Motto: Succesul nu e defintiv, eșecul nu e permanent: ceea ce contează este curajul. Winston Churchill
Prezentul este descurajant: pandemia care nu trece, perspectiva unei crize economice de durată, tulburări sociale fără precedent, forțe anarhice organizate și deghizate în partizani ai anti-rasismului, crime care rămân nepedepsite, distrugeri ale proprietăților și ale monumentelor istorice, ideologii care urăsc instituțiile statului, prosternări în fața celor care acuză lumea de azi de crime ale trecutului,
În această atmosferă ne îndreptăm spre alegerile de la 3 noiembrie 2020, de care depind 35 de poziții de senator (din 100), toate pozițiile de deputat in camera reprezentanților din congresul federal (435), 13 poziții de guvernator, numeroase poziții din guvernele de stat și administrațile locale și viitorul nou președinte.
De aproape șase luni campania electorală s-a făcut “de la distanță socială” și a constat în discursuri și interviuri televizate, clipuri video, articole de presă și sondaje de opinie.
O încercare a președintelui Trump de a relua mitingurile cu contact direct (20 iunie 2020, Tulsa Oklahoma) a eșuat lamentabil, cu o sală mai mult de jumătate goală, la fel o variantă de “on line electoral rally”.
Paradoxal, “camuflarea” lui Joe Biden, care a fost ținut ascuns de public și ziariști mai bine de trei luni, s-a dovedit o strategie de succes, care s-a asociat cu o creștere a procentajului de posibili votanți.
Fostul vicepreședinte conduce în sondajele de opinie din majoritatea statelor, cu o diferență de 1,6 – 5,4% (www.realclearpolitics.com).
Și la colectarea de fonduri democrații sunt în avantaj, iar unele estimări recente citează raportul de 3:1 la banii strânși de campania Biden, față de competitorii lor republicani.
Se spune că este iminent anunțul celei pe care a ales-o echipa democrată pentru postul de vicepreședinte.
Este sigur că va fi o femeie, așa cum a anunțat de mai multe ori Biden, dar nu este sigur că va fi o femeie de culoare.
Nu e o alegere ușoară, cu atât mai mult cu cât majoritatea alegătorilor democrați se așteaptă să fie cineva ale cărei calități au dovedit că are calificarea de a fi un președinte eficace.
Ieșirea din scenă a lui Biden, la un anumit moment, este un scenariu în care cred cei mai mulți.
Vineri 7 august a fost limita programului de ajutor pentru cei afectați economic de pandemie.
De mai multe săptămâni, administrația republicană a avut negocieri cu democrații majoritari din congres, dar aceștia, conduși de Nancy Pelosi, au refuzat orice compromis care să permită extinderea ajutoarelor.
Ca urmare, a doua zi după suspendarea discuțiilor, Trump a semnat patru ordine executive, care autorizează folosirea fondurilor federale pentru ajutor.
Ordinele s-au adresat continuării ajutorului de $ 400 pe săptămână pentru cei care și-au pierdut locurile de muncă, continuarea scutirii de taxa de pe statul de plată al salariaților, continuarea scutirii de plăți pentru împrumuturile studenților și luarea de măsuri pentru ca acei chiriași care nu-și pot plăti chiriile să nu fie evacuați.
Este un act drept, dar în întregime anticonstituțional.
Singura ramură a guvernului care este îndreptățită să stabilească taxele și să hotărască modul de folosire al fondurilor federale este ramura legislativă, adică congresul.
Nu executivul.
Dar, riscant și curajos cum este, acest pas făcut de Trump are și o componentă de popularitate și o promisiune de a-l ajuta în campanie și o vicleană cursă pentru democrați.
Dacă-l vor ataca pe președinte, își vor micșora popularitatea la cei din clasa de mijloc, într-un moment critic.
Dacă nu vor acționa, vor crea impresia că sunt de acord cu mișcarea administrației Trump, care le-a încălcat teritoriul.
Singura mișcare logică este ca democrații să ceară reluarea negocierilor și – de voie, de nevoie – să transforme prelungirea ajutoarelor financiare într-o măsură constituțională.