• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Melania Cincea. PSD, marele perdant al referendumului pentru familie
Melania Cincea. PSD, marele perdant al referendumului pentru familie
Home
Opinii

Melania Cincea. PSD, marele perdant al referendumului pentru familie

October 9th, 2018 [ Melania Cincea ] [ Melania Cincea ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Eşecul referendumului pentru familie este, într-un efect de bumerang, o lovitură în plex pentru Liviu Dragnea şi, implicit, pentru PSD. Ceilalţi actori care l-au susţinut, fie Biserica, fie partide politice din Opoziţie, sunt perdanţi colaterali.

Trei, apreciez, au fost cauzele majore care au dus la eşecul referendumului pentru familie: dezinteresul publicului faţă de subiect, efectul de bumerang al confiscării temei de către Liviu Dragnea şi, nu în ultimul rând, teama de a falsifica rezultatele.

Dezinteresul publicului. Procentul de 20,41%, care înseamnă o prezenţă la urne de puţin peste 3,7 milioane de oameni, a invalidat referendumul pentru familie. Nu e clar cât a fost indiferenţa electoratului faţă de subiectul propus – dat fiind faptul că legislaţia actuală nu permite nici căsătoria, nici uniunea civilă între persoanele de acelaşi sex – şi cât faptul că tema nu a mobilizat oamenii la urne din cauza modului ambiguu în care a fost ambalată. Dezinteresaţilor li s-au adăugat cei care au boicotat referendumul, fie din motive personale, fiind vizaţi de o prezumtivă modificare a Constituţiei, fie la apelul USR şi al Mişcării pentru România.

Confiscarea temei de către Liviu Dragnea. Poate cea mai importantă cauză a eşecului o reprezintă acapararea de către Liviu Dragnea şi PSD a acestei teme, iniţial o iniţiativă a unor ONG-uri care au adus tema în discuţie în urmă cu aproape trei ani, în mai 2016 Coaliţia pentru Familie anunţând strângerea a trei milioane de semnături pentru schimbarea definiției căsătoriei din Constituție şi depunând la Senat o propunere legislativă care prevedea că familia se întemeiază în urma căsătoriei între un bărbat și o femeie.

Fără niciun argument logic, recent subiectul a fost repus intempestiv pe agenda publică de către liderul PSD, Liviu Dragnea. Calculul său pare să fi fost simplu: încercarea de a-şi recâştiga capital politic. O dată, distrăgând atenţia publică de la efectele represiunii Jandarmeriei din 10 august şi, astfel, estompându-le puţin, evenimente pe care el şi PSD sunt ameninţaţi că le vor deconta electoral cu vârf şi îndesat. A doua oară, prin ricoşeu, dezbinând, previzibil de altfel, Opoziţia şi electoratul acesteia. Apoi, de a folosi rezultatul referendumului – estimat un succes şi, deci, o demonstraţie de forţă – ca trambulină spre aministie. Aministia proprie.

Decizia sa a avut, însă, efect de bumerang. Pentru că, în momentul de faţă, pare sortit eşecului orice proiect este asociat cu Liviu Dragnea şi PSD – pe care opinia publică îi percepe, de aproape doi ani, ca fiind implicaţi exclusiv în iniţiative ce vizează salvarea de la puşcărie a liderului PSD, pentru care sluţeşte legi şi conturează public profilul unor duşmani imaginari, în lupta cu care Puterea împinge instituţii ale statului. Să nu uităm că, după evenimentele din 10 august, PSD a mai pierdut simţitor la nivelul încrederii publice, ajungând la 31%, cu opt procente mai puțin decât a avut în iunie, iar Liviu Dragnea, la 4%, un procent umilitor şi periculos pentru cariera sa politică. Apoi, de dată recentă, Liviu Dragnea are duşmani declaraţi pe faţă în propriul partid, unii, contestatari foarte influenţi, care ar fi putut mobiliza la urne populaţia, dar nu au făcut-o.

