• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Melania Cincea. Parlamentarele 2020: un nou test de maturitate politică a electoratului
Melania Cincea. Parlamentarele 2020: un nou test de maturitate politică a electoratului
Home
Opinii

Melania Cincea. Parlamentarele 2020: un nou test de maturitate politică a electoratului

December 5th, 2020 [ Melania Cincea ] [ Melania Cincea ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Alegerile parlamentare 2020 vor fi un nou test de maturitate politică a electoratului – pe cel din noiembrie 2016, să nu uităm, l-am picat. Pasul următor, o coaliţie funcţională de guvernare în jurul PNL şi USR-PLUS, va fi un test de maturitate politică şi responsabilitate pentru liderii acestor partide.

 

Şi PNL, şi USR-PLUS sunt în scădere cu câteva procente în intenţia de vot, comform celui mai recent sondaj realizat de IMAS la comanda Europa Fm: PNL are 28,5 la sută în preferinţele românilor, faţă de 32,6 procente cât avea în octombrie, iar alianţa USR-PLUS este cotată de 18 la sută intenţie de vot, faţă de 20,4 la sută cât înregistra în octombrie. Au crescut în schimb în preferinţele electoratului PSD, de la 21,7 la sută la 23,6 la sută şi Pro România, de la 8,9 la sută la 9,5 la sută.

Ce spune această scădere în sondaje a PNL şi alianţei USR-PLUS cifrele? Cel mai probabil, este  efectul luptei politice dintre cele două formaţiuni, în general lovituri dinspre USR-PLUS spre PNL, mai dese şi mai dure în ultima lună de campanie. Alianţa pare că a rămas de luni de zile în paradigmă electorală; încercând să atragă din votanţii PNL cu care, declarativ, se află pe acelaşi culoar electoral, a recurs la atacuri constante la adresa PNL şi extrem de rar, la adresa demolatorilor statului de drept: PSD şi sateliţii săi. A fost un meci din care a pierdut şi cel care a dat – în aplauzele nu doar ale contracandidaţilor politici, ci şi, iraţionale, ale talibanilor de partid care au împânzit mediul online –, şi cel care a încasat. O luptă agasantă şi sterilă. În cazul PNL, e posibil ca această scădere în sondaje să fie şi efectul unei erodări a imaginii pe fondul guvernării – cu măsuri nepopulare, dar necesare, uneori cu gafe sau bâlbe, cu numiri controversate. În plus, liberalii guvernează într-un context nefavorabil, având de gestionat ţara în timp de criză economică suprapusă peste una sanitară mondială – la care niciun stat nu a găsit până acum soluţia perfectă – şi care, ambele, au generat tensiuni sociale. În cazul alianţei USR-PLUS, scăderea nu este generată de un act de guvernare, dar poate reflecta nu doar strategia electorală greşită, ci şi tensiuni interne cauzate de lupte pentru funcţii în administraţiile unde au câştigat localele, de nemulţumiri faţă de nominalizarea pe locurile eligibile pe listele parlamentare a unor oameni care nu s-au remarcat momentan prin nimic nici în partid, în defavoarea altora care au demonstrat ceva inclusiv în Parlament.

Pe de altă parte, aceleaşi cifre arată că, după alegeri, în jurul acestor trei partide – PNL, USR, PLUS – s-ar putea forma o majoritate parlamentară stabilă. Prin cumularea cu probabilele voturi ale PMP (cu 4,6 al sută procente faţă de 4,8) şi UDMR (ajuns la 4,7 la sută intenţie de vot, de la 5,1), dacă cele două partide vor trece pragul electoral, sau prin redistribuiri, această majoritatea ar putea depăşi 50 la sută. Majoritate care va decide şi componenţa noului Guvern. Cum va funcţiona această posibilă coaliţie de guvernare? Tensiunile sunt previzibile, totul e să fie cu măsură – la fel, orgoliile şi pretenţiile cu care se va intra la negocieri –, să nu se ajungă la piedici insurmontabile în actul de guvernare şi chiar la ruperea alianţei în timpul mandatului, pe modelul CDR şi al Alianţei DA.

