Motto: Dacă votul ar schimba într-adevăr ceva, politicienii nu ne-ar mai lăsa să votăm. Mark Twain
Ceea ce fusese o bănuială când s-a petrecut nemai auzita încurcătură cu numărarea voturilor la alegerile din Iowa (3 februarie 2020), ale căror câștigător nu este nici azi cunoscut cu certitudine, tinde să devină o ipoteză împărtășită de mulți: partidul democrat este cuprins de panică la gândul că Bernie Sanders ar putea câștiga alegerile preliminare și i se opune prin toate mijloacele.
În Iowa, pe lângă evoluția foarte bună a primilor doi clasați, Pete Buttigieg și Bernie Sanders, a apărut că Joe Biden, favoritul de până acum al partidului, merge foarte prost, s-a clasat al patrulea și se plasează pe un loc asemănător în sondajele din New Hampshire, unde vor fi viitoarele preliminare marți 11 februarie.
Drept care noua țintă a conducerii democrate a devenit senatorul Sanders.
Angers Hagstrom își intitulează articolul Candidații îl atacă în bandă pe Bernie Sanders (www.dailycaller.com 7 februarie 2020), Scott Tucker titrează Consiliul național democrat declară război lui Sanders, din nou (www.counterpunch.org 7 februarie 2020), iar Jim Geraghty (www.nationalreview.com 28 ianuarie 2020) scrie Bernie îi îngrozște pe democrați.
De ce toate acestea?
În strategia electorală a liderilor partidului democrat, pe primul loc este nominalizarea unui candidat care va fi capabil să-l învingă pe Trump.
Până acum, nici unul dintre candidații democrați nu a dovedit că are succesul de public, calitățile și resursele de a face acest lucru.
Mai mult, cei mai mulți politicieni cred că o înfruntare Trump-Sanders va fi cu ușurință decisă în favoarea președintelui, în primul rând din cauza poziției pro-socialiste a lui Sanders.
Pe de altă parte, deși candidează pe lista democraților, senatorul statului Vermont nu este un democrat adevărat.
El se autointitulează un socialist, are idei politice de tip comunist inserate în programul său electoral, este membru al grupării Democrații Socialiști ai Americii și – de mai mulți ani – a trecut de la apartenența la partidul democrat, cu ajutorul căruia a fost ales senator, la cea de “independent”.
În programul electoral al lui Sanders sunt multe elemente care țin de ideologia anticapitalistă.
Astfel el este pentru limitarea venitului anual la 1 milion de dolari, pentru creșterea taxelor individuale pentru cei cu venituri mari de la maximum 40% la maximum 65% și pentru creșterea taxelor pe câștigul de capital.
Sanders vrea taxarea ridicată a profiturilor de companie și anularea reducerilor de taxe făcute de administrația Trump pentru businessuri (de 21%).
Proiectul lansat de Sanders Medicare for all înseamnă – de fapt – naționalizarea întregii industrii de sănătate (16% din economia națională) și desființarea tuturor companiilor particulare de asigurări de sănătate. Sute de mii de salariați și-ar pierde slujba.
Senatorul “independent” Sanders mai vrea trecerea la stat a industriei energetice (numai industria energiei electrice are 7 milioane de salariați și contribuie cu 5% la produsul intern brut), interzicerea extragerii de gaze și petrol prin metoda fracking (care a adus independența enegetică a Statelor Unite) și desființarea conductelor petroliere (care sunt mai sigure și mai nepoluante decât transportul de suprafață al produselor petroliere).
Experții au calculat că dacă cele două programe, Medicare pentru toți și învățământ superior gratuit, propuse de Sanders, s-ar pune în aplicare, guvernul Statelor Unite ar trebui să cheltuiască în deceniul următor 60 de trilioane de dolari.
Toți banii fizici și depunerile din bănci din USA totalizează 2,5 de trilioane de dolari și toți dolarii care circulă în lume sunt calculați la 10,5 de trilioane.
Mulți dintre susținătorii de marcă ai partidului democrat, așa cum sunt mega-donatorii miliardari, celebritățile din Hollywood și Silicon Valley, oamenii influenți de pe Wall Street și cei cu cele mai importante opinii din lumea politică, nu îl vor pe Sanders.
În campania electorală din 2016, când Sanders a fost la un pas să îi sufle nominalizarea lui Hillary Clinton, comitetul național a intervenit și a asigurat succesul doamnei Clinton acordându-i lotul mare de supradelegați și “aranjând” dezbaterile cu pasarea pe șest a întrebărilor celei care urma să fie prima femeie președinte a Statelor Unite.
De data aceasta se pare că un fel de ordin general discret a fost dat în presă, fiindcă în ultimele zile cei mai prestigioși analiști, întreaga presă de stânga și televiziunile de “main stream” au încercat să-l pună în dificultate pe Sanders când a fost intervievat, sau au publicat materiale critice despre el.
Dacă Sanders va continua să meargă bine în preliminariile următoare New Hampshire (11 februarie), Nevada (22 februarie) și Carolina de Sud (29 februarie) și Joe Biden va continua seria de insuccese, este aproape sigur că cei din conducerea partidului democrat vor trece cu arme și bagaje în tabăra lui Michael Bloomberg și îl vor sabota și mai mult pe Sanders.
Dar vor începe mult mai devreme decât au făcut-o în 2016.