• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Mircea Vasilescu. Scrisoare către CNATDCU. După părerea mea, inutilă…
Mircea Vasilescu. Scrisoare către CNATDCU. După părerea mea, inutilă…
Home
Debate

Mircea Vasilescu. Scrisoare către CNATDCU. După părerea mea, inutilă…

September 11th, 2020 [ Marginalia ] [ Marginalia ] Debate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Dragă CNATDCU,

Îți scriu direct – și mă adresez cu această formulă, poate neobișnuită – pentru că adresarea oficială și instituțională n-a dus la nimic.

Să mă prezint (deși – ca noi toți – sînt „pe net”, mă găsește Google imediat, cu bune și cu rele). Sînt profesor la Facultatea de Litere a Universității din București și, la sfîrșitul lui februarie – începutul lui martie mi-am depus dosarul pentru susținerea tezei de abilitare. Abilitarea îmi este necesară (spun asta pentru cazul în care această scrisoare va fi citită și de alte persoane, mai puțin inițiate în procedurile universitare…) pentru a conduce doctorate.

Vreau, cu alte cuvinte, să muncesc în plus. Mai am 5 ani pînă la pensie și mi-am propus să-i dedic, în cea mai mare parte, după puteri, tinerilor care vor să-și dea doctoratul în domeniul în care, cît de cît, am pretenția că mă pricep. Am cîțiva potențiali doctoranzi de foarte bună calitate care vor să le coordonez eu tezele. Așa că aștept de 6 luni să-mi aprobi, dragă CNATDCU, comisia de susținere a tezei de abilitare, ca să-mi pot vedea de treabă mai departe. Comisia – după umila mea părere – e formată din profesori de mare calitate, mă simt de-a dreptul onorat să mă prezint în fața lor. Dar, desigur, numai Tu – conform legii – poți pentru ca să te pronunți asupra componenței Comisiei. Și să trimiți către Universitatea din București hîrtia aferentă, astfel încît să știu și eu ce am de făcut.

Pe 7 iulie, în naivitatea mea, Ți-am trimis un mail pe adresa afișată pe site (cnatdcu@edu.gov.ro) în care întrebam, modest și politicos, cît mai durează pînă se vor întruni comisiile de specialitate și vor trimite cuvenitul răspuns către Universitate. Nici pînă azi n-am primit răspuns. Pe la jumătatea lui iulie, am sunat la numărul de telefon afișat pe site (021/4056206) și am vorbit cu o doamnă consilieră foarte amabilă și profesionistă, care mi-a explicat care sînt procedurile, cînd se întrunesc comisiile etc., etc. și m-a asigurat că „noi trimitem imediat documentele, după ce se decide în Consiliu”. Și mi-a precizat că „tocmai s-a ales un nou Consiliu” care cît de curînd își va stabili calendarul activităților și „după aceea vom ști mai clar”.

Știu, a fost și este pandemie, ceea ce – mi-a spus și doamna consilieră – a complicat puțin situațiunea. Dar aș zice că ar fi decent să nu dăm vina pentru toate cele pe Covid-19. Căci pe site-ul http://www.cnatdcu.ro/, la secțiunea „Calendar”, apare „întrunirea comisiilor de specialitate ale CNATDCU sesiunea septembrie 2017”. Da, 2017. Atît. (Vezi foto).

 

Am niște prieteni mai pricepuți într-ale site-urilor și transparenței instituționale care mi-au zis „vaaai, cum e posibil așa ceva, din 2017 încoace nu s-a mai întîmplat nimic, o instituție publică nu mai pune pe site nimic din 2017 încoace?”. Eu – biet filolog/literat înțelegător – am încercat să-i calmez. Le-am explicat că situațiunea e complexă: „CNATDCU, dragii mei, are multe pe cap; de exemplu, cartoful fierbinte – dar ce zic eu cartof? Mai degrabă silozul plin de cartofii fierbinți ai doctoratelor plagiate și ai conducătorilor de doctorate făcuți peste noapte”.

Știi, dragă CNATDCU, ce mi-au zis prietenii mei mai bine informați și mai pricepuți? „Și ce-ți pasă ție, ce, tu ești Gabi Oprea sau Ponta?”. Nu, sigur că nu sînt. Și te înțeleg, într-un fel, dragă CNATDCU: ai pe cap rezolvarea unei situațiuni insolubile; căci – să nu ne facem iluzii – nimeni nu va rezolva vreodată problema doctoratelor plagiate și a conducătorilor de doctorat impostori; se va trage de timp cît se poate, pînă la momentul în care toată lumea va răsufla ușurată și va rosti un „Duamneajută” mîntuitor. Ani buni, de aici înainte, „doctorii” făcuți pe sponci vor coexista cu cei adevărați, care au muncit să-și facă tezele și s-au străduit să aducă un dram de cunoaștere în plus. Toți sînt ai tăi, dragă CNATDCU, dar în ultima vreme ai părut preocupat (sau „presat”?) mai mult de doctorii „de carton”. În aceste condiții, nu-ți mai arde să ne răspunzi la mailuri nouă, „fraierilor” care vrem să conducem doctorate cinstite. Că deh, dacă n-am fost în stare să devenim toți „Gabi Oprea”, așa ne trebuie…

