Erwin Rommel Manevre si atacuri de Infanterie; Heinrich Boll Adame, unde esti?!; Hans Carossa Jurnal Romanesc. Trei carti in care uneori explicit, alteori printre randuri, surprindem modul in care germanii vad intalnirea cu romanii, poporul de la frontiera civilizatiei occidentale. In toate trei contexul si pretexul este razboiul. Prima este mai degraba un manual tehnic cu studii de caz din invazia Germana din Primul Razboi. A doua incepe avand pe fundal retragerea Germana din Romania, in Al Doilea Razboi si Romania e mai mult o prezenta metafizica. A treia, asa cum s-a spus, este un pseudo-jurnal (de fapt un amestec de poem si meditatie filosofica) al doctorului militar Carossa (totodata o mare figura literara a Germanei interbelice, pus de Goebbels pe Gottbegnadeten-Liste): trei luni pe frontul romanesc. Iata:
“La zece dimineata – cu soarele batand puternic in ochii inamicului – un grup de oameni de-ai nostri din Companiile 7 si 8 au dat un atac indraznet si au luat in forta de la romani pozitiile de la Lespezi. E acum ora patru si inamicul a lansat deja al saptelea contraatac. Oamenii nostri nu contenesc sa laude curajul adversarului, dar considera ca le lipseste experienta si precautia. De fiecare data, inainte de a porni un nou asalt, putem auzi comandantii romani tinand un discurs, apoi fanfara militara porneste un mars si iata-i: pe aripile lui navalesc spre pozitiile noastre ca niste nebuni. Si asftel muzica, acea serena arta, transformata intr-un drog ce impinge omul dincolo de limitele ratiunii, il umple cu un asemenea preaplin al vietii ca doreste sa o riste aruncand-o in fata mortii, ca pe nimic.”
Conform Generalul german Curt von Morgen, la Marasesti au fost 61 de contraatacuri in total, în decursul celor 14 zile de luptă. Majoritatea au dus la lupte la baioneta. Armata I română a pierdut aproape 30.000 de oameni – morti raniti si disparuti. Armata germană, in jur de 60.000.
(Foto: Mediafax; HT: Florina Neghina)