• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare
Home
Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

April 4th, 2021 Silvian Emanuel Man Silvian Emanuel Man Debate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Un articol de Kerry McDonald pentru Foundation for Economic Education (FEE)

 

Activiștii woke consideră matematica drept „rasistă” și consideră că practica predării temelor de către elevi întărește „supremația albă”.

Standardele de predare obligatorii care se concentrează pe teoria critică și politica identității în detrimentul liberalismului și al libertății individuale își fac deja loc prin legislaturile statelor americane.

Acum, matematica a fost considerată „rasistă”. Un grup de pedagogi tocmai a lansat un document care solicită o transformare a predării matematicii care se concentrează pe „desființarea supremației albe de la orele de matematică prin aducerea în față a caracteristicilor toxice ale culturii supremației albe în ceea ce privește matematica”.

Printre recomandările pedagogilor, pe care oficialii din unele state le promovează, se numără apelurile la „identificarea și contestarea mijloacelor prin care matematica este utilizată pentru susținerea punctelor de vedere capitaliste, imperialiste și rasiste”, „oferirea de oportunități de învățare care folosesc matematica ca mijloc de rezistență” și „încurajarea elevilor să perturbe eliminarea disproporționată (prin evaluări bazate pe standarde academice – n.tr.) a oamenilor de culoare din câmpurile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică – n.tr.)”.

Dincolo de activism, aceste recomandări susțin, de asemenea, că abordările tradiționale ale predării matematicii promovează rasismul și supremația albă, cum ar fi solicitarea elevilor de a-și prezenta temele sau prioritizarea răspunsurilor corecte la problemele matematice. Documentul susține că modalitatea actuală de a preda matematica este problematică, deoarece se concentrează pe „consolidarea obiectivității și a ideii că există o singură cale corectă”, în timp ce „întărește și paternalismul”.

 

Profesorii proeminenți reacționează

În această săptămână, câțiva profesori universitari bine-cunoscuți s-au pronunțat împotriva acestor noi recomandări de predare a matematicii ale mișcării woke. Sergiu Klainerman, profesor de matematică la Universitatea Princeton, a scris un articol pe această temă pe site-ul jurnalistului Bari Weiss. El spune: «Încercările de „deconstruire” a matematicii, negarea obiectivității sale, acuzarea ei de prejudecăți rasiale și amestecarea ei cu ideologii politice au devenit din ce în ce mai frecvente – poate chiar și la școala primară a copilului dumneavoastră.»

Klainerman, care a crescut în România comunistă, avertizează că această dogmă actuală în activitatea de predare la clasă este periculoasă: „Când vine vorba de educație, cred că ideologia woke este chiar mai dăunătoare decât comunismul de modă veche”.

Profesorul de limba engleză John McWhorter Universitatea Columbia a tras, de asemenea, un semnal de alarmă împotriva acestui document cu privire la pedagogia matematicii și recomandărilor pe care le conține:

„Această minunată broșură ne învață că este rasist să ne așteptăm ca elevii negri să stăpânească precizia matematicii”, scrie el într-o postare de pe blogul său. „Să înțelegem: mesajul ei, scris de oameni care se consideră pe ei înșiși drept unele dintre cele mai avansate suflete din punct de vedere moral din istoria speciei umane, este unul pentru care Strom Thurmond ar fi luat cu bucurie o înghițitură de whisky.” (senator american care s-a opus acordării de drepturi civile populației de culoare în anii ’50-’60 – n.tr.)

«Aceasta, oameni buni, este „teoria critică a rasei” față de care opunem rezistență atât de mulți dintre noi, și nu [este doar] un simplu program pentru  justiție socială”. […] A nu avea încredere în acest document nu înseamnă a fi împotriva justiției sociale, ci a fi împotriva rasismului.»

În timp ce se pune tot mai mult accentul asupra teoriei critice în sălile de clasă americane, fapt care are implicații sociale mai largi, inclusiv devalorizarea obiectivității și a libertății individuale, adevăratele victime ale acestei abordări educaționale sunt înșiși elevii. Într-unul din ultimele sale articole publicate înainte de a muri în decembrie 2020, economistul Walter Williams a condamnat performanța academică slabă a elevilor din marile districte școlare urbane.

«În două licee din oraș (Detroit), în urma testării, a reieșit că un singur elev deține competențe avansate în matematică și niciunul nu stăpânește în mod serios limba engleză. Cu toate acestea, școlile au petrecut o săptămână întreagă învățând despre „rasismul sistemic” și „activismul Black Lives Matter”.»