De-aia mi-am permis să-ți scriu direct și informal. Căci, după părerea mea, șansa de a scăpa onorabil din aglomerația de cartofi fierbinți în care te afli (plus lupta pentru putere între universități, rectori, partide etc., etc.) s-ar putea să fie tocmai asta: să ne lași pe noi, „fraierii”, să ne vedem de treabă. N-o să ai rezultate imediat, n-o să înceteze brusc diversele presiuni și jocuri de putere, dar peste cîțiva ani s-ar putea ca – totuși – doctoratele cinstite s-o ia binișor înaintea celorlalte. Și te vei putea lăuda cu asta, vei fi pus o cărămidă în zidul cunoașterii adevărate. Gîndește-te bine, dragă CNATDCU, indiferent care ți-ar fi componența (căci văd că, pe site-ul tău învechit, aproape imuabil, măcar asta ai pus, noua componență, oameni unul și unul, nimic de zis). Te vei putea lăuda cu noi, „fraierii” care vor să muncească în plus, peste cîțiva ani, cînd „performanțele academice” ale lui Oprea, Ponta și alții, ejusdem farinae, vor rămîne doar niște jenante amintiri. Sau măcar așa sper eu, simplu profesor la Litere care vrea să coordoneze niște teze ale unor potențiali doctoranzi foarte, foarte buni.

Ah, și încă ceva – căci, de fapt, de-asta m-am apucat să-ți scriu. Ce să le spun eu potențialilor doctoranzi care mă sună și-mi dau mailuri? (Căci eu răspund la toate mailurile, nu ca tine). Cît să le mai zic că aștept de 6 luni să-mi aprobi comisia – sau, vorba poetului nostru național, „să ne dai un semn și nouă de mila Măriei Tale”? Sînt, totuși, tineri de 25 de ani care vor să facă performanță și să-și dea doctorate cinstite. Eu – ca simplă persoană particulară – mă simt responsabil față de ei. Tu – ca instituție serioasă, de importanță națională, cu o bază legală, cu proceduri etc. – ai mult mai multe griji, nu mă îndoiesc de asta. Căci – deh, am o vîrstă; știu că la un moment dat era să fii desființat, că în timp ce se discuta plagiatul lui Ponta comisia a fost destituită chiar de guvernul Ponta, știu că astă-vară, cînd s-a ales noua componență, au fost la mijloc tot felul de jocuri și „enterese” – de-aia zic: ce să le spunem noi tinerilor de 25 de ani care vor să-și dea doctoratul și să-și construiască cinstit o viață și o carieră? Le dăm o șansă? Sau le croim un destin care-i va duce, implacabil, la maturitate, către replicile din lumea noastră hîrșită și otrăvită de azi, de genul „nu te pui cu sistemul”?

De-aia ți-am scris, dragă CNATDCU. Cu încredere. Știu că ești bîntuit – instituțional vorbind – de cele mai bune intenții. De-aia și aștept, plin de speranță, un răspuns la mailul meu din 7 iulie. Și sînt convins că pe site vor apărea, cît de curînd, și calendarul, și componența comisiilor de specialitate și toate celelalte lucruri necesare pentru site-ul unei instituții de o asemenea importanță. Poate așa o să reușesc și eu (și nu sînt singurul: mai știu și alți universitari care vor să conducă doctorate cinstite și care așteaptă un răspuns și o clarificare de la Tine, cu procedurile și cu ritmurile tale lente…) să le spun tinerilor de 25 de ani că sînt pe calea cea bună, iar CNATDCU se gîndește în primul și în primul rînd la ei, viitorul țării și al cercetării românești, noile elite intelectuale pe care – nu-i așa? – le construiesc instituțiile noastre, precum CNATDCU, că doar asta-i misia lor…

Cu cele mai bune și încrezătoare (de ce, nene Anghelache?) gînduri,

Prof. dr. neabilitat, Mircea Vasilescu

PS: Cer scuze, dragă CNATDCU, că m-am lungit atît. Eu, de fapt, voiam doar un răspuns la mailul meu din 7 iulie. Nu s’tem în plin proces de digitalizare?… Și – recunoaște – nu-ți era mai simplu să răspunzi la un mail și să actualizezi nițeluș site-ul?

Text publicat în premieră pe blogul personal al autorului, aici!

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Sub chipul veșniciei – Opera lui Flannery O’Connor
Previous article Melania Cincea. Populişti în competiţie electorală
[ Marginalia ]

[ Marginalia ]

Related Posts

Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit.
February 28th, 2021

Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit.

Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ
February 25th, 2021

Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ

Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3)
February 23rd, 2021

Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3)

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech Opinii

Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech

Feb 28th, 2021
Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila Filozofie

Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila

Feb 28th, 2021
Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit. Debate

Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit.

