• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Melania Cincea. Agenţii Covid
Melania Cincea. Agenţii Covid
Home
Opinii

Melania Cincea. Agenţii Covid

July 27th, 2020 [ Melania Cincea ] [ Melania Cincea ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

De aproape o săptămână, cazurile noi de infecţii cu Covid-19 nu scad sub 1000. Situaţia din România – ţara în care medicii au ajuns să fie numiţi de unii torţionari, iar spitalele, locuri de detenţie – a alarmat deja o serie de state occidentale care ne impun restricţii sanitare la intrarea pe teritoriile lor. În tot acest timp, în spaţiul public asistăm la un val masiv de propagandă, de ură, de agresivitate crescândă la adresa celor care cer respectarea unor reguli sanitare minime de prevenire a infecţiei. Cum am ajuns aici?

 

Am ajuns aici nu doar pe fondul măsurilor de relaxare care au succedat frustrantele, dar necesarele stări de urgenţă şi alertă.

Au contribuit la această situaţie o serie de politicieni din opoziţie. Să dăm filmul puţin înapoi, spre finalul stării de alertă când, pentru a câştiga capital electoral – în orizontul celor două cicluri electorale din acest an – voci din opoziţie, ajutate de oameni de casă din media şi din instituţii ale statului, a se citi Avocatul Poporului şi CCR, au început o campanie ţintită pentru a zădărnici lupta Guvernului cu pandemia de Coronavirus. O temă perfectă: arie de acoperire naţională, capacitate de a suscita emoţia publică şi un interes crescut, dar şi capacitate de a genera o stare de nervozitate generală şi frustrări colective mai ales în rândul celor afectaţi economic, financiar de lockdown-ul din timpul stării de urgenţă.

În această perioadă ar fi fost nevoie de consens politic pe o temă de asemenea gravitate – care are ca miză sănătatea şi viaţa a milioane de oameni –, nu de penibile şi sterile contre publice, nu de iresponsabile jocuri politice care să blocheze acţiunile Guvernului, nu de instigarea indirectă a populaţiei la nerespectarea normelor sanitare. De la începutul pandemiei, politicieni din opoziţie nu au făcut decât să îngreuneze acţiunile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus: le-au atacat constant, fără a veni însă cu soluţii alternative concrete şi eficiente, au încurajat subliminal nerespectarea regulilor sanitare şi nesupunerea civică. Pentru ei, voturile pe care le-ar obţine dacă PNL se prăbuşeşte electoral pe fondul crizei sanitare generate de pandemia de covid, apoi al crizei economice par a fi mai importante decât sănătatea şi viaţa unor oameni, multor oameni. Ar demonstra, în naraţiunea lor electorală, eşecul guvernării. Un număr mare, cât mai mare, de persoane infectate cu noul coronavirus ar veni, probabil, mănuşă calculelor electorale ale PSD şi Pro România; pe aceeaşi partitură cântă şi ALDE, cât a mai rămas din partid, doar că acesta nu mai contează electoral. Ceea ce a făcut Opoziţia, prin voci de partid sau prin vocile din media, este doar un joc politic perfid şi extrem de periculos.

La explozia de noi cazuri de infectare o contribuţie o au şi cei care, sub falsa umbrelă a libertăţilor omului, instigă la nerespectarea regulilor sanitare, la anarhie. Purtători de astfel de mesaje la protestele „anti-dictatură” – unde medicii au fost comparaţi cu Mengele şi unde se regăsesc anti-vaccinişti, conspiraţionişti, negaţionişti ai existenţei virusului, daci verzi, talibani ultraortodocşi, ultranaţionalişti, mulţi dintre ei, victime ale dezinformării şi propagandei – sunt jurnalişti ai propagandei ruse, consiliera unui europarlamentar PSD, ambele lăudate de propaganda Kremlinului, un avocat fost consilier al unui premier PSD, o avocată mahalagioacă invitată frecvent ca părerolog prin studiorile televiziunii unui infractor de drept comun şi ale unei televiziuni proprietatea unui fugar cercetat pentru corupţie, un alt avocat care a pus bazele unei asociaţii ce urma să fie transformată în partid, al cărei principal scop a fost ieşirea României din UE – asociaţie fondată cu un fost ofiţer SRI, între timp condamnat la închisoare, pentru acte de corupţie şi fugit la timp din ţară –, o videochatistă porno. Oprirea lor în faţa Ambasadei Rusiei, pentru a aplauda minute în şir, e o dovadă că agenda unora dintre cei care instigă populaţia să nu poarte măşti, deci să se expună în număr cât mai mare riscului îmbolnăvirii, nu este străină de agenda Kremlinului. Care are interesul – şi în România, la fel ca în toată UE – ca lucrurile să scape de sub control, să alimenteze tensiunile şi să adâncească clivajele din societate, iar încrederea populaţiei în autorităţi să fie zdruncinată.

