Campania preliminară democrată, al cărei rol este să selecteze candidatul unic pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, a făcut primul pas cu stângul.
Nerezolvată nici până astăzi, numărarea voturilor la alegerea prin caucusuri din statul Iowa din 3 februarie, a anunțat cu mare întârziere că cel care ar fi ieșit pe primul loc a fost Pete Buttigieg, fostul primar al unui mic oraș din Indiana. El a fost urmat, la mică diferență, de senatorul socialist Bernie Sanders.
Dar suspiciunea că întârzierea anunțului oficial s-a datorat nu unor defecțiuni tehnice, cum s-a anunțat, ci unor încercări de a aranja rezultatele, planează și astăzi.
Apoi favoritul comitetului național democrat, fostul vicepreședinte Joe Biden, s-a clasat prost și în Iowa (locul 4) și în New Hampshire (locul 5) și nu a convins pe cei mai mulți care l-au urmărit în dezbateri că ar avea calitățile unui președinte.
După opt ani de colaborare, Biden nu a primit suportul fostului președinte Obama.
În plus el își arată efectele vârstei (77 de ani foarte “vizibili”), face gafe la interviuri și dezbateri și cară povara crescândă a scandalurilor legate de afacerile suspectate de fraudă făcute de fiul său în Ucraina și alte țări.
Dezamăgiți de performanța lui Biden, liderii politici și marii donatori ai partidului democrat l-au convins pe Michael Bloomberg, miliardarul fost primar al orașului New York, să intre în cursă.
Acesta s-a arătat sensibil la perspectiva de a ajunge cel de al 46-lea președinte, a anunțat că pune la bătaie cu dragă inimă vreo 2-3 miliarde din cele 60 pe care le posedă și s-a alăturat campaniei.
Dar prima lui apariție publică, la dezbaterea din seara zilei de 19 februarie din Las Vegas, statul Nevada, a fost mediocră, plată, puțin inspirată și lipsită de principalele ingrediente necesare: șarm, energie, ascuțime și promptitudine.
Atacat violent de ceilalți cinci candidați prezenți, Bloomberg a fost silit să joace în apărare și nu a ieșit fără vânătăi din întâlnire.
Ca urmare, cu doar câteva zile înainte de următoarea alegere preliminară din statul Nevada (populație 3.140.000; albi 66%, african americani 9%, asiatici 8%, amerindieni 1,2%, Hawai-Pacific 0,7%, două sau mai multe rase 4,8%) poziția de lider a lui Bernie Sanders s-a consolidat în aproape toate sondajele (sondaj național 27,3% cu următorul clasat 17,8%, Nevada 30% cu următorul clasat 16%, California 28,5% cu următorul clasat 16,5%, indice de pariuri 50,1% cu următorul clasat 25,6% – după www.realclearpolitics.com din 20 februarie 2020).
În statul Nevada sunt aproximativ 698.000 de votanți înregistrați pentru partidul democrat și ei vor participa la alegerile prin caucus-uri (adunări de tipul sfatului popular) sâmbătă 22 februarie 2020.
Din cei 36 de delegați pentru convenția națională, fiecare candidat clasat peste limita de 15% din voturi va primi un număr de delegați corespunzător poziției lui pe lista finală.
La interval de o săptămână vor urma alegerile preliminare din statul Carolina de Sud (populație 5.080.000, dintre care 67% albi și 27% african americani; votanți 3.340.000, democrați 39%, republicani 43%, independenți 18%).
La alegerile democrate din Carolina de Sud sunt în joc 63 de delegați.