Senatorul Bernie Sanders a câștigat preliminariile din Nevada cu un scor zdrbitor: 47%.
Cu asta, el s-a plasat pe poziția de lider al alegerilor preliminare democrate și mulți consideră că el a ajuns în punctul din care nu mai poate fi oprit.
Urmăritorii lui s-au clasat la mare distanță: Biden 19%, Buttigieg 15%, Warren 10%, Klobouchar 5%.
Michael Bloomberg nu a figurat pe buletinele de vot din Nevada și nu va figura nici pe cele din Carolina de Sud. El va intra cu adevărat în cursa preliminariilor abia în ziua de Supermarți din 3 martie.
Părerile că Sanders nu poate ajunge să fie candidatul partidului democrat au fost contrazise până acum de electoratul din trei state, idea că el nu va fi susținut de minorități a căzut și ea: în Nevada, Sanders a câștigat 53% din votul hispanic, mai multe sondaje recente arată că Sanders devine din ce în ce mai popular în rândurile minorității de culoare, mai ales a celor de vârstă sub 50 de ani.
Mai multe rapoarte au acuzat faptul că la secțiile de votare din Nevada au fost acceptați imigranți hispanici ilegali, care au votat pentru Sanders.
Iar susținătorii lui din segmentul demografic global sub 30 de ani au atins procentul incredibil de 66%.
Un alt fapt remarcat de presă este că aparatul de susținere a lui Sanders, făcut din voluntari din toate statele, este bine organizat și foarte activ.
Sumele obținute din donații mici (sub $ 20) ating cifre mari și îl plasează pe senatorul din Vermont în fruntea listei candidaților democrați clasați după resursele financiare.
Exceptându-l pe Bloomberg, campania lui Sanders cheltuiește cel mai mult pe reclame televizate dintre toți ceilalți pretendenți la titlul de candidat democrat oficial.
Urmare acestor rezultate, în partidul democrat, dar mai ales în conducerea lui, s-a instalat o panică de zile mari.
Ea se reflectă în presa de susținere a partidului.
James Carville, un fel de eminență cenușie a democraților a scris articole cu atacuri vehemente împotriva senatorului socialist, pe care îl acuză că transformă partidul nostru într-o organizație de cult și recunoaște că este cuprins de frică văzând cum noi ne-am pierdut dracului mințile.
Cine crede că Sanders ar putea să-l învingă pe Trump este la fel de prost ca cei care neagă schimbările climatice, a adăgat Carville.
Chris Matthews, prezentatorul emisunii Hardball de pe postul MSNBC, a comparat ascensiunea lui Sanders cu invadarea Franței de către armata germană și a spus că, dacă Sanders va ajunge președinte, riscăm să vedem execuții publice în Central Park.
Într-un fel, succesele lui Sanders din acest an seamănă cu evoluția lui Trump din campania 2015-2016.
Împotriva prezicerilor că nu are nici o șansă, un candidat spulberă părerea specialiștilor și se plasează înaintea altor politcieni, cărora li se prezisese un succes indubitabil.
Iar în spatele lui se vede cum crește o mișcare populară entuziastă, energică, chiar amenințătoare, care arată clar că nu va mai accepta, ca în 2016, eliminarea candidatului lor, făcută atunci chiar cu mâna conducerii partidului.
Asistăm la o revoluție Sanders, neliniștitoare și puțin anticipată.
Și întrebarea de care se feresc toți analiștii este: vor aduce aceste alegeri un candidat democrat socialist, care și-a exprimat deschis admirația pentru URSS (unde a ales să-și petreacă luna de miere), care a susținut prin articole și declarații Cuba castristă, revoluția socialistă din Nicaragua și dominația anticapitalistă din Venezuela, care a recunoscut că vrea să introducă taxarea pe orice venit care trece de $ 29.000 pe an (un venit foarte mic în USA) și în al cărui program figurează naționalizări, egalizarea veniturilor și schimbarea radicală a politicii Statelor Unite?
Sâmbătă 29 februarie vor avea loc alegerile preliminare din Carolina de Sud, apoi va veni Supermarțea, când se va vota în 14 state (Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, and Virginia) și vor fi în joc 1.357 de delegați din totalul de 3.979 (30% din numărul delegaților democrați).
Acea zi va consolida evoluția lui Sanders, sau va da naștere unui candidat alternativ puternic, în persoana lui Michael Bloomberg, ultima speranță a democraților moderați.
.