Dintr-o competiție între opt candidați, alegerile preliminare democrate s-au schimbat după ziua de SuperMarți într-o cursă cu doar doi alergători: fostul vicepreședinte Joe Biden și senatorul Bernie Sanders.
Biden a câștigat zece state, ajungând la 566 de delegați, iar Sanders a ieșit pe primul loc în patru state, printre care “perla coroanei” California.
Cu voturile din California încă incomplet numărate, Sanders are 501 de delegați, dar diferența dintre cei doi s-ar putea micșora în zilele următoare.
După ce a cheltuit aproape 600 de milioane de dolari, pentru o campanie de trei luni, care a constat aproape exclusiv în reclame și programe de televiziune, miliardarul Mike Bloomberg a câștigat doar teritoriul Samoa Americană.
A doua zi după SuperMarți el și-a anunțat suspendarea campaniei prezidențiale, dar a declarat că prioritatea a rămas aceeași: împiedicarea procesului de realegere a lui Donald Trump.
Pentru aceasta, Bloomberg va dona un miliard de dolari celui care va deveni candidatul democrat oficial.
Senatoarea Elizabeth Sanders se zbate pe ultimii metri.
Campania ei este în criză de fonduri și ea a ieșit doar pe locul trei în Massachussetts, statul ei natal.
Din anul 1900 încoace, nici un candidat care nu a ieșit învingător în propriul stat nu a putut câștiga alegerile prezidențiale.
În următoarele alegeri preliminare, care se vor încheia în luna iulie, cei doi candidați rămași viabili își vor disputa 60% dintre delegații angajați rămași.
Dacă nici unul nu va trece de limita de 1.991 de delegați angajați, va rezulta o “convenție contestată”.
Ziua de SuperMarți a clarificat două lucruri.
Mai întâi, majoritatea alegătorilor democrați se tem de excesele radicale ale lui Sanders și preferă candidatul Biden, cu toate scăderile lui, de care sunt conștienți.
Apoi, agresivitatea fățișă a conducerii democrate față de “pericolul Sanders”, mânată și de puternica influență a greilor din Wall Street, a dat roade în multe state, unde sondajele dinaintea aegerilor erau în favoarea senatorului socialist.
Campania lui Biden, până nu demult muribundă, a fost resuscitată, începând cu alegerile din Carolina de Sud, care au fost momentul critic.
El va primi și delegații câștigați de foștii concurenți Bloomberg (53), Buttigieg (26), Klobouchar (7), Tulsi Gabbard (1), poate și Warren (61).
Este previzibil că cei doi se vor înfrunta, de aici înainte, cap-la-cap și că, dacă se va ajunge la o convenție negociată, partidul democrat mai are o carte în mânecă: cei 771 de superdelegați.
O proaspătă teorie conspiraționistă și-a făcut apariția în ultimele zile.
Autorii ei cred că foarte curând Joe Biden va numi ca vicepreședinte pe Hillary Clinton.
Mergând cu un pas mai departe, ei lansează idea că, imediat după succesul în alegeri, scenariul se va completa cu demisia președintelui Biden și nominalizarea doamnei Clinton, în sfârșit, pentru râvnitul titlu pe care nu l-a putut câștiga în două alegeri anterioare.
Anticipație politică sau scenariu hollywoodian?