Această coaliţie este însă necesară. Pentru că şi pentru PSD, şi pentru Pro România – desprins din PSD şi combinat apoi cu ALDE, un partid care s-a dovedit la fel de toxic pentru statul de drept –, s-ar impune o pauză mai lungă de opoziţie şi la guvenare, şi în Parlament. Majoritatea parlamentară din care au făcut parte trebuie dislocată în viitorul mandat legislativ. Vorbim de acea majoritatea care, raportându-ne doar la ultimul mandat, i-a dat lui Liviu Dragnea mână liberă să-și pună la picioare Guvern, Parlament și o serie de instituții-cheie ale statului, să dicteze schimbarea legislaţiei penale în funcţie de propriile interese. Cu sprijinul acestor politicieni, majoritatea lachei ai fostului baron de Teleorman– deşi mulţi dintre ei pozează, din momentul încarcerării lui, în opozanţi sau disidenţi ai epocii Dragnea – a ajuns fostul lider PSD, premier de facto al ţării. Cu ajutorul lor s-a ajuns ca, în 10 august 2018, manifestanţii de la Protestul diasporei se primească o replică violentă din partea Jandarmeriei transformate în gardă pretoriană pentru Liviu Dragnea şi camarila lui politică, care a lovit şi gazat protestatari paşnici. Cu sprijinul lor, CCR a fost transformată în supra-actor politic care, în ultimii ani, a răspuns prompt solicitărilor acestei majorităţi parlamentare; şi ştim cu ce efecte. Cu sprijinul lor, a fost numit un Avocat al Poporului care, în an electoral, s-a dedat la jocuri politice în ton cu retorica PSD şi sateliţilor săi, Pro România și ALDE; invocând încălcarea a drepturilor şi a libertăţilor persoanelor, Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la CCR – în aplauzele propagandei oficiale ruse – OUG privind starea de urgență, iar asta, în plină pandemie, în care nerespectarea regulilor sanitare poate duce la o tragedie de sănătate publică. De altfel, regulile sanitare au fost boicotate chiar din interiorul Parlamentului de către aceşti exponenţi ai toxicei majorităţi parlamentare.

Alegerile parlamentare 2020 vor fi un nou test pentru maturitatea politică a electoratului, pe cel din noiembrie 2016 l-am picat, iar efectul am început să-l resimţim imediat după aceea, în ianuarie 2017, odată cu controversata OUG 13. Electoratul este cel care poate să nu mai permită, în umătorul mandat legislativ, o majoritate coagulată în jurul PSD şi Pro România, cu eventuali sateliţi politici de genul PER şi AUR, care se vor în Parlamentul României, dar în a căror componenţă intră oameni plecaţi din PSD, de un naţionalism ultraradical, anti-europeni şi anti-americani ori, chiar oameni care fac jocul Kremlinului. Pasul următor, o coaliţie funcţională de guvernare între PNL şi USR-PLUS şi, eventual PMP şi UDMR, va fi un test de maturitate politică şi responsabilitate pentru liderii acestor partide.

Text publicat în premieră pe siteul Puterea a cincea, aici!

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Savian Boroancă: Economia într-o lecție
Previous article România, 2020: treizeci de ani de alegeri
[ Melania Cincea ]

[ Melania Cincea ]

Melania Cincea este licenţiată în Jurnalistică și absolventă a două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. Lucrează, din primul an de facultate, din 1995, în redacția Timpolis și este fondatoarea paginii Puterea a Cincea. (www.putereaacincea.ro). A colaborat cu România Liberă, cu Contributors și semnează articole de opinie în Revista 22. Este autoarea volumelor „Frăţia penal-academică. Cercetarea ştiinţifică din penitenciarele României: o investigaţie jurnalistică” (Humanitas, 2018) şi„Compoziţii pe dictafon” (Editura Universităţii de Vest din Timişoara, 2018).

Related Posts

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)
January 22nd, 2021

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice
January 21st, 2021

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate
January 21st, 2021

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Persistența scolasticii Cultură

Persistența scolasticii

Jan 26th, 2021
Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic” Uncategorized

Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic”

Jan 26th, 2021
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane... Cultură

Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane...

Jan 21st, 2021
Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila! Istoria ideilor

Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila!

Jan 21st, 2021
O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu Cultura

O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu

Jan 20th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.