Motto: [La Washington D.C]… sunt înconjurat de dușmani și spioni care iau orice cuvânt spus sau scris de mine și îl pervertesc, inventând atunci când faptele nu îi mulțumesc…(Thomas Jefferson, cel de al treilea președinte american, într-o scrisoare către fiica sa Martha).
Dintre atribuțiile congresului american, două sunt unice și de o covârșitoare importanță: declararea războiului cu o altă națiune și suspendarea unui președinte.
Prima se face prin votul cu majoritate simplă a celor două camere, pentru a doua are loc un proces în care prima etapă este formulare actelor de inculpare de către camera reprezentanților, iar a doua este judecarea de către senat a președintelui acuzat.
Ședința de judecată a senatului este una solemnă, prezidată de judecătorul suprem șef și pentru a se confirma sentința de vinovăție a președintelui este nevoie de un vot cu supramajoritate, adică votul a 67 de senatori din 100.
În ziua de 15 ianuarie 2020, camera reprezentanților a votat trimterea articolelor de inculpare senatului.
Cei care au transmis documentele au fost șapte delegați, numiți managers, care au înmânat senatului cele două articole de acuzare a președintelui Donald J. Trump, inculpat pentru abuz de putere și obstrucționarea investigației pe care au făcut-o comisiile de informații și cea judiciară ale congresului.
A doua zi, în senat au depus jurământul de imparțialitate judecătorul suprem John Roberts și toți membrii senatului.
În presă au apărut articole care contestă imparțialitatea a cel puțin patru senatori democrați, Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Mike Bennet și Amy Kloubuchar, care sunt candidați la postul de președinte și deci competitori/adversari ai lui Trump. Ei ar fi net favorizați în campanie de sancționarea lui Trump.
Prima ședință de judecată a senatului va avea loc marți 21 ianuarie, la orele 13:00.
Vor fi audiate pledoariile avocaților din echipa președintelui, care vor contesta acuzațiile pentru neconstituționalitate și documentație insuficientă pentru a justifica acuzarea.
Pentru acest proces, președintele a angajat noi avocați de mare prestigiu: Kenneth Starr, fostul anchetator din procesul președintelui Clinton, Robert Ray, fost investigator independent al congresului, Allen Dershowitz, profesor onorific al universității Harvard și Pam Bandi, fostă procuror general al statului Florida.
Ei se vor adăuga echipei de avocați a Casei Albe, conduse de Pat A. Cipollone și avocaților personali ai lui Trump Jay Sekulow și Mark Kasowitz.
Dacă senatul va confirma vinovăția lui Donald Trump, cel de al 45-lea președinte american va fi îndepărtat din funcție și va avea interdicția de a mai candida vreodată pentru un post federal.
Aceasta ar fi un lucru care s-ar întâmpla pentru prima dată în istoria Statelor Unite.
În celelalte două cazuri de punere sub acuzare a unui președinte (Andrew Johnson în 1867 și William Jefferson Clinton în 1999), acuzațiile amândorora au fost respinse de senat.
În cazul în care senatul nu va confirma vinovăția lui Donald Trump, acesta va continua mandatul prezidențial și va candida pentru realegere în noiembrie 2020.
Votul senatului în procesul de acuzare a lui Donald Trump va influența masiv rezultatul alegerilor apropiate, atât a celor legislative, cât și a celor prezidențiale.
Electoratul, care este împărțit în ceea ce privește actualul proces, va răsplăti sau va sancționa politicienii implicați, în funcție de ceea ce cred despre acuzații, acuzatori și acuzat.
Intre lunile octombrie 2019 și ianuarie 2020, sondajele de opinie au înregistrat o schimbare a opiniei majoritare de la una în favoarea demiterii președintelui la una care i se opune (Gallup 15 ianuarie 51/46).
Într-un fel sau altul, criza creată de conflictul dintre camera reprezentanților a congresului și șeful executivului va ajunge la un final cu mai mulți nemulțumiți decât satisfăcuți.
Și istoria politică a Statelor Unite va înscrie în documentele ei cel de al treilea proces de inculpare a unui președinte în funcție.