• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Martin S. Martin. Statele Unite. Cu bune, cu rele… Cu doar 10 zile până la alegeri, o treime dintre americani au votat deja, evenimentele se precipită și sondajele se modifică
Martin S. Martin. Statele Unite. Cu bune, cu rele…  Cu doar 10 zile până la alegeri, o treime dintre americani au votat deja, evenimentele se precipită și sondajele se modifică
Home
Opinii

Martin S. Martin. Statele Unite. Cu bune, cu rele… Cu doar 10 zile până la alegeri, o treime dintre americani au votat deja, evenimentele se precipită și sondajele se modifică

October 24th, 2020 [ Martin S. Martin ] [ Martin S. Martin ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Motto: S-ar putea ca mulți să nu mă placă, dar le place ceea ce am făcut eu – Donald J. Trump (16 0ctombrie 2020)

Intransigența și partizanatul excesiv și-au pus marca pe ultima parte a audierilor comisiei juridice a senatului, în care nominalizarea judecătoarei Amy Coney Barrett s-a făcut numai cu voturile republicane, membrii democrați ai comisiei alegând să facă un gest fără precedent: boicotarea comisiei.

Luni 26 octombrie, va avea loc votul în plen al senatului, pentru confirmarea celei care – foarte probabil – va ocupa scaunul fostei judecătoare supreme Ruth Ginsburg.

În condițiile unui proces electoral care poate duce la alegeri contestate (cum s-a întâmplat în anul 2000, când Al Gore a acuzat comisia electorală de neregularități și a cerut renumărarea voturilor), un tribunal suprem complet este decisiv, fiindcă previne situația unui vot 4:4, care ar rezulta într-o paralizie a deciziei.

Populația de vârstă electorală din Statele Unite este de 257 de milioane. Dintre aceștia, peste 49 de milioane au votat deja până la data de 22 octombrie (circa 30% din cei peste 150 de milioane la cât este estimat electoratul din acest an) și se crede că numărul lor va atinge peste 80 de milioane până la 2 noiembrie.

Votul anticipat masiv permite câteva observații.

Mai întâi, cei care votează înainte de data alegerilor sunt cei care au ajuns devreme la o decizie definitivă și nu cred că aceasta se poate schimba. Acest lucru face ca segmentul celor “încă indeciși” să fie din ce în ce mai mic și reduce mult posibilitatea ca unii dintre ei să mai poată fi influențați în restul campaniei, orice fapte sau argumente li s-ar prezenta.

Cei care decid devreme, foarte numeroși în acest an, indică un atașament puternic și de neschimbat față de partidul lor, o loialitate bazată pe mai mulți factori, dintre care cei emoționali joacă un rol major.

În fine, în timp ce votul anticipat la sediile de votare este la fel de controlabil ca cel din ziua alegerilor, votul anticipat prin poștă  (circa 39% după www.pewresearchcenter.com) crează posibilități de erori (buletine pierdute, întârzieri) sau fraude intenționate (adăugarea sau sustragerea de plicuri cu buletine de vot).

Joi 22 octombrie, în aula universității Belmont din Nashville, statul Tennessee, a avut loc cea de a doua (și ultima) dezbatere prezidențială.

Moderatoarea Kristen Walker (NBC) a fost mult mai capabilă să controleze întâlnirea candidaților decât a fost Chris Wallace, moderatorul primei dezbateri, care s-a transformat de la început într-o ciorovăială haotică, lipsită de ținută.

Joe Biden și-a concentrat atacurile pe subiectele pandemiei, asigurărilor medicale și combaterii schimbărilor climatice.

El l-a acuzat pe Trump de greșeli care au dus la marele număr de îmbolnăviri și decese prin COVID, fără să explice limpede ce  măsuri diferite ar fi luat echipa lui pentru o mai bună protecție a populației.

Deasemeni el l-a numit din nou rasist pe Trump, care – în opinia lui – “ar fi turnat gaz peste fiecare caz de rasism”. Neadmițând acuzațiile, președintele a spus că el “este cel mai puțin rasist om din întreaga sală”.

Biden a explicat că principala direcție în domeniul asigurărilor medicale va fi extinderea Obamacare prin “opțiunea publică” (adică intervenția guvernului, care să devină un factor activ de competiție cu asigurările private). Acesta este echivalentul unei naționalizări a industriei medicale și a anexelor ei.

În domeniul economic, Trump l-a obligat pe Biden să repete o afirmație făcute în mai multe rânduri, acea că “era industriei bazate pe petrol a trecut” și că “vom înlocui economia prezentă cu economia verde”, făcând aluzie la mega planul utopic Green New Deal, elaborat de liderii stângiști ai partidului democrat. 

“Amitiți-vă asta în ziua alegerilor!” a fost îndemnul lui Trump pentru populația din statele Texas, Pennsylvania, Virginia de Vest și Ohio, unde industria extractivă joacă un rol major în economie.

Oarecum neașteptată a fost includerea de către moderatoare a subiectului legat de suspiciunile de corupție a familiei Biden. Recent, s-au descoperit pe computerul lui Hunter, fiul fostului vicepreședinte, mesaje incriminatoare, care vorbesc despre contacte directe între Joe Biden și oamenii de afaceri din Ucraina și China, inclusiv mențiunea că 10% din sumele primite trebuie să fie date “omului cel mare”. 

“Are you the big man, Joe?”  s-a adresat Trump lui adversarului său.

