• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Melania Cincea. Decontul pentru Călin Popescu Tăriceanu
Melania Cincea. Decontul pentru Călin Popescu Tăriceanu
Home
Opinii

Melania Cincea. Decontul pentru Călin Popescu Tăriceanu

August 28th, 2019 [ Melania Cincea ] [ Melania Cincea ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Pentru Călin Popescu Tăriceanu a venit momentul decontului politic, ca un cost al punerii „liberalismului veritabil” sub umbrela social-democrată, şi asta cu mari şi descalificante compromisuri făcute pentru avantaje proprii. După patru ani, se pune din nou în slujba lui Victor Ponta. Cu o diferenţă. Atunci a făcut-o pentru a intra în cursa prezidenţială. Acum o face, dintr-o poziţie umilă, doar pentru a prinde o barcă salvatoare pentru pentru ALDE, partiduleţul său, în perspectiva alegerilor de anul viitor.

Public mai jos, pentru reamintire, un articol din aprilie 2015, în care scriam despre autodescalificarea lui Călin Popescu Tăriceanu, din cauza unor jocuri în interesul lui Victor Ponta, jocuri care anunţau de pe atunci că vor la pachet cu pierderi şi cu riscuri pentru ALDE.

 

„De la începutul anului trecut (2014 – n.m.), Călin Popescu Tăriceanu şi-a asumat câteva roluri în slujba liderului social-democrat Victor Ponta: de la rolul de cal troian în PNL, la cel de satelit liberal în jurul pe atunci prezidenţiabilului PSD, apoi de «preşedinte de casă» al acestuia, apoi de «hoţ de voturi» în favoarea aceluiaşi personaj şi, mai nou, de scut anti-justiţie pentru prietenul aceluiaşi personaj.

Februarie – martie 2014. La câteva zile, după ruperea oficială a USL şi constituirea USD (alianţa electorală care îi avea lideri pe ictor Ponta, Daniel Constantin şi Gabriel Oprea – n.m.) Călin Popescu Tăriceanu – proaspăt demisionar din PNL – era propus de USD pentru şefia Senatului, în locul lui Crin Antonescu. Şi câştiga cu un număr dublu de voturi în faţa candidatului liberal. O funcţie din care, în varianta în care s-ar fi reuşit, ulterior, înlăturarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, înainte de finalizarea mandatului, şi-ar fi putut dovedit recunoştinţa faţă de prezidenţiabilul Victor Ponta. Şi utilitatea.

În aceeaşi perioadă, care a succedat scindarea USL, dl Ponta a realizat, se pare, că sondajele nu sunt pe măsura calculelor şi nu converg spre o intrare fără emoţii în cursa pentru prezidenţiale. Ceea ce l-a determinat să recurgă la unele tertipuri: de la încercarea de a lua voturi de la PNL, la cea de demobilizare a acestuia. După ce întâi lansase un semnal pentru refacerea USL. Dar cum era convins că şansele sunt infime cât la cârmă era Crin Antonescu – cu un discurs şi o atitudine deja radical schimbate – a determinat împingerea în scenă a lui Călin Popescu Tăriceanu. Sperând că, aşa, va activa grupurile de nemulţumiţi şi, posibil trădători din PNL. A existat, în paralel, şi o strategie ce a mizat pe «furtul» de voturi de la PNL, prin aruncarea în joc a ex-liberalului Mircea Diaconu. Calculele nu au vizat ca acesta să înghită voturi de la social-democraţi, în ciuda faptului că a fost numit «experiment strategic al PSD». Ce partid şi-ar fi permis luxul de a pierde voturi, în condiţiile în care procentul de la europarlamentare reflectă în mare măsură rezultatul la prezidenţiale?

Rezultatele scrutinului (europarlamentar – n.r.) nu au dat motiv de bucurie reală la vârful PSD. Deşi alianţa PSD-UNPR-PC a avut cel mai mare procent din ţară, 37 la sută, nu i-a conferit şi perspectiva câştigării prezidenţialelor. Aşa că, în ziua imediat următoare votului, dl Ponta a mai lansat o invitaţie PNL pentru a reface USL. În paralel, responsabilii cu retorica de partid – care clamau «victoria zdrobitoare a alianţei PSD -UNPR-PC» – aveau grijă să demobilizeze PNL. Pe principiul că, cu cât e indusă mai bine ideea că un partid e slab, cu atât scade aderenţa acestuia la public şi, astfel, e mai uşor de adus pe linia dorită. Nu a ţinut strategia. La două zile după alegeri, PNL anunţa fuziunea cu PDL.

August – septembrie 2014. Dl Tăriceanu readucea pe agenda publică tema suspendării preşedintelui Traian Băsescu, în condiţiile în care mandatul acestuia era pe ultimii metri, iar un referendum de suspendare ar mai fi scos din buzunarele românilor peste 20 de milioane de euro. Şi înainte ca acestuia să-i fi fost dovedită cel puţin o încălcare a Constituţiei. A făcut-o doar pentru a-i fi pe plac lui Victor Ponta şi în încercarea de a-i face un serviciu, la prezidenţiale.

