În ziua de 17 septembrie s-a serbat ziua unuia dintre cele trei texte fundamentale ale națiunii americane: Constituția. Celelalte două sunt Declarația de Independență și Articolele de Confederare.
Nu demult, regizorul Ken Burns a fost întrebat care sunt cele trei lucruri care definesc poporul american, într-un mod care îl plasează într- o poziție de singularitate. Burns a răspuns fără ezitare: jocul de base-ball, muzica de jazz și constituția.
Era în anul 1783, se încheiase războiul de independență și uniunea statelor americane era o asociație slabă, măcinată de conflicte, cu un guvern federal lipsit de autoritate și mijloace, în permanentă criză financiară, nesusținut de statele membre și atacat de politicienii fără viziune, mai interesați în a obține avantaje pentru statul lor, decât în promovarea unei uniuni puternice.
Președinții, numiți de congres, s-au succedat fără a fi în stare să schimbe lucrurile.
Armata era slabă, prost echipată și lipsită de ofițeri capabili.
Cei mai inspirați părinți fondatori vorbeau de multă vreme de nevoia imperioasă de a avea o flotă puternică, dar nu existau nici instrumentele, nici banii pentru a realiza un astfel de proiect.
Statele, dezamăgite de mersul lucrurilor, trecuseră la constituirea propriilor lor armate și negociau direct cu puteri străine, așa cum făceau și în domeniul schimburilor comerciale.
De la stat la stat se foloseau diferite monede, tarifele vamale erau arbitrare și unele state erau angajate în neînțelegeri și dispute cu altele. Economia și comerțul sufereau.
În acei ani, uniunea era pe cale de destrămare.
Este meritul lui Alexander Hamilton și a lui James Madison care au convins pe cei mai influenți semnatari ai Declarației de Independență că ieșirea din situația critică nu poate veni decât de la așezarea uniunii pe o bază legală solidă.
Ei au convocat o “mare convenție”, pentru care au fost selectați și convocați 74 de delegați, dintre care s-au prezentat 55 și au semnat forma finală a documentului doar 39, la data de 17 septembrie 1787.
Trecuseră 11 ani de la revoluția americană și de la nașterea uniunii.
Constituția a fost ratificată de congres în anul 1788 și a început să fie aplicată în anul 1789.
Dealungul timpului, au fost votate 27 de amendamente, care au completat legea supremă a uniunii, dar niciodată nu a fost schimbată vreo literă din documentul original.
Convenția uniunii a revizuit și corectat Articolele de Confederare.
În varianta originală, constituția americană are patru pagini de text scris de mână. Ea conține șapte articole și este scrisă cu 4.543 de cuvinte.
Cu cele 27 de amendamente adăugate, dimensiunea textului a crescut la 7.591 de cuvinte.
Cu toate acestea, constituția Statelor Unite este cel mai concis document de guvernare al unui stat.
Cel care a contribuit cel mai mult la redactarea constituției americane a fost James Madison (1751-1836), președinte al țării în perioada 1809-1817.
Textul original se află la Arhivele Naționale din capitală.
Preambului constituției începe cu cuvintele Noi, poporul…Este prima constituție din lume care definește poporul ca stăpân suprem al țării:
„Noi, Poporul Statelor Unite, in vederea realizării unei Uniuni mai strânse, așezării dreptății, asigurării Liniștii interne, înzestrării pentru apărarea obștească, promovării Prosperității generale si asigurării Binecuvântărilor Libertății pentru noi înșine si pentru Urmașii noștri, decretăm și promulgăm Constituția de față pentru Statele Unite ale Americii.”
Principiile fundamentale ale constituției americane sunt trei: separarea puterilor în stat, sistemul de verificare și echilibrare (checks and balances) și mecanismele de confederare ale statelor participante.
Cea mai veche constituție scrisă din lume, este și cea mai veche constituție a unei confederații de state (republici) și cea mai veche constituție care s-a aplicat, fără întrerupere, sau modificări pentru 231 de ani.
Singurul amendament anulat este cel cu numărul 18, care se referea la prohibiția alcoolică, votat în anul 1920 și abrogat în anul 1933 prin amendamentul constituțional numărul 21.
Legea supremă a țării a fost nu numai genial concepută, dar s-a dovedit extrem de eficace în menținerea stabilității uniunii, în rezolvarea situațiilor de criză și în păstrarea nealterată a libertăților pe care le-a promovat pentru prima dată în lume.
Așa cum multor americani le place să repete, 4 iulie 1776 este ziua de naștere a Statelor Unite ale Americii, dar 17 septembrie 1787 este ziua în care țara a atins maturitatea.
Semnarea Constituției Americane – 17 septembrie 1787