• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Mircea Vasilescu. Dezumanizarea
Mircea Vasilescu. Dezumanizarea
Home
Opinii

Mircea Vasilescu. Dezumanizarea

July 31st, 2019 [ Marginalia ] [ Marginalia ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

La Caracal s-a întîmplat o tragedie: Alexandra, o fată dispărută de acasă, a sunat de trei ori la 112, iar poliția a intervenit tîrziu, prea tîrziu. Cazul a scos la iveală că, tot acolo, mai există o fată, Luiza, dispărută acum cîteva luni în condiții asemănătoare. Dar a scos la iveală, mai ales, precaritatea legilor și instituțiilor românești care ar trebui să-i apere pe cetățeni. Un stat eșuat.  Dincolo de corupție și incompetență, cred că în spectacolul penibil al unor instituții care nu știu ce să facă și al unor lideri politici care nu știu ce să spună se mai vede ceva.

Să pornim de la cîteva exemple:

  • ministrul de Interne anunță că a demis un prefect și niște șefi ai poliției; Viorica Dăncilă anunță, a doua zi, că l-a chemat din concediu pe prefect ca să-l demită; la un post TV, prefectul spune, prin telefon, că e în concediu și că se mai gîndește dacă se-ntoarce;
  • șeful poliției spune că polițiștii au vrut să intervină, dar le-a interzis procurorul; o asociație a procurorilor zice că nici vorbă de-așa ceva; șeful sindicatului polițiștilor spune că polițiștii și-au făcut bine treaba; șeful poliției din Caracal zice că oamenii lui au acționat „perfect”;
  • Viorica Dăncilă spune că va propune un referendum „pentru implementarea unor pedepse drastice pentru criminali, violatori și pedofili, precum închisoarea pe viață sau castrarea chimică”, deși 1) ea n-are cum să propună referendum (și chiar dacă s-ar face, procesul ar dura luni întregi…); 2) în cazul de față, problema nu e cîți ani de închisoare va face împricinatul, ci confuzia generală a anchetei și bîlbîiala instituțiilor statului; anunță și ea demiteri peste demiteri, spune că e îngrijorată „ca mamă” și cere consens, dar n-are nimic de spus despre incompetenții puși în funcții chiar de partidul ei, nici despre halul în care același partid a schimbat legile justiției pînă le-a făcut imposibile și inaplicabile; acum vreo săptămînă, după ce sistemul informatic al CNAS n-a funcționat vreo 20 de zile, Viorica Dăncilă avea aceeași „soluție”: demiterea șefului CNAS, pe care tot Partidul îl numise (ba se mai și făcea de rîs spunînd „dacă nu-și dă demisia pînă mîine, îl demit”; de ce nu l-ai demis de ieri, madam?)
  • Florin Iordache, unul dintre personajele principale în procesul de modificare a legilor justiției, spune cinic: „Au trebuit să moară oameni să constatăm că legea nu e bună și că cineva nu își face datoria”; cu alte cuvinte, el și-a făcut pe deplin datoria, „alții” sînt de vină; Tudorel Toader, alt personaj important în punerea pe butuci a statului de drept, e rector la Iași și tace mîlc;
  • pe la televiziunile „de știri”, o sumedenie de inși își dau cu părerea, într-un amestec aiuritor care nu mai are nimic de-a face cu comunicarea, ci doar cu zgomotele și propaganda; îi e greu bietului cetățean cumsecade să-și mai dea seama, în hărmălaia generalizată, care e, de fapt, problema (și anume: că Statul își bate joc de cetățeni); căci spălarea pe creier a început de mult, cu Antena 3 și alte televiziuni și site-uri care au otrăvit deja mințile unui mare număr de oameni; se vede asta din zbieretele unor imbecili de pe rețelele sociale, care o țin una și bună cu „statul paralel al lui Iohannis”, Soros, multinaționalele etc.; toți afișează empatia, dar pe fețele multora se citește că e o falsă empatie: nu mai sînt în stare să iasă din rolul de păreriști de serviciu, care mint cum respiră.

