Motto: În multe cazuri procesul de inculpare se va asocia cu facțiunile preexistente, cu dușmăniile, părtinirile, influența și interesele uneia sau alteia dintre părți și – în astfel de cazuri – va exista întotdeauna pericolul ca decizia finală să fie mai mult legată de puterea comparativă a părților, decât de demonstrarea reală a inocenței sau a vinii (Alexander Hamilton The Federalist # 65).
Dezbaterile din senat legate de acuzațiile aduse președintelui Trump de către majoritatea democrată din camera reprezentanților s-au încheiat.
Au fost zile lungi de argumente și contraargumente, de înfruntare între acuzatori (cei șapte deputați desemnați manageri ai articolelor de inculpare) și echipa de avocați ai președintelui, de întrebări puse de senatori și de discursuri la deschiderea și la închiderea procedurilor.
Nimeni n-a convins pe nimeni.
Partizanatul politic pare să fi rămas neschimbat.
Pentru democrați, comportamentul președintelui Donald J Trump este unul abuziv, corupt și periculos. Acuzatorii s-au străduit să convingă senatorii că șeful executivului trebuie înlăturat pentru că a comis delicte și pentru că menținerea lui în funcție ar echivala cu transformarea președinției americane într-o monarhie tiranică.
Pentru republicani și susținătorii lor procesul declanșat de democrații din camera reprezentanților este un abuz, puțin justuficat juridic și constituțional. El este bazat pe interpretări și opinii, nu pe fapte, motivul adevărat al acestui proces este ura democraților pentru cel de al 45-lea președinte și frica lor de perspectiva de a pierde alegerile apropiate.
Cum articolele de inculpare au fost votate numai de către democrați, fără nici un vot republican în camera reprezentanților, afirmația că întreg procesul este unul de diferende politice și de atacare a unui președinte de succes are o greutate mai mare decât a fost estimată cu trei luni în urmă, când a fost lansată operațiunea de destituire.
Votul senatorilor cu rol de judecători, a adus următoarele rezultate:
Primul articol de inculpare, cel care acuza președintele de abuz de putere, a căzut cu 52 de voturi împotrivă și 48 pentru. Singurul senator republican care a votat împotriva președintelui a fost Mitt Romney.
Și al doilea articol de acuzare, cel care era bazat pe acuzația de obstrucționare a investigației congresului de către președinte, a fost respins cu 53 de voturi împotrivă și 47 de voturi pentru. De data aceasta Romney a votat ca toți ceilalți senatori republicani în favoarea lui Trump.
Întrucât niciunul din articole nu a fost susținut de o supamajoritate (67 de senatori din 100), președintele a fost achitat și procesul de destituire inițiat de camera reprezentanților a fost anulat.
Acest proces a început la mijlocul lunii noiembrie 2019, s-a desfășurat pentru multă vreme în secret și – atunci când a devenit public – nu a permis președintelui pus sub acuzare să aibă apărători, să aducă martori sau să interogheze martorii acuzării.
Mai mult, acuzatului nu i s-a dat șansa să confrunte pe acuzatorul inițial, așa zisul “apărător de integritate”, de la denunțul căruia a plecat întreaga tărășenie.
Cu toate acestea, identitatea celui care a jucat rolul de “whistleblower” secret a fost făcută cunoscută de mai mulți membri ai congresului, între care și senatorul republican Rand Paul.
Este vorba de un analist CIA Eric Ciaramella, plasat de administrația Obama în Casa Albă, pe post de consilier la Consiliul Național de Securitate.
El are legături apropiate cu familia deputatului David Schiff, care a declanșat investigația congresului.
Este foarte probabil că el va fi audiat de comisia juridică a senatului.
În conferința de presă care a urmat votului, Mitch McConnell, senator din statul Kentucky și liderul majorității din senat, a spus că punerea sub acuzare a președintelui Trump a fost un proces pripit, puțin înțelept și care va rămâne, cel puțin pentru o perioadă, o amintire a unei greșeli politice colosale.
__________________
În a treia zi de la alegerile preliminare din statul Iowa, rezultatele definitive sunt încă necunoscute.
Ele au venit cu țârâita în ultima jumătate de zi și s-au primit de la organizatori datele rezultate din 92% din voturi.
Pe primele patru locuri sunt Pete Buttigieg (26,5%), Bernie Sanders (25,6%), Elizabeth Warren (18,3%) și Joe Biden (15,9%) și este foarte probabil că ordinea nu va mai putea fi schimbată de completarea rezultatelor.
Performanța candidatului favorit al partidului, fostul vicepreședinte Biden, este submediocră și el nu va putea, în baza procentului obținut, să primească delegați din statul Iowa.
Nominalizarea pentru alegerile generale va fi câștigată de candidatul democrat care acumulează 1.990 de delegați.
Alegerile preliminare următoare sunt în statul New Hampshire (marți 11 februarie), apoi în Nevada (sâmbătă 22 februarie) și Carolina de Sud (sâmbătă 29 februarie).