În plus, Liviu Dragnea declara, de săptămâni întregi, că PSD susține referendumul, al doilea om în partid, Viorica Dăncilă, şi Guvernul au luat oficial distanţă şi nu s-au implicat pe faţă într-o campanie de susţinere; dna Dăncilă chiar a dat asigurări în acest sens, la Bruxelles. Declaraţia sa a venit însă nu de la sine, ci după critici aduse PSD de către voci din Partidul Socialiştilor Europeni care le-au cerut social-democraţilor români să nu susţină acest referendum, familia tradiţională fiind o temă a unui partid conservator, nicidecum a unuia de centru-stânga. Neconcordanţa acesata între social-democraţii români şi cei europeni pare să fi contribuit, şi ea, la degringolada din rândul votanţilor PSD.

Teama autorităţilor de a falsifica rezultatele. Deşi cu puţin timp înainte de referendum, Expert Forum îşi exprima îngrijorarea faţă de o posibilă fraudă cu acte în regulă – avertizând că ordonanța prin care s-a modificat Legea referendumului nu doar că permite desfăşurarea timp de două zile, dar creează premisele fraudei şi, în plus, că lipseşte sistemul electronic de monitorizare de prevenire a fraudelor –, nu au fost, totuşi, reclamate incidente majore, nici suspiciuni de fraudă. Condamnarea la doi ani cu suspendare a lui Liviu Dragnea, pentru fraude comise la Referendumului din 2012, a deschis, se pare, ochi în rândul celor care ar fi putut face nişte artificii penale cu cifrele.

Ce a rămas în urma acestui referendum, în afara înfrângerii lui Liviu Dragnea şi, implicit, a PSD? Efectele imediate şi palpabile sunt o cheltuială de circa 35 de miliarde de lei, considerată inutilă, şi o dezbinare a populaţiei, multă ură fiind revărsată, din ambele tabere, în spaţiul public, în ultima perioadă.

Textul a fost preluat de pe siteul ”Puterea a Cincea”.

  • Tags
  • eșec
  • rateu
  • referendum

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Alexandru Călinescu. Minciuna ca politică de partid şi de stat
Previous article Newsweek. Sabin Orcan. Despre tirania majorității
[ Melania Cincea ]

[ Melania Cincea ]

Melania Cincea este licenţiată în Jurnalistică și absolventă a două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. Lucrează, din primul an de facultate, din 1995, în redacția Timpolis și este fondatoarea paginii Puterea a Cincea. (www.putereaacincea.ro). A colaborat cu România Liberă, cu Contributors și semnează articole de opinie în Revista 22. Este autoarea volumelor „Frăţia penal-academică. Cercetarea ştiinţifică din penitenciarele României: o investigaţie jurnalistică” (Humanitas, 2018) şi„Compoziţii pe dictafon” (Editura Universităţii de Vest din Timişoara, 2018).

Related Posts

Adrian Papahagi: Despre naționalism
January 28th, 2021

Adrian Papahagi: Despre naționalism

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)
January 22nd, 2021

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice
January 21st, 2021

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Roger Caillois este un ghid mai bun pentru înțelegerea fundației sacre a Vestului decât Giorgio Agamben Cultură

Roger Caillois este un ghid mai bun pentru înțelegerea fundației sacre a Vestului decât Giorgio Agamben

Jan 28th, 2021
Adrian Papahagi: Despre naționalism Debate

Adrian Papahagi: Despre naționalism

Jan 28th, 2021
D.P. Aligica. O evocare nostalgica: Titania, Desinvolte Bulversee, Jules Derrida si provocarile gandirii contemporane Cultura

D.P. Aligica. O evocare nostalgica: Titania, Desinvolte Bulversee, Jules Derrida si provocarile gandirii contemporane

Jan 27th, 2021
M. Cincea. Interviu Ladislau Roth, supravieţuitor al lagărelor naziste: „Pierderea mamei, la Auschwitz, mă urmăreşte toată viaţa” ALTFEL

M. Cincea. Interviu Ladislau Roth, supravieţuitor al lagărelor naziste: „Pierderea mamei, la Auschwitz, mă urmăreşte toată viaţa”

Jan 27th, 2021
Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia Debate

Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia

Jan 27th, 2021
Dreptul la frumos Cultură

Dreptul la frumos

Jan 27th, 2021
Persistența scolasticii Cultură

Persistența scolasticii

Jan 26th, 2021
Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic” Cultură

Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic”

Jan 26th, 2021
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.