• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Melania Cincea. „Nimeni” contra „Nimic”
Melania Cincea. „Nimeni” contra „Nimic”
Home
Opinii

Melania Cincea. „Nimeni” contra „Nimic”

April 22nd, 2019 [ Melania Cincea ] [ Melania Cincea ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

După ce Conul Liviu s-a trezit faţă cu reacţiunea, rămâne de văzut cum îşi vor disputa PSD şi Pro România, în 26 mai, bazinul electoral. E momentul primei runde de alegeri când „Nimeni” se străduieşte să dea jos de pe soclu „Nimicul”.

Îmbătat de succesul din Bănie, în faţa a vreo 30.000 de membri de partid şi susţinători PSD, când sugera o posibilă intrare în cursa pentru Preşedinţie („Dacă o să am posibilitatea fizic, ne mai gândim. Acum am. Acum sunt liber, sunt cu voi.”), şi anunţa că îşi caută naşi pentru nuntă, Liviu Dragnea plecase la adunat aplauze şi voturi în Moldova. Numai că acolo, deşi fief al PSD încă din anii 90, dăduse faţă cu reacţiunea. După huiduielile din Botoşani şi Suceava, care nu se înmuiaseră nici în faţa promisiunii ultrapopuliste privind acordarea a 20.000 de lei pentru fiecare gospodărie, urmaseră cele de la Iaşi. Care au fost şi cele mai vocale. După intensitatea lor – pe care nici taraful de lăutari tocmit de PSD-ul local, nu le-a acoperit –, după numărul mic de susţinători PSD care au plecat înainte ca Liviu Dragnea să-şi termine discursul, ţinut nu pe scenă, cum fusese programat, ci din incinta Teatrului Luceafărul, după ce acesta fusese scos din teatru cu un microbuz tras până în faţa treptelor, s-ar putea spune că şi Moldova a ajuns la concluzia că România chiar merită mai mult.

O mână de „ajutor” pare că a primit Liviu Dragnea, la Iaşi, şi de la disidenţii din PSD, în frunte cu primarul Mihai Chirica; aceştia au alterat coeziunea din partid, iar unii au trecut oficial de partea lui Victor Ponta, în Pro România. Tot un PSD, dar un PSD anti-Dragnea, înfiinţat la scurt timp după ce Victor Ponta, exclus din rândul social-democraţilor, cochetase cu ultranaţionalistul PRU – partidul care îi are ca efigii pe Bogdan Diaconu, fost colaborator al Vocii Rusiei, organ de propagandă al Kremlinului, şi pe Sebastian Ghiţă, fugar de lux în Serbia.

Să ne amintim că, după ce fusese urcat pe soclu, visat preşedinte al României, după ce o vreme a fost unul dintre cei mai puternici oameni din ţară, după ce i se închinaseră ode şi fusese ovaţionat pe stadioane de zeci de mii de membri de partid – care i-ar fi adus o paloare cauzată de invidie şi lui Nicolae Ceauşescu –, în vara anului 2017 lui Victor Ponta i-a fost rezervat, chiar de către PSD, rolul lui „Nimeni”. 2017 a fost anul în care tensiunile dintre el şi Liviu Dragnea deveniseră acute şi de notorietate publică. Punctul culminant fusese atins când, în timpul crizei guvernamentale, după ce lui Sorin Grindeanu îi fusese retras sprijinul politic, Victor Ponta a pus umărul la un puci împotriva lui Liviu Dragnea. În PSD, Victor Ponta devenise însă irelevant, fapt confirmat în iunie 2017, când nu a reuşit să adune în jurul său o mână de parlamentari pentru a-i determina să nu voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu şi nici să-l înlăture pe Liviu Dragnea din fruntea partidului. Acela a fost momentul în care Victor Ponta a fost exclus din partid.

Dar între timp, politica lui Liviu Dragnea a creat tensiuni nu doar în societatea, ci inclusiv în partid, acestea ducând nu numai la acte de disidenţă, ci şi la migrări spre Pro România, PSD-ul anti-Dragnea. Aşa că, doi ani mai târziu, cel care, practic, l-a ajutat pe Victor Ponta să joace rolul lui Nimeni în PSD, a primit la rându-i rolul Nimicului. Încredinţat de un participant la mitingul organizat de PSD Suceava. A făcut înconjurul presei şi al reţelelor de socializare replica pe care liderul PSD a primit-o, zilele trecute, în timpul unui miting la Suceava: Liviu Dragnea: „Gândiți-vă… zeci de ani de zile cum nu s-au interesat de satul românesc! Ce am făcut noi (PSD – n.r)?” Participant la miting: „Nimic!”

Victor Ponta îi traseză „Nimicului” o tuşă şi mai groasă: „Si eu am votat PSD în 2016 ( chiar am făcut campanie în toată ţara, chiar am fost pe toate materialele de campanie) – şi sunt de acord cu acest tânăr: din tot ce s-a promis atunci nu s-a făcut nimic.”

După ce Conul Liviu s-a trezit faţă cu reacţiunea, rămâne de văzut cum îşi vor disputa PSD şi Pro România, în 26 mai, bazinul electoral ajuns, cumulat, la un procent sub 34%. E momentul primei runde de alegeri când „Nimeni” se străduieşte să dea jos de pe soclu „Nimicul”.

text publicat și pe siteul Puterea a Cincea, aici!

  • Tags
  • Daddy
  • Liviu
  • nimeni
  • nimic

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Rwanda, după un sfert de secol
Previous article Ștefan Zeletin. Din Ţara Măgarilor. Însemnări
[ Melania Cincea ]

[ Melania Cincea ]

Melania Cincea este licenţiată în Jurnalistică și absolventă a două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. Lucrează, din primul an de facultate, din 1995, în redacția Timpolis și este fondatoarea paginii Puterea a Cincea. (www.putereaacincea.ro). A colaborat cu România Liberă, cu Contributors și semnează articole de opinie în Revista 22. Este autoarea volumelor „Frăţia penal-academică. Cercetarea ştiinţifică din penitenciarele României: o investigaţie jurnalistică” (Humanitas, 2018) şi„Compoziţii pe dictafon” (Editura Universităţii de Vest din Timişoara, 2018).

Related Posts

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)
January 22nd, 2021

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice
January 21st, 2021

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate
January 21st, 2021

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane... Cultură

Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane...

Jan 21st, 2021
Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila! Istoria ideilor

Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila!

Jan 21st, 2021
O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu Cultura

O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu

Jan 20th, 2021
Despre Sinele ca poveste: Suntem noi oare numai propriile noastre povești? Filozofie

Despre Sinele ca poveste: Suntem noi oare numai propriile noastre povești?

Jan 20th, 2021
Timpuri potrivnice Cultura

Timpuri potrivnice

Jan 20th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.