Pe undeva dl Zegrean avea dreptate, legile bugetului pot fi promulgate și vor intra în viitoare, în ciuda atacului la Curtea Constituțională. Asta pentru că, dacă înțeleg bine, șefii celor două Camere n-au recurs la sesizarea unei legi pentru un control prealabil – ceea ce ar fi blocat promulgarea ei. În loc de asta, au sesizat Curtea privind existența unui nou conflict juridic de natură constituțională provocat de procedura angajării răspunderii.
Vă plictisesc, îmi cer scuze: sesizarea ar trebui respinsă prompt ca inadmisibilă. Și formularea constituțională, și dezbaterile din 2003 când a fost introdusă această atribuție a Curții, și sfânta logică imediat accesibilă, și jurisprudența Curții toate spun un același lucru: un CJNC izvorăște *direct* din legea fundamentală. Nu dintr-o lege. Dacă oricine consideră că o lege, textul, modul de adoptare sau interpretare a ei reprezintă o încălcare a constituției are calea sesizării prealabile, până la promulgare, respectiv ridicarea unei excepții dacă prevederile legale sunt în vigoare.
Între precedente e cel de respingere a cererii privind un CJNC formulată de președintele statului și cel al CSM, în februarie 2017, pe OUG 17. Negru pe alb, cu dl Dorneanu în frunte a decis Curtea: nu se pot rezolva sesizări și excepții de neconstituționalitate pe calea unui CJNC. Precedentul acesta, dau în scris, va fi citat în motivarea integrală a deciziei de anul viitor. Doar că nu știu dacă în cea a deciziei, sau a unei opinii separate.
Nu mă îndoiesc că și șefii celor două camere știu foarte bine asta. Și atunci de ce să riște să recurgă la o cerere care nu blochează promulgarea și intrarea în vigoare a legii ȘI are trebui să fie respinsă imediat pe chestie de inadmsibilitate? În loc să facă o sesizare obișnuită de control prealabil? În lipsa unei explicații mai bune, înclin să-i dau dreptate lui Liviu Avram – e un foc de avertisment (în cazul bun), că PSD deține în continuare un buton nuclear, o armă de distrugere în masă a stabilității raporturilor juridice, o majoritate la Curte gata să „soluționeze” și de-acum încolo CJNC-uri inexistente, cu decizii general obligatorii ordonând cine știe ce grozăvie.