 

Cei care tind să creadă în buna-credinţă a păpuşarilor acestor acţiuni ar trebui să se întrebe unde au fost în anii trecuţi aceste voci care acum, în plină… dictatură, urlă „Jos dictatura!”, invocând încălcarea de libertăţi individuale şi a Constituţiei? I-a văzut cineva în stradă în vara lui 2012, când România a trecut razant pe lângă o lovitură de stat şi o posibilă schimbare a orientării strategice a ţării? I-a văzut cineva la protestele ultimilor ani când statul de drept era siluit de oameni ai Puterii? I-a văzut cineva protestând când un politician corupt, cu un picior în puşcărie, dicta legi de procedură penală pentru a-şi salva libertatea, când acest om încerca să ia pe persoană fizică nu doar partidul pe care îl conducea, ci şi Guvernul şi chiar ţara? I-a văzut cineva la protestul din 10 august 2018, când Jandarmeria se transformase în gardă pretoriană pentru acel om şi camarila lui politică, lovind şi gazând protestatari paşnici? Decizia DIICOT, de zilele trecute, nu convinge că lucrurile nu au stat aşa… I-am văzut, în schimb, pe unii invitaţi la televiziunile unor moguli penali, infractori de drept comun, lansând critici la adresa parcursului pro-european și pro-atlantic al României, pe alţii apărând, din postura de avocaţi, politicieni corupţi, ori gudurându-se pe lângă jandarmi şi oferindu-le flori după mitingul din 10 august 2018, ori făcând scenarii pentru ieşirea României din UE.

Unde au dus, până acum, aceste acţiuni împotriva măsurilor guvernamentale anti-Covid  la care şi-au dat mâna aceşti agenţi Covid, adică politicieni iresponsabili şi inteligenţi asimptomatici, cum inspirat i-a numit cineva pe reţelele de socializare? Să ne uităm la cifrele din ultimele zile de când numărul de noi infectări cu covid-19 nu scade sub 1000 pe zi: 1.030 – 22 iulie, 1112 – 23 iulie, 1119 – 24 iulie, 1284 – 25 iulie, 1120 – 26 iulie 1104 – 27 iulie. În plus, estimările epidemiologilor merg, pentru luna septembrie, la aproximativ 2600 de cazuri pe zi şi un număr de bolnavi în secţiile de Terapie Intensivă de peste 1500, cifră care ameninţă să pună probleme sistemului medical. Iar în fundal vedem un val masiv de propagandă, de ură, de agresivitate crescândă, manifestată prin înjurături, prin imprecaţii sau chiar prin ameninţări cu moartea la adresa celor care, autorităţi sau oameni simpli, cer respectarea unor reguli sanitare minime de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus.

Text publicat în premieră pe siteul PUTEREA A CINCEA. 

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Chantal Delsol, istorică și filozofă franceză: Frica ca pasiune contemporană
Previous article Alexandru Vesa. 3 exemple frapante de manipulare din presa mainstream
[ Melania Cincea ]

[ Melania Cincea ]

Melania Cincea este licenţiată în Jurnalistică și absolventă a două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. Lucrează, din primul an de facultate, din 1995, în redacția Timpolis și este fondatoarea paginii Puterea a Cincea. (www.putereaacincea.ro). A colaborat cu România Liberă, cu Contributors și semnează articole de opinie în Revista 22. Este autoarea volumelor „Frăţia penal-academică. Cercetarea ştiinţifică din penitenciarele României: o investigaţie jurnalistică” (Humanitas, 2018) şi„Compoziţii pe dictafon” (Editura Universităţii de Vest din Timişoara, 2018).

Related Posts

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Pandemie, isterie şi politica prudenţei
March 31st, 2021

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell Cultură

Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell

Mar 31st, 2021
Este renașterea cazuisticii despre cazuistică? Filozofie

Este renașterea cazuisticii despre cazuistică?

Mar 31st, 2021
Pandemie, isterie şi politica prudenţei Opinii

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Mar 31st, 2021
Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020 ALTFEL

Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020

Mar 31st, 2021
Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă Artă

Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă

Mar 30th, 2021
Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice Debate

Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice

Mar 30th, 2021
Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse Literatură

Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse

Mar 29th, 2021
Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor Debate

Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor

Mar 29th, 2021
Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul ALTFEL

Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul

Mar 29th, 2021
Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism Opinii

Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism

Mar 29th, 2021
Daniel Uncu. Asaltul ideologic oficial asupra cuvintelor Debate

Daniel Uncu. Asaltul ideologic oficial asupra cuvintelor

Mar 29th, 2021
Dalina Bădescu: Anastasia Stoiciu - Memoria artei contemporane Artă

Dalina Bădescu: Anastasia Stoiciu - Memoria artei contemporane

Mar 28th, 2021
Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane” Cultură

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”

Mar 28th, 2021
Despre demnitatea burghezilor: de ce economia nu reușește să explice lumea modernă Economie

Despre demnitatea burghezilor: de ce economia nu reușește să explice lumea modernă

Mar 28th, 2021
Wolfhart Pannenberg intervievat de Richard John Neuhaus: Occidentul creștin? Cultură

Wolfhart Pannenberg intervievat de Richard John Neuhaus: Occidentul creștin?

Mar 28th, 2021
Marcela Tusca: Unirea Basarabiei cu România; Durlești, un sat din suburbia Chișinăului Focus

Marcela Tusca: Unirea Basarabiei cu România; Durlești, un sat din suburbia Chișinăului

Mar 27th, 2021
Mahomed șters din noua traducere în neerlandeză a „Divinei Comedii” Cultură

Mahomed șters din noua traducere în neerlandeză a „Divinei Comedii”

Mar 26th, 2021
Lucian Croitoru. Eu am respins teoria economică și socială a lui Marx după ce am studiat-o cu creionul în mână Debate

Lucian Croitoru. Eu am respins teoria economică și socială a lui Marx după ce am studiat-o cu creionul în mână

Mar 26th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.