• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Melania Cincea. Mizele referendumului pe Justiţie
Melania Cincea. Mizele referendumului pe Justiţie
Home
Opinii

Melania Cincea. Mizele referendumului pe Justiţie

April 1st, 2019 [ Melania Cincea ] [ Melania Cincea ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Un referendum organizat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare este constituţional, a decis recent CCR. Mingea unui referendum pe Justiţie, cerut de o parte a clasei politice şi a societăţii civile, este acum la preşedintele Klaus Iohannis. De abilitatea întrebării depinde nu doar succesul referendumului, ci, prin ricoşeu, poate influenţa succesul candidaturii sale la prezidenţiale. Pentru că miza directă şi pe termen scurt pare a fi electorală.

 

O miză juridică a Referendumului pe Justiţie este indirectă şi pe termen mediu: până în noiembrie 2020, orice modificare legislativă venită dinspre Opoziţie, are şanse insignifiante să treacă de majoritatea parlamentară PSD-ALDE(-UDMR), asta în varianta în care scrutinul prezidenţial nu va atrage după sine o repoziţionare a PSD, prin înlăturarea de la vârf a lui Liviu Dragnea, iar a ALDE, printr-o eventuală alianţă de conjunctură cu alte partide. Un posibil efect juridic îl va avea acest referendum în varianta în care întrebarea lansată de preşedintele Klaus Iohannis va viza schimbări legislative privind activitatea Justiţiei sau o lustraţie penală, constând în îngrădirea accesului persoanelor cu probleme penale în funcţii publice, aşa cum îşi doreşte USR care a organizat, anul trecut, campania de strângere de semnături Fără penali în funcţii publice.

O miză directă şi pe termen scurt, a acestui referendum pare, în primul rând, electorală, de mobilizare la vot a electoratului încă indecis. Format şi din oameni care, deşi au absentat de la scrutinul din decembrie 2016, au fost în stradă în ultimii doi ani, pentru a protesta faţă de asaltul Puterii asupra Justiţiei – mişcări care au culminat anul acesta cu proteste instituţionale ale magistraţilor –, din oameni care au semnat pentru campania Fără penali în funcţii publice, adică în jur de un milion, din oameni care s-ar putea regăsi, acum, în linia unuia dintre partidele de Opoziţie care susţin independenţa Justiţiei, călcată sistematic în picioare de actuala Putere parlamentară şi executivă.

Este, cred, insignifiantă probabilitatea ca referendumul să influenţeze bazinul electoral al PSD-ALDE, avantajat de o prezenţă mică la vot din partea celorlalţi şi care se va mobiliza, oricum, la urne, chiar dacă în număr semnificativ diminuat faţă de ultimul tur de scrutin; un sondaj al INSCOP Research, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, realizat zilele trecute, arăta o prăbuşire a PSD în intenţia de vot la un procent de 26,9%, faţă de 44,7%, în iulie 2017. La fel, nu-i va influenţa pe cei sătui de politica liderului social-democrat, Liviu Dragnea, care migrează spre Pro România, adică tot un PSD, dar anti-Dragnea, condus de Victor Ponta, un politician care, în perioada USL, a avut frecvente şi îngrijorătoare ieşiri în decorul antidemocratic. De asemenea, e mică probabilitatea ca referendumul să influenţeze într-un fel susţinătorii ALDE – partid care a pus umărul la toate loviturile pe care PSD le-a dat, în ultimii doi ani, independenţei Justiţiei şi statului de drept –, cei care, asemenea susţinătorilor social-democraţi cred în retorica-marotă privind statul paralel şi relele care i se întâmplă României strict din cauza acestei fantasmagorii.

Referendumul poate, însă,  influenţa electoratul care şi-ar da votul unuia dintre partidele care, în aceşti ultimi doi ani, au apărat constant independenţa Justiţiei, statul de drept şi democraţia, adică USR şi chiar PNL care, după toxica alianţă USL, în care intrase în anul de tristă amintire 2012, şi în ciuda unor personaje controversate sau a altora cu probleme judiciare, ca grup a revenit la o linie politică decentă.

În plus, este nevoie de mobilizare la urne în condiţiile în care alegerile europarlamentare nu sunt percepute, în România, ca un scrutin de mare importanţă, deşi sunt, şi în condiţiile în care aproape 50% dintre români au puțină și foarte puțină încredere în Uniunea Europeană, după cum relevă un sondaj realizat la începutul lunii martie de INSCOP Research, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer.

