”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”
CUM anume? Poate îmi scapă mie ceva…
Legea prevede trei elemente apropo de *unde* se poate exercita dreptul de vot. Domiciliul/reședința, așa cum e ea în actul de identitate. Asta e reflectată ulterior, anual și automat sau la cerere, în ceva numit Registrul electoral. Registru care nu e folosit direct în alegeri, ci ca să producă la un moment dat în calendarul electoral listele electorale permanente, care certifică dreptul cuiva de a vota în secția respectivă. Dacă apar discrepanțe actul de identitate primează, pentru asta există listele suplimentare, care conțin alegătorii care fac dovada cu actul de identitate că au drept de vot în secția respectivă.
Pasajul de mai sus, pe care guvernul Orban vrea să-l introducă în lege, creează o situație de excepție, dar nu văd făcute corelările și completările în lege ca el să funcționeze. Registrul electoral va conține în continuare alegătorii cu datele de domiciliu la zi, listele permanente se fac în continuare după el. Cum o să știe cei de la secția de votare că X., trecut pe lista permanentă sau cu actul de identitate în raza secției, de fapt e mutat acolo de mai puțin de trei luni? Mai grav, cum va putea alegătorul să dovedească dreptul de vot în localitatea din care s-a mutat?