Trump s-a adresat direct lui Biden cu acuzația de a fi luat bani de la guverne străine și a exprimat părerea că aceasta este un delict de securitate națională.

Acuzațiile de corupție ale familiei Biden s-au înmulțit  și au apărut noi documente și declarații de martori, ca cele ale lui Tony Bubulinski, fost colaborator al lui Hunter Biden, care a pus la dispoziția senatului documente și materiale de computer.

Cu două zile în urmă, Mark Meadows, șeful echipei prezidențiale de la Casa Albă, a declarat presei că foarte curând vom afla detalii despre afacerile ilegale ale familiei Biden în România.

Bidenii mai sunt acuzați de a fi obținut sume mari de bani de la cercuri de afaceri din China și Kazahstan, folosind influența lor politică.

Noi acțiuni ale FBI, care a programat interogatorii începând de mâine, vor aduce detalii despre candidatul Biden, deși – din cauza timpului foarte scurt până la alegeri – este puțin probabil ca acestea să schimbe ceva din rezultatele finale.

Între statele americane există, ca și înainte, state decise pentru unul dintre candidați, cum ar fi California, New York pentru Biden și Missouri, Virginia de Vest, Kansas și Louisiana pentru republicani.

Dar în cele mai multe state “indecise” diferențele au scăzut ajungând în limita eorilor statistice (+/- 3-4%). Astfel avantajul lui Biden a scăzut la 1,5% în Florida (după Rassmussen Trump conduce cu 4% în Florida) și președintele conduce acum în sondajele din Arizona (+1), Carolina de Nord (+1) și Ohio (+ 0,6).

Dinamica schimbării sondajelor este în favoarea lui Trump, dar s-ar putea ca aceste schimbări să se petreacă prea târziu, într-o fază în care rezultatele alegerilor sunt deja decise în mintea alegătorilor “fără dubii”.

Care continuă să se prezinte la vot în număr foarte mare.

 

 

 

 

 

   

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Ciprian Apetrei. Toate la timpul lor
Previous article Câteva fragmente din „Sonata Kreutzer”, de Lev Tolstoi
[ Martin S. Martin ]

[ Martin S. Martin ]

Related Posts

10 august 2018: capăt de drum
March 3rd, 2021

10 august 2018: capăt de drum

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze
March 1st, 2021

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români
March 1st, 2021

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea a II-a) Cultura

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea a II-a)

Mar 4th, 2021
Vlad Topan. Prin scientism spre neo-păgânism. Sau despre milenarismul de rit ecologist Cultură

Vlad Topan. Prin scientism spre neo-păgânism. Sau despre milenarismul de rit ecologist

Mar 4th, 2021
Contribuţia lui Mises la înţelegerea ciclurilor economice Economie

Contribuţia lui Mises la înţelegerea ciclurilor economice

Mar 4th, 2021
D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept Debate

D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept

Mar 4th, 2021
Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate Cultura

Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate

Mar 3rd, 2021
A fi sau a nu fi liber Debate

A fi sau a nu fi liber

Mar 3rd, 2021
C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid Cultura

C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid

Mar 3rd, 2021
Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis Cultură

Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis

Mar 3rd, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I) ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I)

Mar 3rd, 2021
Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional Debate

Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional

Mar 3rd, 2021
10 august 2018: capăt de drum Opinii

10 august 2018: capăt de drum

Mar 3rd, 2021
Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează Debate

Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează

Mar 2nd, 2021
De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală Filozofie

De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală

Mar 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga Cultură

Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga

Mar 1st, 2021
T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze Opinii

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze

Mar 1st, 2021
Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români Opinii

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români

Mar 1st, 2021
Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă Opinii

Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă

Mar 1st, 2021
Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale Societate

Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale

Mar 1st, 2021
Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea Cultură

Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea

Feb 28th, 2021
Tenebrosul drum al unei minți tinere Educație

Tenebrosul drum al unei minți tinere

Feb 28th, 2021
(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida Cultura

(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida

Feb 28th, 2021
Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech Opinii

Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech

Feb 28th, 2021
Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila Filozofie

Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila

Feb 28th, 2021
Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit. Debate

Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit.

Feb 28th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986) Opinii

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986)

Feb 28th, 2021
Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti” Opinii

Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti”

Feb 28th, 2021
Noica și marxismul. O explorare Filozofie

Noica și marxismul. O explorare

Feb 27th, 2021
Chesterton și sensul educației Educație

Chesterton și sensul educației

Feb 27th, 2021
Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate Opinii

Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate

Feb 27th, 2021
Adevărul moral și conservatorismul constituțional Societate

Adevărul moral și conservatorismul constituțional

Feb 26th, 2021
Dumnezeul filozofilor Cultură

Dumnezeul filozofilor

Feb 26th, 2021
Minunile limbajului obișnuit Filozofie

Minunile limbajului obișnuit

Feb 25th, 2021
Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ Debate

Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ

Feb 25th, 2021
Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze Opinii

Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze

Feb 25th, 2021
Eric Voegelin ca maestru învățător Cultură

Eric Voegelin ca maestru învățător

Feb 25th, 2021
Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth Cultură

Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth

Feb 25th, 2021
Când totul este permis Cultură

Când totul este permis

Feb 24th, 2021
Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon Cultură

Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon

Feb 23rd, 2021
Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare Economie

Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare

Feb 23rd, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3) Debate

Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3)

Feb 23rd, 2021
Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul” ALTFEL

Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul”

Feb 23rd, 2021
Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa Debate

Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa

Feb 23rd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.