Un eşec al referendumului ar putea fi decontat tot de Klaus Iohannis şi asta pentru că tot o miză directă şi tot electorală a acestui referendum, dar pe termen puţin mai lung, adică până în toamnă-iarnă, e reprezentată de alegerile prezidenţiale, la care Klaus Iohannis şi-a anunţat candidatura. Referendumul poate fi un atu în mâneca actualului preşedinte. Mai ales dacă referendumul va fi un succes – asigurat de o întrebare abilă care va reuşi o mobilizare mare la vot şi un procent majoritar care se va pronunţa în favoarea independenţei Justiţiei – şi dacă, în această perioadă, de la anunţarea referendumului până la finalul anului, PSD-ALDE vor renunţa (provizoriu) la ordonanţele pe Justiţie, de teama unor repercusiuni negative la vot, deşi, cum spuneam, majoritatea electoratului lor, s-a dovedit, nu vede o problemă în a oferi credit unor politicieni cu probleme penale, cercetaţi în dosare de corupţie, care şi-au pus în serviciu personal activul de partid, instituţii ale statului şi legi, care au modelat programul de guvernare după propriile interese şi angoase, doar pentru a scăpa de răspundere penală.

În afara acestor posibile mize electorale, o mobilizare masivă la referendum şi o poziţionare în favoarea Justiţiei independente, a statului de drept ar dovedi că majoritatea populaţiei – pe care actuala Putere o invocă pentru a-şi justifica toate derapajele antidemocratice – nu susţine acest asalt asupra Justiţiei, dus de mai bine de doi ani pentru interesul unui om cu probleme penale şi a camarilei sale, care duc ţara spre un regim autocratic.

text publicat și pe siteul PUTEREA A CINCEA, aici!

  • Tags
  • corupție
  • dum dum
  • justitie
  • referendum
  • stat de drept

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Rabinul, Dumnezeu, Raiul și Iadul
Previous article 1 aprilie 1941. Fântâna Albă
[ Melania Cincea ]

[ Melania Cincea ]

Melania Cincea este licenţiată în Jurnalistică și absolventă a două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. Lucrează, din primul an de facultate, din 1995, în redacția Timpolis și este fondatoarea paginii Puterea a Cincea. (www.putereaacincea.ro). A colaborat cu România Liberă, cu Contributors și semnează articole de opinie în Revista 22. Este autoarea volumelor „Frăţia penal-academică. Cercetarea ştiinţifică din penitenciarele României: o investigaţie jurnalistică” (Humanitas, 2018) şi„Compoziţii pe dictafon” (Editura Universităţii de Vest din Timişoara, 2018).

Related Posts

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Pandemie, isterie şi politica prudenţei
March 31st, 2021

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell Cultură

Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell

Mar 31st, 2021
Este renașterea cazuisticii despre cazuistică? Filozofie

Este renașterea cazuisticii despre cazuistică?

Mar 31st, 2021
Pandemie, isterie şi politica prudenţei Opinii

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Mar 31st, 2021
Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020 ALTFEL

Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020

Mar 31st, 2021
Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă Artă

Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă

Mar 30th, 2021
Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice Debate

Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice

Mar 30th, 2021
Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse Literatură

Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse

Mar 29th, 2021
Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor Debate

Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor

Mar 29th, 2021
Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul ALTFEL

Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul

Mar 29th, 2021
Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism Opinii

Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism

Mar 29th, 2021
Daniel Uncu. Asaltul ideologic oficial asupra cuvintelor Debate

Daniel Uncu. Asaltul ideologic oficial asupra cuvintelor

Mar 29th, 2021
Dalina Bădescu: Anastasia Stoiciu - Memoria artei contemporane Artă

Dalina Bădescu: Anastasia Stoiciu - Memoria artei contemporane

Mar 28th, 2021
Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane” Cultură

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”

Mar 28th, 2021
Despre demnitatea burghezilor: de ce economia nu reușește să explice lumea modernă Economie

Despre demnitatea burghezilor: de ce economia nu reușește să explice lumea modernă

Mar 28th, 2021
Wolfhart Pannenberg intervievat de Richard John Neuhaus: Occidentul creștin? Cultură

Wolfhart Pannenberg intervievat de Richard John Neuhaus: Occidentul creștin?

Mar 28th, 2021
Marcela Tusca: Unirea Basarabiei cu România; Durlești, un sat din suburbia Chișinăului Focus

Marcela Tusca: Unirea Basarabiei cu România; Durlești, un sat din suburbia Chișinăului

Mar 27th, 2021
Mahomed șters din noua traducere în neerlandeză a „Divinei Comedii” Cultură

Mahomed șters din noua traducere în neerlandeză a „Divinei Comedii”

Mar 26th, 2021
Lucian Croitoru. Eu am respins teoria economică și socială a lui Marx după ce am studiat-o cu creionul în mână Debate

Lucian Croitoru. Eu am respins teoria economică și socială a lui Marx după ce am studiat-o cu creionul în mână

Mar 26th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.