Feb 28th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986) Opinii

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986)

Feb 28th, 2021
Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti” Opinii

Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti”

Feb 28th, 2021
Noica și marxismul. O explorare Filozofie

Noica și marxismul. O explorare

Feb 27th, 2021
Chesterton și sensul educației Educație

Chesterton și sensul educației

Feb 27th, 2021
Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate Opinii

Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate

Feb 27th, 2021
Adevărul moral și conservatorismul constituțional Societate

Adevărul moral și conservatorismul constituțional

Feb 26th, 2021
Dumnezeul filozofilor Cultură

Dumnezeul filozofilor

Feb 26th, 2021
Minunile limbajului obișnuit Filozofie

Minunile limbajului obișnuit

Feb 25th, 2021
Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ Debate

Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ

Feb 25th, 2021
Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze Opinii

Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze

Feb 25th, 2021
Eric Voegelin ca maestru învățător Cultură

Eric Voegelin ca maestru învățător

Feb 25th, 2021
Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth Cultură

Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth

Feb 25th, 2021
Când totul este permis Cultură

Când totul este permis

Feb 24th, 2021
Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon Cultură

Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon

Feb 23rd, 2021
Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare Economie

Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare

Feb 23rd, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3) Debate

Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3)

Feb 23rd, 2021
Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul” ALTFEL

Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul”

Feb 23rd, 2021
Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa Debate

Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa

Feb 23rd, 2021
Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare Debate

Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare

Feb 23rd, 2021
Călătoria cu trenul între privilegiu și economie Politică

Călătoria cu trenul între privilegiu și economie

Feb 21st, 2021
Omenirea: o poveste fără speranță? Societate

Omenirea: o poveste fără speranță?

Feb 21st, 2021
Despre nemurire și eternitate. O introducere Cultură

Despre nemurire și eternitate. O introducere

Feb 21st, 2021
Misterul auctorialității la Shakespeare și Cervantes Cultură

Misterul auctorialității la Shakespeare și Cervantes

Feb 20th, 2021
Titus Livius: „Se știe că adevărul este adesea greu lovit, însă niciodată înăbușit” Istorie

Titus Livius: „Se știe că adevărul este adesea greu lovit, însă niciodată înăbușit”

Feb 20th, 2021
Creația lui Wolfhart Pannenberg Filozofie

Creația lui Wolfhart Pannenberg

Feb 20th, 2021
„Cultura anulării” a fost recunoscută, pentru prima dată, drept un pericol la adresa societății liberale Debate

„Cultura anulării” a fost recunoscută, pentru prima dată, drept un pericol la adresa societății liberale

Feb 19th, 2021
Platformele de socializare sunt un obstacol în calea civilizației Debate

Platformele de socializare sunt un obstacol în calea civilizației

Feb 19th, 2021
Ernst Cassirer: „Comparat cu abundența de care dispunem noi, trecutul poate părea foarte sărac. Dar bogăția noastră de fapte nu este în mod necesar o bogăție de idei” Cultura

Ernst Cassirer: „Comparat cu abundența de care dispunem noi, trecutul poate părea foarte sărac. Dar bogăția noastră de fapte nu este în mod necesar o bogăție de idei”

Feb 19th, 2021
Thomas Kuhn și persistența mitului, magiei și a genealogiilor Cultură

Thomas Kuhn și persistența mitului, magiei și a genealogiilor

Feb 18th, 2021
Moștenirea protestantă a umanismului clasic: Melanchthon și Cicero Cultură

Moștenirea protestantă a umanismului clasic: Melanchthon și Cicero

Feb 17th, 2021
De ce literatura contează Cultură

De ce literatura contează

Feb 17th, 2021
Bogdan Glăvan. E dificil să faci predicții, mai ales despre viitor. Opinii

Bogdan Glăvan. E dificil să faci predicții, mai ales despre viitor.

Feb 17th, 2021
Alexandru Călinescu. Ce mai zice lumea ALTFEL

Alexandru Călinescu. Ce mai zice lumea

Feb 17th, 2021
Adrian Papahagi: Gânduri răzlețe despre libertate, toleranță și corupție Opinii

Adrian Papahagi: Gânduri răzlețe despre libertate, toleranță și corupție

Feb 17th, 2021
Câteva fragmente din „Jurnalul de la Păltiniș”, de Gabriel Liiceanu Cultură

Câteva fragmente din „Jurnalul de la Păltiniș”, de Gabriel Liiceanu

Feb 17th, 2021
Virgil Iordache. Note pe marginea întâlnirii Patriarh – Președinte Debate

Virgil Iordache. Note pe marginea întâlnirii Patriarh – Președinte

Feb 17th, 2021
Viitorul este deja aici Debate

Viitorul este deja aici

Feb 16th, 2021
Bogdan Glăvan. Spălarea pe creier în sistemul socialist de educatie Opinii

Bogdan Glăvan. Spălarea pe creier în sistemul socialist de educatie

Feb 16th, 2021
„Unei veverițe de la Kyle-Na-No", de William Butler Yeats Literatură

„Unei veverițe de la Kyle-Na-No", de William Butler Yeats

Feb 15th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.