• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Melania Cincea. Ofensiva securist-penală
Melania Cincea. Ofensiva securist-penală
Home
Politică

Melania Cincea. Ofensiva securist-penală

January 29th, 2019 [ Melania Cincea ] [ Melania Cincea ] Politică comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

S-a intrat murdar în anul electoral, an cu dublă miză electorală şi cu un PSD prăbuşit în sondajele de opinie, ceea ce radicalizează lupta politică, dusă direct sau prin interpuşi.

Ofensiva securist-penală a fost deci declanșată. Pe fundalul unui mare dezinteres public faţă de clasa politică – un electorat scârbit de corupţia endemică şi demobilizat –, apariţia unui partid nou, tractat de un politician al cărui nume nu a fost implicat în scandaluri de corupţie (nici ca inculpat, nici ca protector) sau în afaceri tenebroase cu statul, poate fi un pericol. Iar atunci trebuie maculat, decredibilizat în faţa electoratului care nu a ieşit la vot, dar ar putea să o facă. Iar dacă nu există dovezi, se recurge la minciuni şi manipulare puse în scenă prin tehnici securistice.

Aşa a aflat o ţară întreagă că Dacian Cioloş e omul odioasei Securităţi comuniste. Şi asta doar pentru că unul dintre fondatorii partidului său, PLUS, un avocat de vreo 40 de ani, e fiul unui fost colonel de securitate. Ăsta e „argumentul” sub care a fost lansată acuzaţia, „analizată” şi repetată până la saturaţie exact de oameni conectaţi la fosta Securitate.

Iar asta se întâmplă, după ce i-au blocat lui Dacian Cioloş înfiinţarea unui partid. După ce l-au terfelit prin presa aservită, minţind că e fiul lui Soros, pentru a-l prezenta, în ochii plebei mancurtizate de televiziuni aservite securiştilor, ca parte a unei conspiraţii împotriva României. După ce l-au numit ultranaţionalist, fără a-l întreba sau a verifica dacă a fost membru al unui partid de genul acesta. După ce au vânturat în presa cumpărată cu bani publici, via PSD, informaţia – tot neverificată – că s-a întâlnit, la Viena, cu Florian Coldea şi Mihai Răzvan Ungureanu, în încercarea de a-l lega, în percepţia publică, de o zonă ocultă, conspiraţionistă, de imaginea serviciilor de informaţii. Toate acestea au fost repetate zile în şir, tocate în piua unor în talk-show-uri cu iz imund, de către mercenari de presă ce-şi zic jurnalişti ori analişti politici.

De ce nu e credibilă campania de lipire a numelui lui Dacian Cioloş de vechea Securitate?

1.Pentru că acuzaţiile nu au fundament, iar pentru a le face să pară plauzibile, „scenariştii” recurg la vina colectivă. Tendenţios şi fals. Pentru că fiecare om răspunde pentru ceea ce face personal, nu pentru ceea ce au făcut sau fac părinţii, rudele ori prietenii. A condamna pe cineva doar pentru apartenenţa la o clasă socială, la un grup este o practică ce aminteşte de regimuri totalitare: în numele acestui principiu au fost făcute deportări, au fost pronunţate sentinţe de condamnare la ani grei de temniţă, s-a recurs la ostracizări şi persecuţii. A colaborat Dacian Cioloş cu Securitatea? Nu. Nu îl acuză nimeni de acest lucru şi nici nu a adus cineva vreo dovadă în acest sens. A colaborat Adrian Iordache, unul dintre fondatorii PLUS, cu Securitatea? Nu, în decembrie 1989, avea în jur de zece ani. Doar faptul că este fiul unui fost ofiţer de securitate nu îl face blamabil.

2. Pentru că această campanie vine dintr-o zonă imund-securistă. Pentru că torpila de dată recentă a fost preluată rapid şi pe nemestecate de indivizi conectaţi direct la Securitate – ca turnători ordinari, ca lachei ai unor foşti generali de la vârful Securităţii ori ca mercenari media aflaţi pe statul de plată şi la dispoziţia unor securişti cu patalama, infractori care şi-au clădit imperii cu banii Securităţii. Pozând în heruvimi, aceste personaje abjecte îi acuză pe alţii, cu o demagogie greţoasă, de colaborare cu Securitatea.

Ce-l mână, însă, pe Marius Oprea în lupta cu Dacian Cioloş, în lupta politică? Probabil, interesele de partid, legătura sa cu ALDE și cu Dan Voiculescu, la editura căruia și-a scos una dintre cărți (Adevărata față a lui Traian Băsescu) exact în campania electorală din 2009. Doi demolatori ai statului de drept, alături de PSD. ALDE e satelitul partidului care s-a opus lustraţiei, care a propulsat în funcţii de conducere şi s-a lăsat reprezentat de oameni proveniţi din eşaloanele doi-trei ale fostei nomenclaturi comuniste, puşi sub acuzare, mult prea târziu, pentru violenţele din decembrie 1989 şi iunie 1990. E partidul care l-a propus pe Marius Oprea, în primăvara anului trecut, pentru un loc în conducerea Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. Sau o derivă morală a „vânătorului de securişti” care, prin nu se ştie ce împrejurări, nu doar că a ajuns să le cânte în strună şi să le sufle vânt în pupa electorală unor oameni cu conexiuni în vechea Securitate, năimiţi la banii acesteia, ci chiar să-şi arate clemenţa faţă de securişti, cum s-a întâmplat în cazul securistului Nicolae Paraschiv, pe care l-a apărat public într-un proces deschis împotriva lui de CNSAS.

text publicat și în revista 22, aici!

  • Tags
  • an electoral
  • Secu
  • securism
  • Securitate

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Lucian Croitoru. Ce ar trebui să știe cineva care vorbește despre consiliul monetar
Previous article Daniel Uncu. PSD-BNR
[ Melania Cincea ]

[ Melania Cincea ]

Melania Cincea este licenţiată în Jurnalistică și absolventă a două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. Lucrează, din primul an de facultate, din 1995, în redacția Timpolis și este fondatoarea paginii Puterea a Cincea. (www.putereaacincea.ro). A colaborat cu România Liberă, cu Contributors și semnează articole de opinie în Revista 22. Este autoarea volumelor „Frăţia penal-academică. Cercetarea ştiinţifică din penitenciarele României: o investigaţie jurnalistică” (Humanitas, 2018) şi„Compoziţii pe dictafon” (Editura Universităţii de Vest din Timişoara, 2018).

Related Posts

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității
January 26th, 2021

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas
January 22nd, 2021

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun
January 22nd, 2021

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic” Uncategorized

Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic”

Jan 26th, 2021
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane... Cultură

Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane...

Jan 21st, 2021
Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila! Istoria ideilor

Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila!

Jan 21st, 2021
O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu Cultura

O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu

Jan 20th, 2021
Despre Sinele ca poveste: Suntem noi oare numai propriile noastre povești? Filozofie

Despre Sinele ca poveste: Suntem noi oare numai propriile noastre povești?

Jan 20th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.