de aranjare a rezultatelor, care nu a lucrat cum trebuie.
Viitorul partidului democrat este incert. Sunt mari neînțelegeri interne, tonul competiției din partid este ascuțit, eșecul efortului de a-l destitui pe președintele Trump va crea victime, strategia ultimilor ani, care a constat – în principal – în atacuri obsesive împotriva președintelui ales i-a îndepărtat pe mulți și succesele economice ale administrației republicane ridică dubii despre capacitatea democraților de a avea o performanță comparabilă.
Între cei care se hazardează să ghicească viitorul celui mai vechi partid politic din istorie, se bucură de un credit semnificativ prezicerea că fie partidul democrat american va deveni un partid de extremă stângă de tip laburist sau comunist, fie partidul se va fragmenta în mai multe formații politice.
Eșecul lamentabil al numărării voturilor din Iowa pare să capete o putere de profeție simbolică.