 

Exodul din școlile publice

Cum această modalitate progresistă (woke) de a vedea lumea continuă să se infiltreze în sălile de clasă prin standardele curriculare obligatorii, familiile care nu sunt de acord cu această ideologie sau care pur și simplu își doresc ca copiii lor să învețe materiile școlare de bază, ar trebui să aibă oportunitatea de a alege o alternativă față de școala districtuală la care au fost repartizați (în jumătate dintre statele americane există un sistem restrictiv de repartiție a elevilor la o școală publică de district, care nu dă părinților niciun drept în alegerea școlii – n.tr.).

În momentul de față, 26 de state au în vigoare legislație care dă drept părinților să aleagă școala (school choice), sistem care permite ca finanțarea să urmeze elevul, având totodată posibilitatea de a avea conturi de economii pentru cheltuieli personale aferente procesului de educație sau programe private de burse bazate pe donații și deduceri fiscale acordate părinților care au calitatea contractuală de donatori față de școală. Între timp, sprijinul general pentru politicile de alegere liberă a școlii (school choice) a crescut încă din primăvara anului trecut.

Închiderea școlilor pe fondul măsurilor luate de autorități în contextul generat de covid-19 i-a repus pe părinți înapoi în situația de a fi responsabili cu privire la educația copiilor lor în moduri care ar fi fost de neimaginat înainte de pandemie, mulți părinți părăsind în masă școlile districtuale. Într-adevăr, Associated Press a raportat o scădere accentuată a înscrierilor la școlile publice în acest an școlar în cele 33 de state pentru care datele erau disponibile. Milioane de familii au căutat opțiuni de educație privată, cum ar fi școlile private, profesorii particulari și homeschooling-ul, care pot oferi elevilor o educație personală mult mai consistentă și de calitate superioară față de școala districtuală care ține orele pe Zoom sau în format hibrid.

Așa cum a relatat la finalul lunii februarie New York Times, mai puțin de jumătate dintre elevii de vârstă școlară (K-12, de la grădiniță până la finalul liceului – n.tr.) frecventează în prezent orele la școală în regim față-în-față, părinții căutând din ce în ce mai multe opțiuni.

„Acum mulți părinți încep să se răzvrătească, fiind frustrați de ritmul redeschiderii [școlilor] și sunt hotărâți să ia taurul de coarne”, relatează New York Times. „Unii fac planuri de urgență să se mute [în alt stat], să practice homeschooling-ul sau să se retragă spre învățământul privat dacă rutina copiilor lor continuă să fie perturbată în această toamnă – o posibilitate reală, deoarece unii reprezentanți ai școlilor districtuale și ai sindicatelor profesorale susțin menținerea restricțiilor agresive pe fondul stării generate de covid-19, chiar și după ce profesorii sunt vaccinați.”

Amplificarea prezenței ideologiei „woke” în sălile de clasă va accelera foarte probabil exodul actual din școlile publice districtuale. Părinții au trăit un sentiment reînnoit de responsabilitate în ceea ce privește educația copiilor lor. Acum, în multe cazuri, părinții au văzut îndeaproape ceea ce copiii lor învață de fapt prin școala pe Zoom și sperăm că se vor simți mai în putere să respingă noile standarde curriculare bazate pe teoria critică și să aleagă o educație care prețuiește libertatea individului deasuprea colectivismului.

 

Articol original: Woke Educators Release Letter Declaring Objective Math a Form of ‘White Supremacy’

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Feminitatea prin ochii lui Balzac
Previous article Ce exprimă muzica?
Silvian Emanuel Man

Silvian Emanuel Man

Silvian-Emanuel Man (n. 1992) este doctorand în istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu o teză despre secularizarea averilor mănăstirești din Principatele Române în contextul raporturilor dintre Biserică și Stat din secolul al XIX, fiind licențiat în istorie și absolvent de drept, cu un master în istorie. În 2014 primit premiul „Studentul anului” în cercetare din partea Arhivelor Naţionale ale României. A fost bursier al Konrad Adenauer Stiftung (KAS) – Fundaţia Konrad Adenauer (2015-2019) și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu tema de cercetare Mişcări studenţeşti anticomuniste în România anilor 1944-1948 – bursa „Elisabeta Rizea” (2014-2015). Are peste 20 de participări la conferințe științifice internaționale și naționale și este membru al unor organizații științifice precum Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” (din martie 2015), Society for Romanian Studies (din ianuarie 2018) și International Orthodox Theological Association - IOTA (din aprilie 2018). În 2013 a fondat Liga Studenților (LS IAȘI), al cărei președinte a fost până în 2019, iar de atunci este președinte de onoare al organizației.

Related Posts

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale
April 19th, 2021

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată
April 19th, 2021

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Destinul educației umaniste în Universitatea americană
April 18th, 2021

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.