Ce vă spun toate astea?
Mie îmi spun că, dincolo de corupție și incompetență, o bună parte dintre cei care ne conduc sînt iremediabil atinși de un proces accelerat de dezumanizare. Mulți dintre ei sînt niște simple rebuturi morale ale mentalității comuniste, care n-au apucat să-și facă o educație ca lumea, nici cu IQ-ul nu stau prea bine, dar și-au dat doctorate plagiate, au făcut tot felul de pseudo-masterate, colegii de apărare, facultăți private (așa că și-au înjghebat un CV). Și, mai ales, au fost credincioși partidului, care le-a dat funcții. Pentru ei, asta a fost și este preocuparea majoră: cine capătă funcții și cine le pierde. De-aia vorbesc acum ca niște roboței despre demiteri, pentru că în meschina lor inumanitate crescîndă valorile supreme sînt partidul și funcția. Goi pe dinăuntru, nu sînt în stare nici în fața unei tragedii decît să îndruge cîteva vorbe pentru a-și masca incompetența. Un exemplu edificator, aici: ministrul de Interne zice că a aflat tîrziu despre cazul de la Caracal pentru că „a avut un program” și a fost „la structurile din subordine”; și că „tragedia a fost atît de mare că nici nu pot să vorbesc coerent acum”; dar ce trebuie să facă un ministru de Interne? să se confrunte cu drame, tragedii, calamități naturale ș.a.m.d. sau să prezinte spectacole de balet?

În funcții în care n-au habar ce să facă, le acceptă și „mulțumesc din inimă partidului”; partidul – în frunte cu conducătorii săi, fie că se numesc Dragnea, Dăncilă sau altfel – îi cumpără mărindu-le salariile și pensiile, iar ei – ieftini – îi mai mulțumesc o dată. De-aia nu sînt în stare să spună două vorbe decente, pentru că gîndul lor e la partid și la funcție, nu la oameni. Pentru că au legături din ce în ce mai slabe cu ceea ce înseamnă, de fapt, umanitatea.

Pentru acești șefi și șefuleți de tot felul ale căror emoții fundamentale sînt provocate de partid și de funcție, dezumanizarea se tot adîncește cu fiecare minciună pe care o spun, cu fiecare clipă de nepăsare față de cetățeni, cu fiecare apariție la televiziunile „prietene” unde, ajutați de propagandiștii de casă, răspîndesc nu doar fake news și propagandă, ci și răutate, violență verbală, lipsă de empatie față de semeni, ticăloșie măruntă și aroganță meschină. Iar dinspre ei, de ani încoace, toate astea iradiază spre societate. Și, în primul rînd – vorba ministrului de Interne – spre „structurile din subordine”. Căci funcționărimea statului și autoritățile de tot felul, mult amplificate și birocratizate, acționează în continuare (chiar dacă sînt destui funcționari publici care-și fac cinstit treaba) după același vechi principiu comunist: „Statul e totul, cetățeanul e nimic”. Căci altfel nu se poate explica asta: mătușa Luizei (fata din Caracal dispărută de cîteva luni) povestește că polițiștii i-au spus mamei „lăsați, doamnă, că am mai avut cazuri și au găsit fetele după doi ani. Stați liniștită că o găsiți peste doi ani, cu o mînă într-o parte, capul în altă parte”. Ce-a mai rămas din umanitate într-un ins – reprezentant al autorității Statului la el în comună – care-i răspunde așa unei mame disperate că și-a pierdut copila?

Legile împotriva corupției (făcute harcea-parcea) poate se vor îndrepta. Incompetenții poate vor fi înlocuiți, la un moment dat, cu competenți. Dar dezumanizarea pe care o propagă în societate mulți dintre cei aleși/numiți pentru a avea grijă de „binele comun” e un proces care lasă urme adînci în societate, greu de șters: o adevărată otravă socială pe care o s-o simțim încă multă vreme, căci ne-am tot afundat în ea.

Text publicat pe blogul lui Mircea Vasilescu și preluat cu acordul autorului.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Andrei Vieru. Credința în progres
Previous article Dan Cristian Turturică. Anormalitatea ”normalității”
[ Marginalia ]

[ Marginalia ]

Related Posts

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Pandemie, isterie şi politica prudenţei
March 31st, 2021

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
„De vita beata”, Seneca Cultură

„De vita beata”, Seneca

Apr 20th, 2021
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.