• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Melania Cincea. Videle înaintea Washingtonului
Melania Cincea. Videle înaintea Washingtonului
Home
Opinii

Melania Cincea. Videle înaintea Washingtonului

August 25th, 2019 [ Melania Cincea ] [ Melania Cincea ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Viorica Dăncilă intră în cursa pentru Cotroceni evidențiindu-se prin decizii care arată că, pentru ea sau camarila sa de partid, interesele unei găști politice sunt mai importante decât cele pe care România le are în comun cu Occidentul și cu partenerul său strategic.

Viorica Dăncilă a intrat azi, oficial, în cursa pentru Cotroceni. O lansare modestă, departe de cea care, în 2014, îl propulsase în competiția pentru prezidențiale pe Victor Ponta, ovaționat de aproape 70.000 de oameni, pe Arena Națională, într-o acțiune faraonică al cărei cost a fost estimat la două milioane de euro. Era vremea în care baronimea îi închina şi recita ode și-l numea “galaxie română în devenire”. Acum, Congresul PSD a avut o participare modestă, de vreo mie de oameni, semn al crizei prin care trece partidul, fracționat, demobilizat, debusolat și parcă deja resemnat cu ideea înfrângerii la prezidențiale.

Dacă în urmă cu două luni, când a fost desemnată succesoare a lui Liviu Dragnea la conducerea PSD, Viorica Dăncilă a încercat să convingă electoratul că nu a fost o marionetă a acestuia, o rotiţă aşezată la locul potrivit care funcţiona perfect într-un mecanism defect de conducere a statului, cu tendinţe iliberale, autocratice, și să-şi creeze imaginea de lider care va dez-dragniza partidul (prin refuzul de a prelua narativele anti-Justiţie, naţionaliste, suveraniste, prin scoaterea din scenă a pupilei fostului lider PSD, Carmen Dan, şi a altor oameni apropiaţi lui), totuși, politica adoptată nu se îndepărtează de vechea linie. Urmărind modul în care se raportează la teme mantră pentru fosta conducere, realizezi că a păstrat aceeași retorică, renunțând doar la vehemența și agresivitatea cu care predecesorul ei o expunea public. O dovadă a fost preluarea ideii că, în 10 august 2018, a fost o tentativă de lovitură de stat, scenariu lansat de fostul lider social-democrat pentru a justifica represaliile la care, din obediență politică, a recurs Jandarmeria.

Zilele trecute a dat o altă dovadă: schimbarea intempestivă și fără explicații oficiale a unui ministru cu credibilitate în SUA, poate singurul din Cabinetul Dăncilă convins că este nevoie să respecţi regulile atunci când eşti într-un club, adică în UE sau NATO, un ministru care nu a făcut paradă de falsă suveranitate pentru a proteja drepturile mafiei de partid. Neoficial, ministrul Justiției, Ana Birchall, a devenit incomodă pentru PSD în momentul în care nu a intrat în corul denigratorilor celui mai recent Raport GRECO, care a criticat dur schimbările legislative aduse de coaliția PSD- ALDE la legile justiției și la Codurile Penal și de Procedură Penală și, totodată, controversata Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înfiinţată, în noiembrie 2018, ca armă de cuminţire sau şantaj a magistraţilor; după acest raport, Ana Birchall și-a anunțat deschiderea pentru a implementa observațiile GRECO și ale Comisiei de la Veneția, declarând că „este nevoie să respecţi regulile atunci când eşti într-un club”. Apoi a deranjat când a criticat activitatea respectivei secții, văzute ca o anomalie a sistemului judiciar. Indezirabilă a devenit însă în momentul în care, zilele trecute, a propus modificări la Codul de Procedură Penală care înăspresc condițiile de eliberare condiționată, ceea ce, se pare, îi încurcă socotelile lui Liviu Dragnea și lezează interesele susținătorilor și epigonilor săi din PSD.

O dovadă de păstrare a unei linii anti-occidentale este și numirea în funcția de vicepremier pe probleme economice a unui politician asociat de Wikileaks cu gigantul rus Gazprom. Prin acțiuni legislative, deputatul PSD Iulian Iancu a blocat investițiile occidentale în exploatarea de gaze de la Marea Neagră, decizii care vin mănușă intereselor Rusiei. Numirea a fost anunțată, ca un semn de sfidare, imediat după vizita președintelui Klaus Iohannis la Washington și semnarea împreună cu președintele Donald Trump a Declarației Comune prin care România şi SUA plasează securitatea energetică în zona securității naţionale, stabilind că „vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări”.

Așa își începe Viorica Dăncilă cursa pentru Președinția României. Sfidând UE (cu sublinierea că „Un președinte demn nu merge în UE să dea socoteală altora”) și partenerul strategic al României. Punând interesele personale sau de gașcă politică mai presus de interesele pe care România le are în comun cu Occidentul și cu partenerul său strategic. Un aspirant la Președinția unui stat NATO pentru care Videle bate geostrategic Washingtonul.

Text publicat în premieră pe siteul PUTEREA A CINCEA, aici!

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Ciprian Apetrei. Rugăciunea de seara.
Previous article Educație care contează - TEDxPiațaUniriiED
[ Melania Cincea ]

[ Melania Cincea ]

Melania Cincea este licenţiată în Jurnalistică și absolventă a două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. Lucrează, din primul an de facultate, din 1995, în redacția Timpolis și este fondatoarea paginii Puterea a Cincea. (www.putereaacincea.ro). A colaborat cu România Liberă, cu Contributors și semnează articole de opinie în Revista 22. Este autoarea volumelor „Frăţia penal-academică. Cercetarea ştiinţifică din penitenciarele României: o investigaţie jurnalistică” (Humanitas, 2018) şi„Compoziţii pe dictafon” (Editura Universităţii de Vest din Timişoara, 2018).

Related Posts

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Pandemie, isterie şi politica prudenţei
March 31st, 2021

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
„De vita beata”, Seneca Cultură

„De vita beata”, Seneca

Apr 20th, 2021
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.