Motto: Următoarea boală mortală, care va cauza o pandemie, este pe drum. Lumea trebuie să se pregătească așa cum se pregătește de război. Bill Gates
La cele cinci ramuri existente (Armata, Flota, Forțele Aeriene, Infanteria Marină și Garda de Coastă) Pentagonul a adăugat de curând una nouă: Forțele Spațiale.
Cu o veche tradiție, cu o dotare care întrece celelalte puteri militare ale lumii, cu un buget impunător și cu un personal antrenat la un înalt nivel, forțele militare americane sunt capabile de operațiuni de cea mai mare performanță.
Și ele asigură siguranța și independența națiunii americane, care nu a mai cunoscut realitatea războiului în limitele propriului teritoriu de la încheierea războiului civil (1861-1865).
Medicina americană este deasemeni una dintre cele mai bune din lume și se sprijină pe unități spitalicești, personal, dotare, învățământ medical și cercetare de cea mai bună calitate.
Cu toate acestea, o vulnerabilitate nouă amenință Statele Unite și o fac să fie la fel de lipsită de apărare ca ultima și cea mai săracă țară din lume.
Este vorba de catastrofele biologice care pot să arunce întreaga lume într-un dezastru apocaliptic prin apariția unui agent patogen nou, de o virulență fără precedent și față de care avem arme de eficacitate limitată.
În ultimele două luni, epidemia cu un nou tip de coronavirus (2019 -nCoV), care a izbucnit în China centrală în luna decembrie 2019, a progresat cu un ritm foarte rapid și a creat situații care trebuie să ne alarmeze pe toți.
În ziua de 20 ianuarie 2020, în regiunea orașului Wuhan erau 280 de cazuri, după trei săptămâni sunt 43.143 și 1.018 de decese au fost raportate.
Și nu puține voci afirmă că numărul cazurilor din China este mult mai mare decât cel comunicat de autoritățile de la Beijing.
Epidemia din China s-a răspândit în 28 alte țări, cu cele mai multe cazuri în Japonia (163), Honk Kong (49), Singapore (47), Tailanda (33), Corea de Sud (28) Malaezia (18) și Taiwan (18).
În Statele Unite sunt confirmate 13 cazuri, toate cu supraviețuire.
Confruntate cu această nouă boală, epidemiologii au remarcat capacitatea de contagiune ridicată, în bună parte datorită faptului că bolnavii infectați pot transmite virusul înainte ca ei înșiși să aibă simptome.
Mortalitatea globală este de doar 2% și a fost legată de vârstele avansate și de bolile asociate, în primul rând diabetul și afecțiunile respiratorii.
Se pare că cei de vârstă mică sunt oarecum protejați și nu s-au comunicat cazuri letale la copii, fiindcă sistemul lor imun înăscut este mult mai puternic decât cel al adulților.
Infecția cu 2019-novel corona virus nu are tratament specific.
În această fază a OMS nu a declarat starea de pandemie, ci de epidemie în China, asociată cu o situație de urgență de sănătate internațională, lucru care se poate schimba de la o zi la alta.
Cu toată mortalitatea încă scăzută, se poate calcula că dacă infecția se răspândește la un milion de oameni, vor rezulta cel puțin 20.000 de decese și că dacă sare la zece milioane vor fi peste 200.000 de morți.
Un pericol și mai mare este acela că, pe măsură ce epidemia progresează prin transmitere om-la-om există șansa, deloc neglijabilă, ca să survină mutații în genomul agentului viral, care îi pot exacerba virulența, transmisibilitatea și agresivitatea. Mult mai multe victime pot rezulta.
În Statele Unite s-au înființat puncte de triere ale pasagerilor care vin din Asia la 11 aeroporturi mari.
Multe companii aeriene și-au suspendat zborurile spre și dinspre China.
Cazurile declarate sunt izolate și atent monitorizate.
Nu există o epidemie în țară și sunt mari speranțe că atacarea focarului inițial din China, cu controlul eficace al căilor de răspândire, se va dovedi o strategie eficace, care va feri omenirea de un dezastru biologic de mari proporții.
Dar, în condițiile lumii moderne, puternic interconectate, cu un volum de trafic de oameni și mărfuri enorm, alte episoade de infecții virale și bacteriene pot să-și facă apariția, așa cum sunt posibile instalarea rezistenței la toate antibioticele a unor bacterii deja existente în populație, sau inițierea unor atacuri teroriste cu arme biologice bazate pe agenți foarte virulenți, dezvoltați în laboratoarele clandestine din lume.
Pentru astfel de “lebede negre” care pot ataca lumea prin boli, te întrebi dacă nu este momentul ca forțele armate să inițieze crerea unei ramuri noi: forțele de apărare biologică.
Combinând militari și civili, savanți și strategi cu experiență în logistica stabilirii rapide a unor sisteme de intervenție în teritorii afectate, ca și un personal amplu special antrenat, ar fi posibil să formezi din vreme un sistem de apărare pe care nici o țară din lume nu îl are în prezent.
Fiindcă amintirea anilor 1918-1919, când pandemia de gripă a ucis 50-100 milioane de oameni nu e decât la o sută de ani distanță în trecut, așa cum omenirea de azi nu este decât la o mutație genetică distanță de un viitor cu un armageddon infecțios.