• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Martin S. Martin. STATELE UNITE. CU BUNE, CU RELE: COVID 19 și alegerile
Martin S. Martin. STATELE UNITE. CU BUNE, CU RELE: COVID 19 și alegerile
Home
ALTFEL

Martin S. Martin. STATELE UNITE. CU BUNE, CU RELE: COVID 19 și alegerile

March 9th, 2020 [ Martin S. Martin ] [ Martin S. Martin ] ALTFEL comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Bursa, încrederea cumpărătorilor, succesul public și sondajele de opinie sunt foarte vulnerabile la factorii psihologici.

Care au și capacitatea de a evolua într-un mod imprevizibil, de multe ori justificat de fapte, dar nu arareori lipsit de logică.

 

În perioada pe care o traversăm, infecția cu coronavirusul COVID 19, plecată din China centrală și deja prezentă în 103 țări, amenință să schimbe în multe feluri viața și activitatea oamenilor de pe toate continentele locuite.

 

Între acestea se numără și felul în care se vor desfășura alegerile apropiate, ca și modul în care vor fi influențate rezultatele lor.

 

Pandemia, surprinzător încă nedeclarată oficial de Organizația Mondială a Sănătății și de ONU, este vizibilă pentru oricine urmărește mersul epidemiei din țările afectate, dintre care unele au introdus deja măsuri drastice de izolare și de limitare a transporturilor.

Efectul economic este inevitabil și industria turismului, transporturile aeriene, croazierele și circulația mărfurilor au atins puncte critice. 

Consecințele lor se vor face simțite la toate nivele activității productive, în condițiile unei economii mondiale intens conectate.

 

Cel mai mare atu al campaniei lui Donald Trump pentru realegerea lui și pentru succesul în alegeri al partidului republican era creșterea economică din ultimii trei ani, acompaniată de scăderea marcată a șomajului, creșterea încrederii cumpărătorilor și un traseu constant ascendent al bursei de acțiuni și de mărfuri.

Toate acestea se pot șterge în săptămânile care urmează și vor progresa la nivele neanticipabile, dacă coșmarul îmbolnăvirilor și deceselor nu va fi stopat în scurt timp.

 

Schimbarea de la creștere economică la declin poate anihila șansele electorale republicane din noiembrie a.c.

 

Acum două săptămâni, când erau doar câteva cazuri confirmate în țară,  președintele Trump a declarat: Suntem în control cu Coronavirusul în USA…și bursa mi se pare că arată foarte bine.

Azi sunt 448 de cazuri de boală și 19 decese prin infecție cu COVID 19, iar cel mai de încredere index de bursă Dow Jones a scăzut cu mai mult de 3.000 de puncte.

 

Astfel de afirmații, contrazise de realitățile care le urmează în doar câteva zile, pot stârni neîncredrea în autoritățile responsabile și pot favoriza opoziția, care – pentru câștiguri politice – se grăbește să arunce responsabilitatea epidemiei pe guvernul în funcție.

 

Chiar dacă măsurile excepțional de intense și chiar drastice luate de guvernul chinez vor stăvili progresul epidemiei din țară, este logic să se aștepte o încetinire a ritmului de producție și de creștere al economiei chineze.

O recesiune simultană a celor două cele mai mari economii ale lumii, Statele Unite și China, a fost demult indicată ca una dintre “lebedele negre” care ar putea amenința secolul 21.

 

Încă din primele săptămâni ale epidemiei cu COVID 19, un număr de deficiențe ale sistemului medical american au fost semnalate: nu sunt destule kit-uri pentru diagnosticarea virusului, până în prezent testarea pentru COVID 19 este îngreunată de numărul redus al laboratoarelor competente, persistă regulamentul care nu permite testarea fără aprobarea autorităților medicale, se anticipează ca la o extensie rapidă a numărului de îmbolnăviri să apară o criza de paturi de spital și de personal de îngrijire.

Astfel de informații pot induce o avalanșă de critici adresate administrației, a căror circulație, accelerată de mediile sociale, poate rezulta într-o blamare repetată zilnic a capacității de protecție a populației a prezentei administrații. Care poate avea un efect devastator în rândurile opiniei publice.

 

Epidemia de gripă sezonieră de anul acesta nu s-a terminat și – deși mortalitatea globală este mică 0,1% – în Statele Unite au rezultat deja în acest an peste 20.000 de decese.