Ce se urmărea prin plecarea lui Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni înainte de încheierea de jure a mandatului? Erau cel puţin patru posibile motive: 1 Faptul că Victor Ponta şi-a dat seama că, avându-l pe Traian Băsescu la Cotroceni – singurul care îi făcea opoziţie eficientă – nu va avea o perioadă electorală şi preelectorală liniştită. 2. Deţinerea de către dl Ponta, via dl Tăriceanu, a controlului asupra STS. 3. Posibilitatea promulgării legii prin care şeful DGIA urma să fie numit de premier, nu de ministrul Apărării – mişcare prin care se dorea de fapt ca Victor Ponta să aibă mână liberă să controleze şi zona de informaţii şi contrainformaţii a Armatei. 4. Accesul la acele informaţii ale SRI care ajungeau doar la Preşedinţie, nu şi la Guvern.

Noiembrie 2014. Cum şansele ca Victor Ponta să câştige alegerile din primul tur erau nule, doi foşti liberali acceptaseră rolul de «hoţ de voturi», de la PNL în favoarea PSD. După modelul patentat cu Mircea Diaconu, la europarlamentare. Unul era Călin Popescu Tăriceanu, liderul PLR, omul care, prin vara anului trecut (2013 – n.m.), se apucase de construirea «liberalismului veritabil» de sub umbrela social-democrată. Celălalt era Teodor Meleşcanu, pe atunci şef al SIE, în privinţa căruia nu se ştie de unde şi când au fost strânse semnăturile pentru intrarea lui în cursa electorală, dar se ştie de către cine: colonelul Mircea Dogaru şi o aripă PCR din PSD, reunită într-un partid a cărui notorietate e aproape zero Partidul Dreptăţii Sociale.

Martie – aprilie 2015 –  Este momentul în care despre Călin Popescu Tăriceanu se poate spune că a picat la mijloc în jocul PSD de a-l proteja în faţa Justiţiei pe senatorul PSD Dan Şova. Bunul prieten şi vechiul partener de afaceri al d-lui Ponta – al cărui nume a fost, de altfel, vehiculat de presă, la un moment dat, în dosarul în care, acum, DNA cere încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova. Pentru protejarea acestuia, dl Tăriceanu a ignorat două cereri ale DNA, din 9 şi din 14 aprilie 2015, prin care i se solicitau documentele Senatului privind votul în cazul Şova. Abia la a treia solicitare, ameninţat el însuşi cu punerea sub acuzare, pentru obstrucţionarea justiţiei, le-a trimis. În plus, în şi pentru aceeaşi cauză, s-a implicat şi într-un ping-pong intrainstituţional, după ce CCR obligase Senatul să redacteze hotărârea privind votul dat, în 25 martie. Şi, probabil, nu întâmplător. Votul fusese dat pe articole din Regulamentul Senatului, declarate neconstituţionale. Miercuri seara, hotărârea în privinţa votului dat în cazul Şova a fost, totuşi, publicată în Monitorul Oficial, redactată fiind de Comisia Juridică şi aprobată în Biroul Permanent. Şi, în plus, semnată de dl Tăriceanu. Asta, după ce, cu o zi înainte, refuzase acest lucru, delegând decizia către Comisia Juridică, fapt considerat de Opoziţie un abuz.

Trăgând linie, vedem portretul unui politician pretins liberal sadea, care s-a dedat la jocuri în interesul unui lider social-democrat. Contra unor recompense, unele primite, de exemplu, şefia Senatului, altele, cum ar fi intrarea partidului său la guvernare, rămase la stadiul de promisiune. Jocurile acestea vin, însă, la pachet cu pierderi, la nivel de imagine publică. Şi, se pare, cu nişte riscuri, care au început, de câteva zile, să prindă contur.”

În 2016, dl Tăriceanu s-a lipit de PSD-ul condus de Liviu Dragnea – omul care determinase eliminarea din partid a lui Victor Ponta –, au câştigat parlamentarele, cu un scor istoric raportat la procentul de participare – 45,5% la o prezenţă la urne de sub 40%. Apoi, începând cu ianuarie 2017, alături de PSD, a călcat în picioare stat de drept, justiţie, democraţie. Un prim decont a venit la europarlamentarele din 25 mai 2019, când ALDE a obţinut un scor de sub 5%, care l-a scos din jocul politic european şi ameninţă să-l scoată şi din cel parlamentar autohton. Degeaba s-a visat Călin Popescu Tăriceanu prezidenţiabil. Procentul de la europarlamentare nu i-a permis negocieri politice cu PSD dintr-o poziţie superioară, nici măcar de la egal la egal, dovedind că slugărnicia sa faţă de PSD şi interesele camarilei politice a acestuia nu a avut nicio valoare. Aşa că a acceptat alianţa cu Pro România – partid fondat ca un PSD anti-Dragnea, devenit PSD anti-Dăncilă – şi, implicit umilitoarea susţinere a unui candidat scos din joben de Victor Ponta, „independentul” Mircea Diaconu, care să ia din voturile Vioricăi Dăncilă. Iar asta, Călin Popescu Tăriceanu a făcut-o doar pentru a prinde o barcă salvatoare în perspectiva alegerilor de anul viitor, garanţie pe care PSD pare că nu i-o mai poate oferi, fiind el însuşi în cădere liberă şi accentuată.