Concomitența celor două afecțiuni transmisibile, gripa sezonieră și infecția cu coronavirus, ar putea face să se multiplice efectele negative ale noii boli virale, abia intrate pe teritoriul american.

 

Frica de contaminare în condițiile aglomerării va afecta prezența la mitingurile electorale și participarea voluntarilor în munca de teren.

Cei mai mulți oameni – și mai ales vârstnicii – au exprimat temerile de a merge la vot în zilele de alegeri.

Autoritățile electorale din mai multe state au declanșat o campanie de convingere a populației că se vor lua toate măsurile pentru protecția sănătății alegătorilor.

Ele au afirmat că vor avea dezinfecții zilnice ale centrelor de votare, că vor steriliza creioanele, pupitrele și suporturile de formulare după fiecare votant și că vor asigura un circuit al alegătorilor care va evita orice aglomerație.

Cu toate acestea, o reducere a prezenței la vot este anticipată de analiștii politici și – ca o regulă generală – absenteismul electoral dezavantajează partidul aflat la putere.

Se fac propuneri pentru extinderea perioadei de votare anticipată și pentru votul prin corespondență. 

 

Invers, o intervenție eficace a guvernului în limitarea epidemiei și în rezolvarea promptă a tuturor efectelor ei, medicale și economice, poate deveni un mecanism de succes, care va mări șansele de realegere ale președintelui și va spori popularitatea partidului republican.

 

Deasemeni, campania de presă intensă legată de pandemia cu coronavirus alimentează antiglobalismul suporterilor lui Trump și reduce creditul politicienilor și organizațiilor care sunt partizanii comerțului internațional neîngrădit. 

 

Până la alegerile din 3 noiembrie 2020 este un drum lung și nu pot fi prezise toate evenimentele și toți factorii care le vor influența.

Dar se poate anticipa că alegerile prezidențiale, legislative și locale vor avea, pe lângă multele influențe demografice, economice și culturale clasice, o nouă dimensiune datorită căreia unii numesc deja votarea din acest an coronalegerile 2020. 

 

 

 

 

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Mircea Mihăieș. Sfântul Valentin, violatorul
Previous article Episcopul Ignatie al Hușilor. Femeia ca dar, frumuseţe şi iubire din lumea lui Dumnezeu
[ Martin S. Martin ]

[ Martin S. Martin ]

Related Posts

M. Cincea. Interviu Ladislau Roth, supravieţuitor al lagărelor naziste: „Pierderea mamei, la Auschwitz, mă urmăreşte toată viaţa”
January 27th, 2021

M. Cincea. Interviu Ladislau Roth, supravieţuitor al lagărelor naziste: „Pierderea mamei, la Auschwitz, mă urmăreşte toată viaţa”

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”
January 22nd, 2021

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

P. J. Proudhon: A fi guvernat
January 22nd, 2021

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Roger Caillois este un ghid mai bun pentru înțelegerea fundației sacre a Vestului decât Giorgio Agamben Cultură

Roger Caillois este un ghid mai bun pentru înțelegerea fundației sacre a Vestului decât Giorgio Agamben

Jan 28th, 2021
Adrian Papahagi: Despre naționalism Debate

Adrian Papahagi: Despre naționalism

Jan 28th, 2021
D.P. Aligica. O evocare nostalgica: Titania, Desinvolte Bulversee, Jules Derrida si provocarile gandirii contemporane Cultura

D.P. Aligica. O evocare nostalgica: Titania, Desinvolte Bulversee, Jules Derrida si provocarile gandirii contemporane

Jan 27th, 2021
M. Cincea. Interviu Ladislau Roth, supravieţuitor al lagărelor naziste: „Pierderea mamei, la Auschwitz, mă urmăreşte toată viaţa” ALTFEL

M. Cincea. Interviu Ladislau Roth, supravieţuitor al lagărelor naziste: „Pierderea mamei, la Auschwitz, mă urmăreşte toată viaţa”

Jan 27th, 2021
Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia Debate

Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia

Jan 27th, 2021
Dreptul la frumos Cultură

Dreptul la frumos

Jan 27th, 2021
Persistența scolasticii Cultură

Persistența scolasticii

Jan 26th, 2021
Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic” Cultură

Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic”

Jan 26th, 2021
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.