Cum s-ar spune, pentru Călin Popescu Tăriceanu a venit momentul decontului politic. Este costul punerii „liberalismului veritabil”, cum numea politica făcută de ALDE, sub umbrela social-democrată, iar asta cu mari şi descalificante compromisuri făcute doar pentru avantaje proprii.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article C. Pătrășconiu. Interviu Teodor Baconschi: Averea bunei educații. Cum procedăm?
Previous article Robert Nisbet: The Quest for Community
[ Melania Cincea ]

[ Melania Cincea ]

Melania Cincea este licenţiată în Jurnalistică și absolventă a două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. Lucrează, din primul an de facultate, din 1995, în redacția Timpolis și este fondatoarea paginii Puterea a Cincea. (www.putereaacincea.ro). A colaborat cu România Liberă, cu Contributors și semnează articole de opinie în Revista 22. Este autoarea volumelor „Frăţia penal-academică. Cercetarea ştiinţifică din penitenciarele României: o investigaţie jurnalistică” (Humanitas, 2018) şi„Compoziţii pe dictafon” (Editura Universităţii de Vest din Timişoara, 2018).

Related Posts

10 august 2018: capăt de drum
March 3rd, 2021

10 august 2018: capăt de drum

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze
March 1st, 2021

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români
March 1st, 2021

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea a II-a) Cultura

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea a II-a)

Mar 4th, 2021
Vlad Topan. Prin scientism spre neo-păgânism. Sau despre milenarismul de rit ecologist Cultură

Vlad Topan. Prin scientism spre neo-păgânism. Sau despre milenarismul de rit ecologist

Mar 4th, 2021
Contribuţia lui Mises la înţelegerea ciclurilor economice Economie

Contribuţia lui Mises la înţelegerea ciclurilor economice

Mar 4th, 2021
D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept Debate

D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept

Mar 4th, 2021
Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate Cultura

Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate

Mar 3rd, 2021
A fi sau a nu fi liber Debate

A fi sau a nu fi liber

Mar 3rd, 2021
C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid Cultura

C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid

Mar 3rd, 2021
Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis Cultură

Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis

Mar 3rd, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I) ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I)

Mar 3rd, 2021
Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional Debate

Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional

Mar 3rd, 2021
10 august 2018: capăt de drum Opinii

10 august 2018: capăt de drum

Mar 3rd, 2021
Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează Debate

Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează

Mar 2nd, 2021
De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală Filozofie

De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală

Mar 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga Cultură

Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga

Mar 1st, 2021
T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze Opinii

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze

Mar 1st, 2021
Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români Opinii

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români

Mar 1st, 2021
Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă Opinii

Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă

Mar 1st, 2021
Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale Societate

Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale

Mar 1st, 2021
Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea Cultură

Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea

Feb 28th, 2021
Tenebrosul drum al unei minți tinere Educație

Tenebrosul drum al unei minți tinere

Feb 28th, 2021
(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida Cultura

(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida

Feb 28th, 2021
Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech Opinii

Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech

Feb 28th, 2021
Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila Filozofie

Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila

Feb 28th, 2021
Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit. Debate

Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit.

Feb 28th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986) Opinii

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986)

Feb 28th, 2021
Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti” Opinii

Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti”

Feb 28th, 2021
Noica și marxismul. O explorare Filozofie

Noica și marxismul. O explorare

Feb 27th, 2021
Chesterton și sensul educației Educație

Chesterton și sensul educației

Feb 27th, 2021
Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate Opinii

Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate

Feb 27th, 2021
Adevărul moral și conservatorismul constituțional Societate

Adevărul moral și conservatorismul constituțional

Feb 26th, 2021
Dumnezeul filozofilor Cultură

Dumnezeul filozofilor

Feb 26th, 2021
Minunile limbajului obișnuit Filozofie

Minunile limbajului obișnuit

Feb 25th, 2021
Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ Debate

Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ

Feb 25th, 2021
Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze Opinii

Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze

Feb 25th, 2021
Eric Voegelin ca maestru învățător Cultură

Eric Voegelin ca maestru învățător

Feb 25th, 2021
Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth Cultură

Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth

Feb 25th, 2021
Când totul este permis Cultură

Când totul este permis

Feb 24th, 2021
Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon Cultură

Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon

Feb 23rd, 2021
Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare Economie

Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare

Feb 23rd, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3) Debate

Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3)

Feb 23rd, 2021
Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul” ALTFEL

Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul”

Feb 23rd, 2021
Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa Debate

Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa

Feb 23rd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.